Zaterdag 08/08/2020

Getuigenissen

Daarom gaan zij vandaag betogen: “Ik wil later kunnen zeggen dat we hebben geprobeerd iets te doen”

Bieke Purnelle en haar twee zonen.Beeld Tim Dirven

Met tienduizenden worden ze vandaag opnieuw verwacht, de deelnemers aan de klimaatmars in Brussel. Onder hen ook heel wat gezinnen. Twee moeders leggen uit waarom jong en oud willen dat de beleidsmakers in actie schieten.

“Als Belg voel ik me soms beschaamd”

“We vinden het eigenlijk heel evident om mee te doen”, zegt Bieke Purnelle (47). “Als Belg voel ik me soms beschaamd als ik zie welke achteloosheid ons land aan de dag legt. Door akkoorden niet te tekenen, door in privéjets naar belangrijke toppen te vliegen. Dat is gewoon pijnlijk.”

Vandaag gaat ze samen met haar zonen Elliot (13) en Finn (bijna 10) naar Brussel. De eerste klimaatmars, begin december, misten ze omdat ze op een verjaardagsweekend zaten. “Dat vonden we echt heel jammer. Daar hadden we bij willen zijn.”

Het klimaatthema leeft echt bij jongeren, merkt Purnelle. “Mijn kinderen hebben afgelopen donderdag allebei meegedaan aan de actie in Gent. Die stond in de schaduw van de betoging in Brussel, maar er kwamen toch 2.000 scholieren bijeen aan de stadshal.” Zowel thuis als op school is de klimaatverandering geregeld een gespreksonderwerp. “‘Wat kunnen we zelf doen?’, wordt dan gevraagd. Mijn jongste zoon is bijvoorbeeld al een halfjaar heel consequent vegetariër, als enige van het gezin. Zij zijn daar dus zelf echt wel mee bezig, ik hoef hen dat niet op te leggen.”

Haar jongste zoon heeft bovendien het plan opgevat om met een vriend van Gent naar Brussel te wandelen om daar mee te doen met de acties van de scholieren. “Maar dat zijn we nog aan het bekijken”, lacht Purnelle.

Over de politieke reacties op de jongerenmarsen is ze minder te spreken. “Het is tenenkrommend om te horen dat een minister zegt dat ze zich gesterkt voelt in de koers die ze moet varen. Dat is om van achterover te vallen. Het allerlaatste wat die jongeren doen, is eender welke politicus of minister sterken in de koers. Integendeel: dit is heel luide kritiek.”

“We worden stilletjes gesust”

Suzan T’Hooft en haar gezin.Beeld Tim Dirven

Suzan T’Hooft (30) trekt vandaag met de hele familie naar Brussel. “We maken er een uitstap van. Het is de verjaardag van mijn metekindje, en we gaan dat vieren op de trein en in Brussel.”

Ook naar de vorige klimaatmars in december nam ze haar zonen Wolf (5) en Lukas (3) al mee. “Ik wil later kunnen zeggen dat we hebben geprobeerd iets te doen. We laten hen mee het signaal sturen dat er iets moet veranderen.” De T’Hoofts zullen vandaag met drie generaties op pad zijn, want ook Suzans ouders gaan mee, net als in december. “In de jaren 80 zijn zij zelf nog gaan betogen tegen de kernwapens. Ze hebben ons ook opgevoed om kritisch te zijn, en hebben aan tafel altijd veel over de klimaatdiscussie gesproken. Ze zijn er fier op dat wij er nu ook zo voor opkomen, en moedigen dat ook aan. Ze geloven er nog altijd in dat op straat komen werkt.”

Zelf is ze er eveneens van overtuigd dat de klimaatmarsen en de spijbelende scholieren iets kunnen teweegbrengen. “Het feit dat er de voorbije weken telkens meer mensen op straat kwamen, motiveert anderen om zich daarbij aan te sluiten. Ze voelen dat er een draagvlak is. Ik denk dat we zondag met nog meer gaan zijn dan in december. Bij de studenten zie je ook dat het exponentieel is vermeerderd. Veel mensen hebben het gevoel: ‘Ze hebben ons nog niet gehoord, dus we gaan ons nog maar eens laten zien.’”

T’Hooft is teleurgesteld in de politiek. “Er zijn maar weinig concrete plannen om iets te ondernemen. Integendeel: we worden stilletjes gesust. Daarom denk ik ook dat dit gaat blijven duren. Ik voel dat er nu een beweging is van mensen die de politieke spelletjes beu zijn en willen dat er iets verandert.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234