Donderdag 17/10/2019

vacature.com

Daarom doet de baas nog steeds moeilijk over thuiswerk

Op kantoor weet je ook nooit precies wat iedereen aan het uitspoken is. Beeld Getty

In 2013 lanceerde de Vlaamse regering met veel tamtam het ‘Nieuwe Werken’, een arbeidsconcept dat stelt dat werknemers zo veel mogelijk plaats- en tijdsonafhankelijk aan de slag moeten kunnen. Hoewel er sindsdien wel stappen in de goede richting zijn gezet, is het principe vijf jaar later nog lang niet ingeburgerd. “Hoog tijd voor een mentaliteitsswitch”, vinden experts.

Kortere files, lagere vervoerskosten, minder stress, minder ziekteverzuim, een betere werk-privébalans en een hogere werktevredenheid. De voordelen van telewerk spreken voor zich. En toch. Volgens een grootschalige enquête van de Federale Overheidsdienst Mobiliteit doet 17% van alle werknemers regelmatig aan telewerk. Van degenen die nooit thuiswerken geeft een stevige 30% aan dat zij dat graag zouden willen en dat hun job dat ook toelaat, maar dat zij geen goedkeuring krijgen van hun baas. Hoe komt dat? Vertrouwen werkgevers hun personeel dan niet?

“Dat het om wantrouwen gaat, zou ik niet durven stellen, want de meeste bedrijven hebben wel degelijk oren naar telewerk”, nuanceert Jan Laurijssen, managing consultant bij hr-dienstverlener SD Worx. “Het probleem is eerder dat je een werknemer onmogelijk van de ene dag op de andere kan toelaten om regelmatig van thuis te beginnen werken. Los van het wettelijke aspect, moet je als bedrijf goed nadenken over hoe je dat telewerk gaat organiseren. Er zijn tenslotte heel wat valkuilen. Hoe blijf je met elkaar in contact? Hoe voorkom je dat teamleden van elkaar vervreemden? Hoe ga je leidinggeven op afstand? Bedrijven als Yahoo en IBM hebben aan den lijve ondervonden dat het allemaal niet zo evident is. Zij waren pioniers op vlak van thuiswerk, er werd daar heel veel en vaak thuis gewerkt. Intussen hebben zij hun personeel teruggeroepen omdat de verbondenheid, samenwerking en creativiteit van hun teams zo zwaar onder druk kwamen te staan.”

Flexibiliteit troef

Nochtans zijn er genoeg succesverhalen. De Nationale Loterij laat werknemers sinds twee jaar geleden toe om op afstand te werken, na een geslaagd testjaar. “Ons ‘Flexwork’-beleid stelt dat werknemers wiens takenpakket het toelaat één dag per week mogen werken volgens een flexibel uurrooster, in een ander kantoor of gewoon bij hen thuis, zoals het hen het beste uitkomt”, vertelt hr-verantwoordelijke Petra Vandendriessche. “Aanvankelijk waren de vakbondsafgevaardigden een beetje zenuwachtig: als we thuiswerk zouden invoeren, zouden leidinggevenden dan op den duur niet verwachten dat mensen continu werken als ze thuis zijn? Maar die vrees bleek ongegrond. Er zijn goede afspraken over de verwachtingen en een recente bevraging heeft aangetoond dat het personeel echt tevreden is over het initiatief. Flexwerk vormt een bron van energie voor onze werknemers, merken we. Mentaal maakt het een groot verschil als je een dag per week niét naar het centrum van Brussel moet komen. Werknemers geven bovendien aan dat ze dat vertrouwen dat ze krijgen erg appreciëren en dat ze hierdoor vaak meer gemotiveerd zijn.”

Terwijl de medewerkers van de Nationale Loterij nog allemaal een vaste bureau hebben, is facilitaire dienstverlener ISS een stapje verder gegaan. “We zijn vijftien maanden geleden verhuisd naar een nieuw kantoor, met een beperkt aantal werkplekken”, verklaart communicatiemanager Dirk Van den Steen. “Hoewel er 248 mensen werken op de hoofdzetel, zijn er maar 180 bureaus. Dankzij telewerk is dat ruim voldoende. Voordien werd er weinig aan thuiswerk gedaan, dus voor de verhuis bestond er geen duidelijk kader rond telewerk. We hebben hier ons werk van gemaakt. Hoewel we op dit moment ons beleid omtrent nog volop evalueren en bijschaven, zijn de reacties positief. Vooral als het gaat over mobiliteit en werk-privébalans. Bovendien vind ik zelf, net als veel collega’s, dat je thuis veel geconcentreerder kan werken dan op kantoor. Ik geloof dus dat thuiswerk bij ons steeds meer ingeburgerd zal raken.”

Waarom kunnen sommige bedrijven thuiswerk zo vlot invoeren, terwijl het bij andere firma’s een ver-van-hun-bedshow lijkt te zijn? Socioloog en onderzoeker Jan De Schampheleire, verbonden aan de VUB, heeft wel enkele verklaringen. Je leest het gratis in het volledige artikel op vacature.com.

Lees ook:

“Wat we verdienen staat niet meer in verhouding tot onze productiviteit”

Deze bedrijven leggen IT'ers flink in de watten

Waarom Vlaamse bedrijven op blote knietjes om ingenieurs smeken

Bronvacature.com.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234