Donderdag 12/12/2019

Daar zijn de politieke BV's weer

Is het een goed idee om kies-lijsten te bevolken met BV's? Nu Phaedra Hoste (Open Vld), Marijn Devalck (Open Vld) en Patrick Riguelle (sp.a) hun politiek engagement (her)ontdekten is het debat weer open. De succesverhalen zijn dun gezaaid. 'Na de spannende kiesstrijd haken de meesten snel af', zegt professor Herwig Reynaert (UGent).

Hoe dichter de verkiezingen, hoe sneller de collectie BV's aandikt. Het lijkt stilaan een wetmatigheid. Op de lijst met nieuwe BV-kandidaten voor 14 oktober 2012 prijken onder meer Tine Van den Brande, Stéphanie Meire en Olivier De Cock (zie kader). De recentste aanwinst is Phaedra Hoste. Het 40-jarige fotomodel liet zich door Annemie Turtelboom overtuigen om op de Antwerpse Open Vld-lijst te staan. "Wellicht krijgt Phaedra de negende plaats", zegt een goed ingelichte bron bij de liberale partij. "Je hebt nu eenmaal bekende koppen nodig om stemmen te ronselen."

De magische woorden komen er meteen uit: stemmen ronselen. BV's worden immers vooral ingezet als verkiezingsattractie. Ze moeten niet-gebonden keizers overtuigen om ook eens een blik te werpen op hun partij in het stemhokje. "Ze leveren inderdaad lichte stemmenwinst op", bevestigt professor Reynaert. "Al zijn de succesverhalen zeldzaam. Bij de eerste verkiezingen lukt het nog. Daarna beginnen de problemen."

Phaedra Hoste is zelf het klassieke voorbeeld van een BV-mislukking. In 2002 werd ze met veel bombarie binnengehaald bij de Brugse CD&V. En ook haar verkiezingsuitslag was verrassend goed, wat haar een plaats in de gemeenteraad opleverde. Ze hield het stoeltje echter maar anderhalf jaar warm. De politiek was niet haar ding, ondervond ze. "Vergaderen tot middernacht zonder dat je ook maar iets te eten kreeg en met alleen een glas water voor je neus. Nee, niets voor mij. Ik denk niet dat ik ooit terugkeer, tenzij er misschien een traiteur komt op de raadszittingen", klonk het in een interview uit 2006.

"De politiek is traag, technisch en geregeld vuil", vervolgt Reynaert. "Veel BV's mispakken zich daar volledig aan. Al heb ik er helemaal niets op tegen dat ze het proberen. Ivo Belet (CD&V) en Dirk Sterckx (Open Vld) bleken bijvoorbeeld aanwinsten. Maar vaak blijft de inbreng toch beperkt tot een honderdtal extra stemmen. BV's in de politiek, het is een beetje zoals familiedynastieën in de politiek. Bij de verkiezingen kan je teren op je naamsbekendheid, maar daarna moet je jezelf toch gewoon bewijzen als lokaal bestuurder. Voor fotomodellen, acteurs en voetballers is dat meestal een lastige klus."

Kabouter Plop

Bijzonder talrijk zijn ze niet, de BV's die jarenlang standhouden in de gemeenteraad. Voor elk blijvertje zoals de burgemeester van Affligem, Walter 'kabouter Plop' De Donder (CD&V) en Herentse schepen Jo 'met de banjo' De Clerq (sp.a) zijn er twee dozijn afhakers. De vraag dringt zich dus op, moeten partijen niet investeren op de lange termijn? Geen bekende koppen, maar talentvolle jongeren een kans geven? "Het moet frustrerend zijn voor jonge politici om te zien dat hun plaatsjes worden aangeboden aan BV's. Geregeld leidt dat tot spanningen binnen partijen. Trouwe partijsoldaten en witte konijnen, het gaat moeilijk samen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234