Maandag 23/05/2022

Daar is Newt Gingrich weer

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

Bart Kerremans blikt vooruit op de primaries voor de Republikeinse nominatie in South Carolina. Kerremans is professor Interna- tionale relaties en Amerikaanse politiek aan de KU Leuven.

Bart Kerremans

Vandaag vinden in South Carolina de primaries voor de Republikeinse nominatie plaats. De voorverkiezingen in deze zuidelijke, conservatieve Amerikaanse staat draaien rond twee vragen: wie de kandidaat wordt van de meest conservatieve Republikeinen en of Mitt Romney onvermijdelijk is geworden omdat hij als enige Republikein Obama kan verslaan. Die twee vragen hangen nauw samen. Indien er geen duidelijk antwoord komt op de eerste vraagt haalt Romney vrijwel zeker de Republikeinse nominatie binnen. Indien er in South Carolina wél een duidelijke conservatieve koploper opduikt zullen de Republikeinse voorverkiezingen de volgende weken in een strijd tussen deze conservatief en Romney uitdraaien. Ron Paul zal als derde kandidaat wel een vast deel van de stemmen naar zich toe kunnen blijven trekken, maar een overwinning zit er voor hem niet in.

Alarmbellen
De strijd in South Carolina gaat dus vooral over die conservatieve koploper. Wordt het Newt Gingrich of wordt het Rick Santorum? Na de caucuses in Iowa eerder dit jaar zag het ernaar uit dat het Santorum zou worden. Vandaag lijkt het eerder in de richting van Gingrich te gaan. En dat heeft niet alleen bij Santorum, maar ook bij Romney de alarmbellen doen klinken. De redenen achter Gingrich's opkomst zijn voor deze laatste immers een groot probleem of zouden een groot probleem kunnen worden.

De wederopstanding van Newt Gingrich is inderdaad merkwaardig. In november en december had hij al eens een sterke periode. Maar in de laatste weken voor Iowa daalde zijn populariteit bij de Amerikaanse conservatieven onder de niet-aflatende stroom van negatieve campagne-advertenties die door Romney-sympathisanten de ether werden ingestuurd. Deze moesten het conservatisme van Gingrich in twijfel trekken. Het gevolg was dat heel wat conservatieven hun soelaas zochten bij Santorum. Daarnaast leek Romney ook heel wat van deze mensen te overtuigen de enige Republikein te zijn die Obama in november kan verslaan. De herrijzenis van Gingrich heeft vooral met dat laatste te maken. De laatste weken knabbelt Gingrich immers met succes aan het beeld van Romney als de enige mogelijke sterke kandidaat tegen de huidige president en hij doet dit in eerste instantie bij de meest conservatieve Republikeinen. Die zijn immers op zoek naar een kandidaat die aan de ene kant conservatief genoeg is en die aan de andere kant een kans lijkt te maken tegen Obama. De opeenvolgende sterke prestaties van Gingrich in de hele reeks televisiedebatten die er ondertussen tussen de Republikeinse kandidaten zijn geweest lijken nu de indruk te wekken dat hij ook voor Obama een te duchten tegenstander zou kunnen zijn. Het probleem voor Santorum is dat hij dit beeld niet heeft kunnen scheppen. Het debat van afgelopen maandag in Myrtle Beach was daar een duidelijk voorbeeld van.

Stemmensnoeper

In het conservatieve opbod tussen Gingrich, Santorum en Perry bleek alleen de eerste echt in staat om Romney uit evenwicht te brengen. Peilingen in South Carolina geven aan dat de conservatieve Republikeinen Gingrich daardoor minder als een zwak kandidaat tegen Obama en meer als een sterke kandidaat zijn gaan beschouwen. Voor Santorum was dit niet zo. Voor Perry ook niet. Maar deze heeft zich ondertussen uit de race teruggetrokken. Voorlopig zorgt dit er niet echt voor dat Gingrich stemmen afsnoept bij Romney. Hij snoepte die wel af bij Perry en doet dit nog steeds bij Santorum. Maar dit zou kunnen veranderen, zeker indien Gingrich de voorverkiezingen in South Carolina wint. En volgens de laatste peilingen valt dit niet langer uit te sluiten. Een derde van de meest conservatieve Republikeinen opteert immers voor Romney omdat ze deze als de enige Republikeinse kans tegen Obama beschouwen. Met een doorbraak van Gingrich zou die deze groep snel achter zich kunnen krijgen.

Nu moet er voorzichtig met het resultaat van South Carolina worden omgesprongen. Het zal bepalen wie de meer conservatieve tegenstander van Romney wordt. Maar die tegenstander zal het meteen moeilijk krijgen in de voorverkiezingen die volgen. Zowel in Florida (31 januari) als in Nevada, Maine, Colorado en Minnesota (waar primaries of caucuses in februari zijn voorzien) vertrekt Romney vanuit een sterke startpositie. In sommige van die staten heeft hij een sterke organisatie op poten gezet. In andere kan hij sowieso op een sterke aanhang rekenen. Romney zal dus sowieso vanuit een sterke positie de beslissende maand maart kunnen ingaan. Gingrich zal ondertussen Romney's belangrijkste troef moeten onderuit halen: dat hij de enige Republikein is die het van Obama kan winnen. Alles wijst erop dat Gingrich daar vol op inzet. Voor hem wordt South Carolina de test of dit ook iets voor hem kan opleveren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234