Woensdag 27/01/2021

Politiek

Daar is de tax shift, daar is de heisa

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) en premier Charles Michel (MR).Beeld BELGA

De onderhandelingen over de tax shift zijn nauwelijks gestart, maar de spanningen borrelen alweer op in de Wetstraat. Terwijl Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) inspraak eist, legt CD&V-vicepremier Kris Peeters een indexsprong voor de huurprijzen op tafel.

Rust en sereniteit, daar hoopte premier Charles Michel (MR) op na de paasvakantie. Na de vlotte begrotingscontrole eind maart zou hij kunnen bewijzen dat deze regering degelijk beleid voert en niet alleen ruziemaakt. Zeker met de gesprekken over de tax shift - zowat het belangrijkste dossier van deze legislatuur - op het programma. Belastingen op arbeid moeten worden verschoven naar consumptie, vervuiling en vermogen.

Regelrechte provocatie

Maar de onderhandelingen daarover zijn nauwelijks gestart, of de stellingen worden weer ingenomen. N-VA lokte CD&V-vicepremier Kris Peeters uit zijn tent. Fractieleider Hendrik Vuye (N-VA) stelde net voor het debat in de Kamer over de indexsprong dat die niet ver genoeg gaat. "De automatische indexering van de lonen kan maar beter helemaal worden afgeschaft."

Een regelrechte provocatie aan het adres van CD&V. In het regeerakkoord is afgesproken dat de indexering slechts één keer wordt overgeslagen. En dat doet al veel pijn bij de syndicale vleugel van de christendemocraten. Telkens als de bonden op straat komen, roepen ze om het afvoeren van de indexsprong.

Van de profileringsdrang van de Vlaams-nationalisten krijgt CD&V het op de heupen. De N-VA-ministers blijven dan wel trouw aan het regeerakkoord, maar een fractieleider als Vuye mag vrij het partijstandpunt verkondigen. Ook al botsen die twee.

Als tegenzet gooide Peeters een indexsprong voor de huurprijzen in het debat over de tax shift. Eind februari clashten N-VA en CD&V al over dat thema, maar het werd in de koelkast gestopt. Peeters probeerde de voorbije weken nog op eigen houtje het bevriezen van de huurprijzen in zijn wetsontwerp over de index te smokkelen, maar beet in het zand. Er werd met de topministers afgesproken om het thema later uit te klaren.

Peeters rakelt de discussie van voor de paasvakantie weer op. De andere coalitiepartners zijn bereid om over de bevriezing van de huurprijzen te spreken, maar staan niet te springen voor het idee. "Je beschermt de huidige huurders, dat klopt", zegt Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten. "Maar wie een nieuw contract aangaat, zal zijn huurprijs gewoon zien stijgen. Die zou je dubbel straffen."

Hendrik Vuye.Beeld PHOTO_NEWS
Kris Peeters (CD&V) en Gwendolyn Rutten (Open Vld).Beeld BELGA

Met de PS aan tafel

Het was niet eens het eerste akkefietje van de dag. Eerder botste Rutten al met Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Die vroeg om inspraak vanuit Vlaanderen bij de onderhandelingen over de tax shift. Dat betekent mogelijk ook Waalse inbreng. "Je gaat toch niet de PS aan tafel vragen voor een belangrijke fiscale hervorming?", reageerde de Open Vld-voorzitter gepikeerd op de radio en later nog eens in 'Terzake'.

Binnen de regering wordt niet gepanikeerd. Iedereen neemt zijn positie in, dat is logisch bij de start van zulke belangrijke gesprekken, klinkt het. De echte inhoudelijke krachtmeting moet nog beginnen, maar de sereniteit ligt wel meteen aan diggelen. Over drie thema's die niet eens de kern vormen van de tax shift regent het forse uitspraken. Het beeld van het kibbelzieke kabinet doemt weer op.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234