Zondag 28/02/2021

Formatie

Daar is de optie van de paars-gele regering weer

Onderhandelaars Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V). Het wordt tijd dat er vooruitgang wordt geboekt.  Beeld Tim Dirven
Onderhandelaars Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V). Het wordt tijd dat er vooruitgang wordt geboekt.Beeld Tim Dirven

Geen uitgebreide kerstvakantie voor Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR): de twee partijvoorzitters zetten donderdag hun informatieopdracht voort. Na een luwe kerstperiode, waarin het middenveld mocht langskomen, volgen eerstdaags weer gesprekken op het hoogste politieke niveau. Het mag stilaan vooruitgaan, geven verschillende onderhandelaars aan. ‘We hoeven dit geen derde keer te doen.’

Sinds vorige week houden Coens en Bouchez consultaties met een reeks middenveldorganisaties en gespecialiseerde instellingen zoals het monitoringcomité en het Planbureau. Donderdag was het de beurt aan onder meer het Riziv en de Groep van Tien, die de vakbonden en werkgeversorganisaties verenigt. De consultaties moeten resulteren in een technische nota waarmee de informateurs de politieke gesprekken opnieuw kunnen aanvatten. Die stonden op een laag pitje, maar kunnen nu hervatten. “De volgende dagen worden gewijd aan de voortzetting van de politieke contacten”, klinkt het in een mededeling.

De voorbije dagen waren er telefonische contacten met verscheidene partijen, maar op grote doorbraken is het nog wachten. Dat leidt bij meerdere onderhandelaars tot wrevel. Het gevoel leeft dat de vorige informateur Paul Magnette (PS) veel werk heeft geleverd dat nu even overgedaan wordt.

Coens en Bouchez gaven aan zich vooral op vijf thema’s toe te leggen: begroting, sociale zaken, werk en arbeidsmarkt, klimaat, en ten slotte de combinatie van justitie, veiligheid en migratie. “De informateurs hebben kernthema’s geïdentificeerd en hebben daarover mensen geconsulteerd. Wat is het verschil met wat Magnette deed? We hoeven dit alleszins geen derde keer te doen”, klinkt het.

Bij meerdere partijen is ongenoegen te horen over de manier waarop Bouchez zijn intrede maakte op het hoogste niveau. Zijn geldings- en profileringsdrang hebben de gesprekken geen deugd gedaan, zegt een onderhandelaar. Op het moment dat Magnette stappen zette richting paars-groen, verscheen Bouchez aan de onderhandelingstafel als nieuwe MR-voorzitter. Hij wilde absoluut dat N-VA nog niet aan de kant gezet werd. Verscheidene betrokken hinten erop dat Bouchez Magnette liever niet in zijn opzet zag slagen, omdat Bouchez het politieke leiderschap in Franstalig België wil claimen.

Ook Bouchez’ communicatie krijgt kritiek. “Alle dagen via Belga communiceren dat er niet mag gecommuniceerd worden. En dan per ongeluk te vroeg aan het paleis verschijnen en al even een persconferentie avant la lettre geven. Dat is niet nodig.”

Dadendrang 

In vergelijking met de dadendrang van Magnette nemen Coens en Bouchez een lange aanloop. Maar veel langer hoeft het allemaal niet te duren, geven verschillende onderhandelaars aan. De afgelopen maanden is ten overvloede duidelijk geworden wat er mogelijk is. Een regering zonder PS is nagenoeg ondenkbaar. N-VA wil enkel met de Franstalige socialisten in zee als daar een confederale omslag aan vasthangt, maar geen enkele andere partij wil daar mee aan werken. Ook inhoudelijk hebben de partijen elkaar al stevig afgetast en weet iedereen waar de andere partijen voor staan, zegt een bron.

Als er de voorbije weken al iets in beweging was, dan was het wel de verstandhouding tussen Open Vld en N-VA. Al geruime tijd zit er ruis op de lijn. Afgelopen weekend leidde dat tot een publieke discussie tussen Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) en Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, naar aanleiding van onwaarheden die Jambon verspreid had over kindergeld voor asielzoekers. Maar het haar zit al langer in de boter. Rutten neemt N-VA de persoonlijke aanvallen kwalijk, omgekeerd is N-VA misnoegd dat de voorzitster van de liberalen mee wilde werken aan een paars-groen scenario zonder N-VA.

Of dat alles snel tot een formatiepoging leidt, is onduidelijk. “Het is volledig koffiedik kijken”, aldus een onderhandelaar. Op 13 januari worden Bouchez en Coens alvast opnieuw bij de koning verwacht. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234