Donderdag 18/08/2022

Gezondheidszorg

"Daar gaan we weer. Huisarts is altijd de gebeten hond"

null Beeld Hollandse Hoogte / Jaco Klamer
Beeld Hollandse Hoogte / Jaco Klamer

Te veel ziektedagen, te veel pillen, te veel scans en te veel bloedonderzoeken. Huisartsen hebben er stilaan genoeg van dat bij elke verspilling in de gezondheidszorg hun richting wordt uitgekeken. "Geef ons eerst de tools om het beter te doen, in plaats van ons enkel op de vingers te tikken."

Sara Vandekerckhove

Een dezer dagen krijgen de huisartsen een nieuw individueel rapport van het Riziv in de bus over hun voorschrijfgedrag, zo maakte Het Nieuwsblad bekend. Deze keer focust de ziekteverzekering op antibiotica, klinische biologie, polymedicatie bij ouderen, medische beeldvorming en psychotrope geneesmiddelen zoals antidepressiva. Huisartsen die exuberant veel voorschrijven? Die riskeren een boete.

Eerder deze week was er de oproep van Voka-Limburg, waarin huisartsen werd gevraagd om niet te kwistig om te springen met ziektebriefjes. Sowieso liet ook minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) al verstaan dat hierop extra controles komen. Artsen die opvallend veel ziektedagen uitdelen? Die zullen daarop aangesproken worden.

Roel Van Giel, voorzitter van de federatie van huisartsenkringen Domus Medica, wordt de teneur stilaan moe. “Daar gaan we weer, dacht ik deze ochtend toen ik het nieuws hoorde. Eerlijk? Ik snap het niet zo goed. Wij pleiten er al jaren voor om dat voorschrijfgedrag goed te analyseren en om daar dan ook daadwerkelijk iets mee te doen. Maar dat gebeurt niet. Het blijft bij vingerwijzen.”

Hervormingen

Van Giel verwijt de minister dat structurele hervormingen uitblijven. “Zo moeten we minder antidepressiva voorschrijven. Mooi. Maar als je geen psycholoog of psychiater ter beschikking hebt, hoe moet je het dan oplossen? Wat zeg je tegen een patiënt die geen geld heeft om een psycholoog te betalen? Zoek het zelf maar uit? Onlangs kregen we te horen dat de minister 22,5 miljoen wil vrijmaken voor de terugbetaling van de psycholoog. Dat is een druppel op een hete plaat. Daar zullen we de grote massa niet mee kunnen helpen. Geef ons eerst de tools om het beter te doen, in plaats van ons enkel op de vingers te tikken.”

Professor Huisartsgeneeskunde Bert Aertgeerts (KU Leuven) is het daarmee eens. “De beroepsgroep is er zich zeker van bewust dat het beter moet. Wordt er soms te veel voorgeschreven? Zeker wel. Maar 95 procent van de huisartsen doet zijn werk op een heel degelijke manier. De kritiek is niet in verhouding. Het lijkt alsof de huisarts altijd de gebeten hond is.”

Bovendien betwijfelt de prof of die individuele rapporten en mogelijk boetes daadwerkelijk het voorschrijfgedrag zullen aanpakken. “Als je bijvoorbeeld het gebruik van antibiotica naar beneden wil halen, dan moet je daar echt een strategie voor ontwikkelen. Dan moet je alle spelers samen aan tafel zetten: de artsen, ziekenhuizen, apothekers, de overheid… en dan moet je op alle domeinen een aanpak uitwerken. Eén groep viseren en bestraffen haalt weinig uit.”

Afrekenen

Hij verwijst ook naar andere wetenschappelijke studies, die onder meer aantoonden dat het loont om patiënten verplicht in te schrijven bij een huisarts. Zo kunnen patiënten niet naar een andere arts stappen, als hen een voorschrift geweigerd wordt. “Dat is ook evidencebased, maar daar heeft de minister geen oren naar.”

Ook andere specialisten benadrukken dat huisartsen soms iets verweten wordt, waar ze niet zelf voor verantwoordelijk zijn. “In veel gevallen zijn het de specialisten in ziekenhuizen die medicatie opstarten en de huisartsen die het verlengen”, zegt professor Thierry Christiaens (Vakgroep Farmacologie van de Universiteit Gent). “Het is niet terecht dat ze daarop afgerekend worden.”

De Block zelf benadrukt dat de feedback dient om artsen te helpen, niet om ze te viseren. "De feiten spreken voor zich: er is jaren sprake van overconsumptie op een aantal domeinen. Dat erkennen artsen ook. Op deze manier kunnen ze hun voorschrijven bijsturen als dat nodig zou zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234