Vrijdag 06/12/2019

DAAN

Vorige week schreven een groep Franse schrijvers, kunstenaars, academici en zakenvrouwen, van wie Catherine Deneuve de bekendste is, een open brief aan Le Monde, waarin ze zich kritisch uitlieten over de #metoo-beweging. In open brieven wordt altijd iets of iemand verdedigd, en wordt altijd iets of iemand aangevallen.

In dit geval werd verdedigd: het recht van mannen om vrouwen een beetje lastig te vallen, om onhandig te flirten, zolang ze maar geen fysieke grens overschrijden.

Aangevallen werd, in bedekte termen, de #metoo-beweging, of ten minste de gevolgen ervan. Volgens Deneuve en co. heeft #metoo tot een puriteins klimaat geleid; de seksuele vrijheid waarvoor zij hun leven lang hebben gestreden, is volgens hen in gevaar. 'Wat begon als iets wat vrouwen de vrijheid gaf om zich uit te spreken, is uitgemond in een tegenovergestelde realiteit. Vrouwen die weigeren om mee te doen, worden gezien als verraders.' Elders in de brief gaat het om slachtofferschap. 'De beweging ketent vrouwen vast aan de rol van het eeuwige slachtoffer, door hen neer te zetten als arme, kwetsbare lammetjes die worden gedomineerd door demonische fallocraten.'

De brief leidde tot furieuze reacties. Sandra Muller, oprichter van de Franse variant van #metoo - #balancetonporc: verklik je varken - zei tegen CNN dat feminisme niet draait om het beschermen van seksuele vrijheid, maar om het beschermen van vrouwen.

Maar wat als die twee vormen van bescherming, die beide om andere redenen belangrijk zijn, elkaar niet kunnen verdragen? Wat vinden wij dan uiteindelijk belangrijker?

Hoe langer de discussie voortduurt, hoe troebeler mijn blik erop. Het wordt tijd dat we de boel van de nodige helderheid voorzien. Daarom heb ik, speciaal voor de lezers van

De Morgen, een gezelschapsspel ontworpen, opdat we tenminste weten wie we zijn, en wie we tegenover ons hebben zitten: Wie ben ik, the Pig or Princess Edition. Ga er eens goed voor zitten. Bestel een goed glas wijn, laat borrelnootjes aanrukken. De centrale vraag: wie moeten precies beschermd worden?

A) Vrouwen die te maken krijgen met fysiek geweld.
B) Vrouwen die gedwongen worden tot seksuele handelingen.
C) A en B.
D) Vrouwen die het gevoel hebben gedwongen te worden tot seksuele handelingen.
E) Vrouwen die (denken te) moeten flirten om hogerop te komen.
F) A, B, D en E.
G) Vrouwen die zich niet durven uit te spreken over een volgens hen overschreden grens.
H) A, B, D, E, en G.
I) Vrouwen die worden nageroepen of nagefloten op straat.
J) A, B, D, E, G, en I.
K) Alle vrouwen.

Goed, dan de telling:

A)5 punten
B)5 punten
C)10 punten
D)6 punten
E)6 punten
F)22 punten
G)7 punten
H)29 punten
I)7 punten
J)36 punten
K)1.000 punten

Wanneer je de behaalde punten bij elkaar optelt, komen we tot het einde van het spel: het oordeel.

0-5: demonische fallocraat
10-15: verrader van de goede zaak
16-28: man of vrouw op de juis-te plek, op het juiste moment
29-1000: arm, kwetsbaar lammetje

Veel plezier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234