Maandag 30/01/2023

Daan - Simple

Daan breit een vervolg aan zijn akoestische tour van vijf jaar geleden. Gezeten aan zijn gitaar of piano speelt hij samen met onder anderen Isolde Lasoen opnieuw covers en eigen hits. Ditmaal is het repertoire uitgebreider, met zelfs enkele nieuwe songs.

26 april, Toneelhuis, Komedieplaats 18, 2000 Antwerpen. www.toneelhuis.be.

Assepoester, de sprookjesmusical (2+)

Niks heerlijker dan met de hele familie genieten van een sprookje. Het bekende verhaal over de stiefzussen, de fee het schoentje is nog niks van zijn magie kwijt.

18 april, Stadsschouwburg, 2000 A'pen. www.stadsschouwburg-antwerpen.be.

2x klassiek

Mechelen hoort stemmen

Een festival vol klassieke muziek, al wil de organisatie niet dat we in hokjes denken en vraagt ze om met open geest naar het festival te komen. 25 april belooft alvast een spetterende openingsdag te worden, met pop-upconcerten verspreid over heel Mechelen. Daarna volgt nog veel, veel meer.

25 april tot 17 mei, op verschillende locaties in Mechelen.

www.mechelenhoortstemmen.be.

Bachfestival

Johann Sebiastian Bach is hip en alomtegenwoordig. Als ultieme componist bij liefhebbers van klassieke muziek, maar bijvoorbeeld ook in de top 5 van Klara's Top 100 van vorig jaar. Nu laat ook Edegem zijn inwoners genieten van de Duitse grootmeester aan de hand van concerten, een lezing en een muzikale vertelling.

Nog tot 30 mei, op verschillende plaatsen in Edegem. www.edegem.be.

New Belgica

De Belgica was een driemaster die in de 19de eeuw dienstdeed voor de eerste expeditie naar Antarctica. Grensverleggend. Ook jij kan je grenzen verleggen door de reconstructie van het schip te bezichtigen.

Elke woensdag, zaterdag en zondag,

The New Belgica, Noeveren 26, 2850 Boom. www.newbelgica.be.

Fietsen met Duvel

Duvel Mini, Duvel Classic en Duvel Tripel Hop: voor een keer zijn het niet de namen van bieren, maar van fietsroutes. Naast fietsen, kan je je ook aan een brouwerijbezoek wagen, genieten van een concert en je kinderen overleveren aan randactiviteiten.

Vertrek aan het Duvel Depot (Breendonk dorp 66, 2870 Puurs) of aan Hazewinkel in Willebroek. www.duvelontour.be.

Spoorfietsen

"Fietsen op het spoor, geen denken aan", zou je normaal gezien denken. Edoch, in Kapellen kan en mag het! Met de familie, een groep vrienden of je wederhelft trap je je gezwind richting Brasschaat en terug.

Nog tot de herfstvakantie, vertrekpunt ter hoogte van Fortsteenweg 37, 2950 Kapellen. www.spoorfietsen.be.

Nigel Williams Beken(d)t

Nigel Williams' zesde show vertrekt van het idee dat de mens ondanks alle problemen, crisissen en doemdenkerij toch stand weet te houden. En kunnen we eigenlijk lachen met échte problemen? In Mol kom je het antwoord te weten.

25 april, CC 't Getouw, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol. www.getouw.be.

Herbeleef de sixties

Vijf Britse muzikanten laten alle muzikale klassiekers uit de jaren 60 herleven in The Bootleg Sixties-show. Uiteraard kunnen The Beatles en The Rolling Stones daarbij niet ontbreken, maar ook de grote gebeurtenissen van toen - denk bijvoorbeeld aan de eerste man op de maan - passeren de revue in een visueel spektakel.

19 april in De Roma, Turnhoutsebaan 286,

2140 Borgerhout. www.deroma.be.

Zonnegod

Kleurrijke chaos en bonte figuren kenmerken John Nielands werk in de expo Sungod. De Nederlander brengt daarin een hommage aan Pierre Alechinsky en Christian Dotremont van de kunststroming CoBrA.

Nog tot 30 april, Divani, Vlaamse Kaai 35 - 39, 2000 Antwerpen. www.jonhnnieland.nl.

Poupette de hiphop-pop

Poupette in Bruxelles is een voorstelling voor mensen vanaf zes en brengt het verhaal van een meisje dat bij haar mama in Brussel gaat logeren. Giet daar een hiphopsausje en video bij, en de kindjes smullen.

6 mei, CC de Warande, Warandestraat 42, 2300 Turnhout. www.froefroe.be.

Rob de Nijs - Nieuwe Ruimte

Het wordt een avond vol klassiekers, al dan niet in een nieuw jasje. Het spreekt voor zich dat Rob de Nijs ook nummers zal brengen van zijn jongste album.

18 april, CC Zwaneberg, Cultuurstraat 1, 2220 Heist-op-den-Berg.

www.zwaneberg.be.

Sci-fi & fantasy

Een hele dag vol science-fiction, fantasy en horror: dat mag je verwachten op de vijfde editie van Antwerp Convention. In de vorm van strips, kostuums, games, films, toernooien, tentoonstellingen, lezingen en veel meer.

26 april, Antwerp Expo, 2020 Antwerpen. www.antwerpconvention.be.

Record Punk Day

Als afsluiter van Record Store Day komt de Antwerpse punkband annex cultgroep The Kids naar De Studio. Verwacht je aan messcherpe klassiekers en snoeiharde covers.

18 april, De Studio, Maarschalk Gerardstraat 4, 2000 Antwerpen. www.destudio.com.

Warre Borgmans speelt met emoties

"Verdriet vind je overal"

Nog tot mei lopen de try-outs van 'Blèten', de nieuwe voorstelling van acteur Warre Borgmans. 'Blèten' klinkt niet meteen vrolijk, gaat het publiek de zaal al wenend verlaten?

Warre Borgmans: "In het begin dacht ik dat het een triestige voorstelling zou worden, maar dat is uiteindelijk niet helemaal het geval. Ik kan het niet laten om de mensen toch te amuseren en ik mik eerder op de lach van het publiek door middel van kluchten die op drama gebaseerd zijn. Maar alle liedjes en verhalen in dit stuk hebben wel met verdriet te maken. Verdriet kan je overal vinden: in de grootste drama's en in de kleinste bagatellen. Het feit dat mensen dingen op straat in plaats van in de vuilnisbak gooien, doet mij bijvoorbeeld blèten. Spreekwoordelijk dan toch."

En wanneer was de laatste keer dat je echt geweend hebt?

"Dat moet op de dag van het overlijden van Steve Stevaert geweest zijn. Ik heb toen enkele traantjes moeten wegpinken door de herinneringen die Willy Claes en Ingrid Lieten aan hem ophaalden. Ze waren duidelijk aangedaan, en ook ik was geroerd door de emoties en het menselijke drama. Ik ben sowieso gevoelig voor emo-televisie."

Raakt de muziek in Blèten ook de gevoelige snaar?

"De roots van de muzikanten in deze voorstelling, gitarist Jokke Schreurs en mondharmonicaspeler Dave Reniers, liggen bij de bluesmuziek. Die muziek beschrijft vaak triestige taferelen, dus dat past goed bij thema's die in het stuk voorkomen als miserie en verloren geliefden."

Try-out 'Blèten', 30 april, 8, 9 en 10 mei, Kaleidoscoop, Molenstraat 50, 2640 Mortsel. www.kaleidos.be en www.warreborgmans.be.

Annabelle Van Nieuwenhuyse is fan van de Week van de Amateurkunsten

"Je ontdekt echte juweeltjes"

Van 24 april tot 3 mei worden overal te lande de amateurkunsten in de spotlights gezet. Grote en kleine initiatieven zetten de niet-professionele kunstbeoefenaar in de kijker. Presentatrice en journaliste Annabelle Van Nieuwenhuyse was jarenlang meter van deze bijzondere week.

"Tijdens mijn meterschap heb ik vooral veel openingsmomenten meegepikt. Het fijne daaraan is dat je je laat leiden door wat mensen willen tonen. Je ontdekt echte juweeltjes. Zo heb ik ooit een kamer vol collages bezocht. Ik had geen idee dat dat kunst kon zijn, maar er hingen dingen tussen die ik meteen in mijn woonkamer zou hangen."

Waarom is het belangrijk dat amateurkunsten in de kijker worden gezet?

"Dankzij dit soort initiatieven zijn we erin geslaagd om de negatieve bijklank van 'amateur' weg te werken. Het woordje 'amateur' bepaalt niet langer het niveau."

Ben je zelf met amateurkunsten bezig in je vrije tijd?

"Ja, op enorm veel manieren. Ik zing, maak fototentoonstellingen en ik schrijf. Vroeger heb ik nog Afrikaanse trommel gespeeld en gebeeldhouwd."

24 april tot 3 mei, op verschillende locaties. www.wak.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234