Woensdag 15/07/2020

Delphine Boël

Daagt Albert op voor het proces?

Koning Albert II.Beeld photo_news

Het staat zwart op wit op de uitnodiging van de rechtbank: koning Albert (82) moet zelf uitleg komen geven over Delphine Boël (48). Zij eist dat hij haar erkent als zijn kind. Maar volgens zijn advocaat zal Albert zo goed als zeker wegblijven van het proces.

21 februari 2017. Op die dinsdag wil de rechter in Brussel de zaak-Boël ten gronde behandelen. Delphine Boël sleepte in juni 2013 de toen nog regerende koning Albert II en haar wettige vader Jacques Boël voor de rechter. Via hun DNA wil de kunstenares bewijzen dat haar vader Albert is en niet de steenrijke zakenman.

De zaak draaide uit op een procedureslag. Kernboodschap van de advocaten van Albert: Delphine had met Jacques al een vader die haar opvoedde en die instond voor haar onderhoud. Volgens het burgerlijk wetboek kan niemand twee vaders hebben, zeiden ze. Voor Alberts advocaten was de kous daarmee af.

Voor de zekerheid stuurden de raadsmannen ook aan op een verjaring. Volgens hen had Boël haar klacht veel eerder moeten indienen: voor ze 22 werd of binnen een jaar nadat ze ontdekt had dat haar wettige vader niet haar biologische vader was. Maar het Grondwettelijk Hof veegde al die argumenten in februari van tafel, waardoor niets het echte proces nog in de weg staat.

Gesloten deuren

"Er is nu geen enkel obstakel meer", bevestigt Alain De Jonge, advocaat van Delphine Boël. "De rechtbank heeft alle partijen schriftelijk uitgenodigd. Voor het eerst beveelt de rechtbank de aanwezigheid van alle betrokken partijen. In persoon. In mensentaal: de rechtbank wil dat ook koning Albert naar de rechtbank komt. Het volstaat blijkbaar niet dat hij zich laat vertegenwoordigen door zijn raadsmannen, zoals hij in het verleden altijd deed."

Delphine Boël zal volgens haar advocaat aanwezig zijn op de zitting, die gezien de delicate materie plaatsvindt achter gesloten deuren. "Tot nu toe heeft Delphine elke zitting bijgewoond. Dat is persoonlijker, en het geeft haar zaak ook een gezicht, vinden we." Voor Boël zou het meteen de eerste ontmoeting in jaren zijn met de man die volgens haar haar biologische vader is. Of De Jonge er zeker van is dat Albert op het proces zal opdagen? "Wie weet komt er een ziektebriefje op de proppen."

Delphine Boël.Beeld BELGA

"Ik ben in elk geval niet bang voor het weerzien met Albert", laat Delphine via haar advocaat weten. "Ik kijk uit naar deze familiereünie."

"Koning Albert zal zo goed als zeker niet in persoon verschijnen", voorspelt zijn advocaat Alain Berenboom dan weer. "Ik zie het nut daarvan ook niet in. Want eerst moet de rechtbank nog oordelen over het luik Delphine Boël en Jacques Boël. Daar heeft Albert niets mee te maken." De advocaat van Boël bevestigt: "Maar dat is louter een formaliteit. DNA-onderzoek toont aan dat Jacques Boël haar vader niet kán zijn. Vervolgens moet de rechtbank oordelen of Albert haar vader wél is."

Toch blijft de advocaat van de koning tegenstribbelen. "Ja, volgens de uitnodiging moet hij daar zijn. Maar de wet verplicht die aanwezigheid enkel als het gaat om een minderjarig kind. Delphine Boël kleedt zich misschien jong, maar volgens mij is ze intussen meerderjarig", zegt Berenboom fijntjes. "Koning Albert moet dus niet naar de rechtbankzitting komen."

De advocaat van Delphine Boël is niet onder de indruk. "Als Albert zich toch nog zou verzetten tegen het feit dat hij Delphines vader is, dan zal de rechtbank hem misschien wel een DNA-test opleggen. Als hij ook die niet aanvaardt, kan de rechtbank dat als een bekentenis beschouwen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234