Woensdag 01/02/2023

D'Onofrio, zonder functie maar mét macht bij Standard

D'Onofrio bracht geldschieter Louis-Dreyfus in contact met Standard

Luik.

eigen berichtgeving

Een naam die steeds weer opduikt in de verhalen over Standard is die van Luciano D'Onofrio. Hoewel hij officieel geen functie bekleedt bij de Luikse club, is hij als vertegenwoordiger van Robert Louis-Dreyfus de sterke man bij Standard.

Robert Louis-Dreyfus is de eigenaar van Adidas en kocht in 1996, via de firma Eric Soccer, Olympique Marseille. Om van die Franse ploeg een topclub te maken zocht hij een stek waar zijn jongere spelers ervaring konden opdoen, en Louis-Dreyfus liet zijn oog vallen op Standard Luik. De Franse zakenman investeerde voor zo'n 200 miljoen frank (5 miljoen euro) in de Luikse club. In ruil hiervoor kreeg hij vier zitjes in de raad van beheer: eentje voor hemzelf, en verder hebben ook de Duitser Martin Steinmeyer, de Zwitser Reto Stiffler en de Italiaan Maurizio Delmenico voor Eric Soccer zitting in het orgaan. De laatste runt een boekhoudkantoor in Zwitserland en beheert onder meer de belangen van D'Onofrio.

Verder maken Robert Lesman en Jean-Marie Defourny deel uit van de raad van beheer. De eerste is een rijk joods zakenman uit het Antwerpse die jarenlang geld pompte in Standard, de tweede is samen met voorzitter André Duchêne de binding met de regio. Defourny is advocaat, Duchêne bouwondernemer in het Luikse. Zij zorgen voor een goed contact met de lokale politici.

In het organigram van de club komt Luciano D'Onofrio niet voor. Wel Dominique D'Onofrio, zijn broer, die verantwoordelijk is voor de rekrutering van spelers. Ver hoeft hij daarvoor niet te lopen, want broer Luciano is immers een erkend spelersmakelaar. Dat verklaart ook meteen waarom die geen bestuursfunctie bij Standard uitoefent. De Fifa verbiedt haar makelaars immers belangen in een club te hebben. Om die reden heeft bijvoorbeeld Louis De Vries, sinds kort algemeen directeur bij Germinal Beerschot Antwerpen, zijn activiteiten als makelaar gestaakt.

Dat Luciano D'Onofrio niet zuiver op de graat is, kostte hem voorlopig zijn licentie nog niet. D'Onofrio werd in Frankrijk veroordeeld wegens frauduleuze praktijken - omkoping - bij Paris Saint-Germain en werd er eerder dit jaar van beschuldigd de hand te hebben in illegale transfers ter waarde van 200 miljoen frank (4,95 miljoen euro). Voorzitter Duchêne geeft toe dat D'Onofrio adviseert in het aantrekken van spelers. Onder meer Runje, Bilic, Lukunku, Mornar, Folha, Bisconti, Renier, Cruz, Susnjara en Afolabi zijn er via de makelaar gekomen. De Luikenaar blijkt zijn belangen vooral te behartigen bij enkele clubs waar hij een voet tussen de deur heeft.

Zoals op Standard. Het is D'Onofrio die ervoor zorgde dat zijn vriend Sergio Cragnotti, voorzitter van Lazio Roma, Standard sponsorde met Cirio. Ook Robert Louis-Dreyfus is een goede vriend en door de bemiddeling van D'Onofrio kwam de Franse zakenman in contact kwam met de club eind vorig jaar. Op de WK-loting in Marseille regelde hij een ontmoeting tussen Lesman en Louis-Dreyfus. De laatste zit intussen wel in de raad van beheer, maar veel is hij niet te zien aan de Maas. Maar D'Onofrio regelt de zaken wel voor hem.

Niet alleen Louis-Dreyfus is kind aan huis bij D'Onofrio. Ook Tomislav Ivic mag zich tot de vriendenkring van de makelaar rekenen. Eind jaren '80 was D'Onofrio general manager van Porto toen Ivic er trainer was. De samenwerking tussen D'Onofrio en Porto liep stuk, maar in 1993 mocht hij, samen met Ivic, toch terugkeren. Later zouden ze nog nauw met elkaar samenwerken. De makelaar en de trainer konden het goed met elkaar vinden in de periode dat Ivic onder meer aan de slag was bij PSG en Marseille. Het is dan ook duidelijk dat D'Onofrio de hand had in de komst van Ivic naar Luik en dat hij het was die zijn vriend niet wilde laten vallen, zelfs niet toen de resultaten desastreus bleven en spelers en supporters moord en brand schreeuwden. Ivic op de trainerspositie houden was te moeilijk. Maar met een promotie als technisch directeur is iedereen tevreden. (FC)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234