Zondag 28/11/2021

D-day voor Didier

Vanmiddag om 14 uur speelt Didier Bellens zijn laatste troefkaart uit. Als de Belgacom-CEO vasthoudt aan de herbenoeming van de omstreden Concetta Fagard op de raad van bestuur lijkt het game over voor hem.

De herbenoeming van Fagard verziekt de sfeer in zowat alle kantoren van de Belgacomtorens. Kaderleden legden deze week al even het werk neer uit protest tegen de gang van zaken. Gisteren dook er zelf kortstondig een petitie op tegen de herbenoeming van de vertrouwelinge van Fagard. Enkele Belgacomwerknemers probeerden zo het verzet te organiseren. "Met deze petitie druk ik mijn diepste onenigheid uit met de keuze om mevrouw C. Fagard te herintegreren in de Groep. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de toekomst van Belgacom beter en succesvoller zou zijn zonder haar", luidde de tekst. De website waarop de petitie stond, werd in de loop van gisterennamiddag evenwel geblokkeerd, zeggen de vakbonden.

Vandaag moet Didier Bellens zijn raad van bestuur inlichten over de kwestie Concetta Fagard, die overigens ook gisteren niet aan de slag ging. In wezen is het simpel: ofwel bindt Bellens in omtrent de hernieuwde benoeming van zijn rechterhand. Ofwel volhard hij in de boosheid, en moet de raad van bestuur handelen. Ze zal dan officieel melden aan de overheid dat er een onoplosbaar conflict is tussen de raad van bestuur en de CEO. Vrijdag komt de ministerraad samen, en zal die kwestie allicht meteen op de regeringstafel komen te liggen. Het is inmiddels een publiek geheim dat de raad van bestuur het vertrouwen in Bellens kwijt is, en ook bevoegd minister Inge Vervotte is not amused' met de eigengereide strapatsen van Bellens.

Lunch met Elio Di Rupo

Dat Bellens gedwongen zou worden ontslag te nemen, blijkt volgens diverse regeringsbronnen politiek een haalbare kaart. De PS zou hem niet langer de hand boven het hoofd houden. Al past hier enig voorbehoud. Volgens een aantal bronnen uit de federale regering zouden Elio Di Rupo en Didier Bellens gisterenmiddag samen geluncht hebben. Noch bij Belgacom, noch bij de woordvoerder van Di Rupo kregen we bevestiging van de lunchafspraak.

Indien Bellens moet opstappen, waar hij volgens sommige bronnen op aanstuurt, kijkt hij aan tegen een opzegvergoeding van bijna 2 miljoen euro. Volgens zijn contract krijgt Bellens een verbrekingsvergoeding van één jaar basisloon, plus een vergoeding van één jaar loon als compensatie omdat hij gedurende die periode niet bij de concurrentie mag werken. Tot 2008 kon hij nog rekenen op ruim 8 miljoen euro ontslagpremie, een contract dat nog onderhandeld werd door Rik Daems (Open Vld). Inmiddels ligt er een formele brief klaar vanuit de Commissie voor de Infrastructuur, het Verkeer en de Overheidsbedrijven, om Bellens uit te nodigen voor een hoorzitting. Alle partijen zouden daar achter staan, maar voorlopig wordt gewacht op de uitkomst van de raad van bestuur, zegt CD&V kamerlid Jef Van den Bergh.

Achter de schermen is er druk overleg, en een noodscenario - een tijdelijke interim-CEO ter vervanging van Bellens - staat in de steigers. Daarbij klinkt de naam van huidig executive vice president en CFO Ray Stewart almaar harder.

Een andere naam die valt is die van Bart Van Den Meersche, executive vice president van de Enterprise Business Unit. Hij is relatief nieuw bij Belgacom maar heeft ruim 28 jaar ervaring in de ICT-sector met een professionele loopbaan bij IBM. Hij was voorzitter van Agoria ICT en ook bestuurslid van VOKA en het VBO. De andere leden van het huidige directiecomité zijn Scott Alcott (meer technisch profiel), Michel Georgis (ex-CEO Proximus), Bruno Chauvat (Belgacom TV) en Astrid De Lathauwer. Die laatste is verantwoordelijk voor het HR-beleid van Belgacom en ligt heel goed bij het personeel. Ze zou echter haar ontslag hebben ingediend, ook al een rechtsreeks gevolg van de komst van Fagard. Belgacom geeft evenwel geen commentaar. Vooral Stewart zou in pole-position liggen. Hij nam bij het overlijden van John Goossens al eens het roer tijdelijk over, en ook bij andere gelegenheden.

Over de professionele toekomst voor Bellens zegt een vertrouweling dat hij met zijn capaciteiten internationaal meteen aan de bak kan. "Hier staren we ons blind op deze kwestie. Maar Bellens kan, overigens terecht, inroepen dat hij een zwakke raad van bestuur had, die sterk gepolitiseerd was. Zijn beredeneerde, koele stijl kan provocerend overkomen, maar dat laat hem koud. Hij is een buitengewoon begaafd manager die cijfermatig zijn gelijke niet kent. Trouwens, ook bij RTL is hij destijds met slaande deuren vertrokken, maar hij kwam toch maar mooi bij Belgacom terecht."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234