Dinsdag 26/05/2020

Update

Cyprus schrapt heffing op spaargeld en richt fonds op

Beeld REUTERS

In Cyprus werd besloten om de omstreden heffing op spaargeld te schrappen. Er is een akkoord om een investeringsfonds op te richten, zo verklaarde de Cypriotische president  Nikos Anastasiades. De Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris liet dan weer weten dat er nog geen akkoord met Rusland is.

De verschillende politieke partijen gaan zich nu over de details van het nieuwe reddingsplan beraden. Ook de trojka - de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF- moet nog groen licht geven. De partijleiders spraken eerder al over een "solidariteitsfonds", zei parlementariër Averof Neophytou van de regerende partij. Daarin zouden staatsbezittingen bijeen worden gebracht die als onderpand kunnen dienen voor een noodlening. Neophytou zei verder dat hij vandaag nog geen stemming verwacht in het parlement.

De druk om tegen maandag met een akkoord te komen, is echter enorm. Vanaf dan zou de Europese Centrale Bank geen noodleningen aan de Cypriotische banken geven, tenzij er een akkoord is. De Cypriotische centrale bank verzekerde vanmiddag dat ze zeker is dat dit zal lukken. "Er zal een programma zijn tegen maandag", aldus Panikos Demetriades, voorzitter van de nationale bank van Cyprus.

Russische connectie
Cyprus en Rusland praten vandaag verder over een oplossing voor het schuldprobleem van de eilandstaat. Er worden meerdere mogelijkheden onderzocht, zei de Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris. "Banken, gas. Er wordt gekeken waar Cyprus en Rusland mogelijkheden zien tot samenwerking of hulp", aldus de minister.

De Cypriotische minister van Financiën, Michael Sarris - die momenteel in Moskou is voor overleg - zegt dat Cyprus en Rusland in onderhandeling zijn over de mogelijkheid om de Russische lening aan het eiland te verlengen in ruil voor toegang tot de gasvelden en belangen in staatsbedrijven.

"De banken zijn het uiteindelijke doel voor elke support die we krijgen, dus het zal dan gaan om directe steun voor de banken of steun vanuit andere sectoren die direct doorgesluisd worden naar de banken. Het is onze grootste uitdaging om de banken te herkapitaliseren", vertelde Sarris tegen Reuters. Ook zei de minister van Financiën dat het noodlijdende Cyprus ernaar streeft om de lening die Rusland in 2011 aan het eiland vertrekte (2,5 miljard euro) met vijf jaar te verlengen tegen een lagere rente. Sarris voegde daaraan toe dat hij niet meer geld wilde lenen van Moskou, maar dat er ook nog geen andere akkoord waren.

Spaarvarken
Door de zware financiële crisis zijn de banken op Cyprus sinds zes dagen gesloten. Alleen de bankautomaten functioneren nog. Veel burgers hebben intussen wel geen eurocent meer op hun rekening, omdat het systeem van online banking geblokkeerd is en betalingen van loon en andere betalingen niet mogelijk zijn. "We hebben het spaarvarken van mijn zoon stukgeslagen, om levensmiddelen te kunnen kopen", zegt een huisvrouw in Nicosia.

Volgens de apothekersvereniging zijn er al dagen geen geneesmiddelen meer geïmporteerd. De verwachting is dat de meeste tankstations komend weekeinde zullen moeten sluiten. Zij hebben geen geld meer om brandstof in te slaan, omdat ze enkel nog contant geld aanvaarden, wat de inwoners niet meer hebben. Ook vele supermarkten aanvaarden geen kredietkaarten meer.

Steunplan
Het Cypriotische parlement wees dinsdag het steunplan, dat door de regering met de Europese Unie was overeengekomen, af. Daardoor werd de kans dat Cyprus failliet zou gaan, steeds groter. Politici van de eilandstaat gingen toen op zoek naar andere mogelijkheden om de bijna 6 miljard euro bijeen te schrapen die nodig is om de 10 miljard euro die door de Europese Unie als steun was beloofd, zeker te stellen.

Behalve in Moskou zoekt de Cypriotische overheid de oplossingen onder meer ook in een mogelijke nationalisatie van pensioenfondsen van semi-overheidsinstellingen, de uitgifte van obligaties voor gasreserves en een aangepaste spaardersheffing die alleen de grote spaarders zou treffen. Dat meldden bronnen in Nicosia.

Beurs
De effectenbeurs van Cyprus gaat deze week niet meer open in verband met de aanhoudende onzekerheid over de financiële toekomst van het land. Dat maakte het beursbedrijf vandaag bekend. Gisteren werd al aangekondigd dat de Cypriotische banken de rest van de week gesloten blijven. Omdat het maandag op het eiland een nationale feestdag is, zullen de banken op zijn vroegst dinsdag weer opengaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234