Donderdag 06/05/2021

Update

Cyprus krijgt extra tijd om begroting in orde te brengen

Cyprus krijgt twee jaar extra tijd om de begroting in orde te brengen. 2018 wordt de nieuwe deadline die de EU, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds opleggen. Ook krijgt het land meer tijd om staatseigendommen te verkopen. Meteen na dat nieuws diende de Cypriotische minister van Financiën zijn ontslag in. De C4 heeft te maken met een onderzoek dat loopt naar de oorzaak van de bankencrisis in Cyprus, verklaarde Michalis Sarris. Hij wordt opgevolgd door Haris Georgiades. Die laatste is lid van de rechtse partij Disy en was minister van Werk en Sociale Zekerheid in de regering van president Anastasiades. Zeta Emilianidou, een hoge ambtenaar op het ministerie van Handel, zal op zijn beurt de post van Georgiades overnemen. De nieuwe minister van Financiën zal morgenochtend de eed afleggen.

De beperkingen bij kapitaaltransacties zijn intussen gedeeltelijk versoepeld. Er mogen nu financiële transacties plaatsvinden tot 25.000 euro, zonder dat daarvoor toestemming van de centrale bank nodig is. Eerder was de limiet 5.000 euro.

Ook worden transacties met cheques van maximaal 9.000 euro per maand toegestaan. De versoepeling geldt in ieder geval voor twee dagen. De andere kapitaalbeperkingen in Cyprus blijven nog wel in stand. Zo mag maximaal 300 euro per dag uit de geldautomaat worden gehaald en mogen reizigers naar het buitenland niet meer dan 1.000 euro meenemen.

Ontslag geëist
Zondag eiste Chrysostomos II, het machtige hoofd van de Cypriotisch-orthodoxe Kerk, nog het ontslag van Sarris en gouverneur Panicos Demetriades van de centrale bank. Volgens de geestelijke leider dragen zij de verantwoordelijkheid voor de financiële neergang van het eiland.

Laïki-bank
Sarris diende als voorzitter van de Laïki-bank, de op één na grootste bank van het eiland. Die bank moet door de bankencrisis opgedoekt worden. Sarris hielp nog mee om het hulpplan met de trojka (EU, ECB en IMF) te beklinken. Vandaag maakte hij bekend dat Cyprus in mei het eerste deel van de vorige maand overeengekomen noodlening van tien miljard euro zal krijgen. Ondanks het uitstel en het in het vooruitzicht gestelde geld, zei hij dat 2013 en 2014 moeilijke jaren zullen zijn. Ook zei Sarris dat de kapitaalbeperkingen geleidelijk versoepeld zullen worden.

Onderzoek
Net vandaag lanceerde Cyprus het beloofde onderzoek naar de oorzaken van de financiële crisis op het eiland. Een parlementaire commissie onder leiding van drie voormalige rechters van het Hooggerechtshof zal ook nagaan of er grote sommen geld uit het land werden gesluisd, net voor en na de weigering van het parlement om een taks op alle bankdeposito's te heffen.

Hulpplan
Het kleine euroland vermeed in maart een financieel bankroet dankzij een hulpplan van tien miljard euro van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds. De onderzoekscommissie moet nu nagaan waardoor het land in de crisis is getuimeld. "Dat is het minste dat het land kan doen voor zijn burgers", aldus president Anastasiades.

Voorkennis
De president zei de afgelopen dagen al dat niemand gespaard zal worden bij het onderzoek, ook niet hijzelf en zijn familie. Er verschenen immers beschuldigingen in de Cypriotische pers dat familieleden van Anastasiades van voorkennis hebben geprofiteerd om miljoenen euro naar het buitenland te sluizen nog voor de deposito's werden geblokkeerd. Het reddingsplan houdt onder meer in dat rekeninghouders bij de Bank of Cyprus met meer dan 100.000 euro op hun spaarboekje, tot 60 procent van dat kapitaal kunnen verliezen.

Taks
Ondertussen raakte bekend dat de klanten van het Britse filiaal van de Laïki-bank, van wie de rekeningen getransfereerd werden naar concurrent Bank of Cyprus, niet getroffen zullen worden door de taks in het kader van het reddingsplan. De klanten van Laïki Bank UK zullen ook zoals normaal aan hun geld kunnen. Die klanten vallen onder het Britse garantiestelsel, zo verzekerde de Britse afdeling van Bank of Cyprus. De Britse Laïki-bank telt vier agentschappen en is goed voor 15.000 rekeneningen met in totaal 270 miljoen pond (320 miljoen euro).

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234