Zondag 28/02/2021

CVP wil ook terug naar Afrika maar zonder Louis Michel

'Hoe hebben de groenen dit kunnen slikken?'

De CVP gaat ten dele akkoord met de Back to Africa-keuze van de huidige regering maar vreest dat minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (PRL) niet de geschikte man is om dat beleid gestalte te geven. 'Hij gaat naar Afrika om er als groot staatsman uit het vliegtuig te stappen. Dat is het enige wat hem interesseert.'

Brussel

Eigen berichtgeving

Koen Vidal

Aan de ene kant is de CVP verheugd over het feit dat Michel zich op Afrika richt. CVP-kamerleden als Mark Eyskens, Johan Van Hecke en Erika Thijs gaven gisteren dan ook een prik aan de vroegere SP-coalitiepartner omdat die de jongste jaren een al te neutrale Afrika-politiek voerde. Maar tegelijkertijd hechten zij geen geloof aan Michels eerdere belofte over een Marshall-plan voor Afrika. Ook de recente nota 'Buitenlands beleid' kan de Vlaamse christen-democraten niet overtuigen. "De berg heeft een muis gebaard", luidt hun conclusie.

Een jennende Mark Eyskens herinnerde eraan dat Michel niet aanwezig was op de conferentie van de Wereld Handelsorganisatie in Seattle. "België heeft nood aan een echte minister van Buitenlandse Zaken." Ook de meningsverschillen tussen Michel en staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) werden opgerakeld. "Die meningsverschillen steken een goede internationale samenwerking met Afrika spaken in de wielen." Dat blijkt volgens de CVP uit het feit dat Boutmans er niet in slaagt om de door CVP'er Reginald Moreels uitgetekende Abos-hervormingen door te voeren. "Het Directoraat-Generaal voor Internationale Samenwerking dat het ontwikkelingsbeleid moet voorbereiden en de Belgisch Technische Coöperatie die de projecten moet uitvoeren, liggen plat. Belangrijke uitvoeringsbesluiten zijn nog steeds niet genomen."

De CVP'ers zeggen verbaasd te zijn over de inschikkelijkheid van de groenen over de koppeling van ontwikkelingshulp aan Belgische commerciële belangen: "Waar de groenen voor de verkiezingen nog voorstander waren van volledige, onvoorwaardelijke ontbinding, moeten ze nu genoegen nemen met het mutual benefit en 'synergieën' tussen buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking." Ex-minister van Buitenlandse Zaken Mark Eyskens liet zich ontvallen dat er in zijn tijd nooit sprake is geweest van een belangenvermenging tussen Buitenlandse Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

De Afrika-nota van Michel is volgens de CVP veel te vaag. "En daarom lanceren we een aantal zeer concrete alternatieven." Een aantal van die maatregelen werd gisteren toegelicht door KUL-historicus Zana Aziza Etambala, die voordien ook al voor de CVP-studiedienst Cepess ideeën aanleverde. De maatregelen stoelen op drie pijlers: vrede en veiligheid, wederopbouw en ontwikkeling, en ten slotte culturele en spirituele eigenheid."Aan die pijlers moet tegelijkertijd worden gewerkt."

Etambala waarschuwde gisteren voor een Afrika waarin slechts twee soorten mensen geïnteresseerd zijn: "Aan de ene kant organisaties als Artsen Zonder Grenzen die noodhulp leveren, aan de andere kant schurkachtige zakenlui die met de Afrikaanse rijkdommen aan de haal gaan." Als alternatief stelt Etambala hulpprogramma's voor die in de eerste plaats de meest dynamische krachten in de samenleving vooruithelpen. "Zij moeten kansen krijgen om de motoren van 's lands ontwikkeling te worden." Mark Eyskens en Johan Van Hecke zeiden gisteren wel dat de CVP niet vies is van Belgische investeringen in Centraal-Afrika: "Op zich is daar niets fout aan. Union Minière kan daar nog een rol spelen. Temeer omdat de Kongolese bevolking nog altijd de voorkeur schijnt te geven aan Belgische bedrijven. Om te vermijden dat bedrijven in Afrika op immorele wijze te werk gaan, kan binnen het internationaal straftribunaal een kamer voor economische misdrijven geïnstalleerd worden. Waarom ijvert de huidige regering niet voor zulke zaken?"

CVP lanceert 'aantal zeer concrete alternatieven'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234