Dinsdag 26/10/2021

CVP wil kunnen trouwen in de kerk zonder eerst naar gemeentehuis te moeten

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Als het van de CVP afhangt, zal het in de toekomst mogelijk zijn om kerkelijk te trouwen, zonder eerst een burgerlijk huwelijk af te sluiten. Met dat voorstel antwoordt de CVP op recente pogingen om de discussie over de scheiding tussen kerk en staat opnieuw aan te zwengelen. De CVP vindt de meeste voorstellen 'revanchistisch', maar neemt de handschoen op: "Wij willen graag debatteren in een gemengde commissie of in een gesprek tussen de fracties."

"Ons voorstel past in een breder kader, dat betrekking heeft op de scheiding tussen kerk en staat, religieuze vrijheid, waardebeleving en zingeving", zegt Yves Leterme, CVP-fractieleider in de Kamer, die het zal indienen samen met voorzitter Stefaan De Clerck, Servais Verheirstraeten en Dirk Pieters. Hij kondigt dit initiatief aan in een interview in Dag Allemaal, dat dinsdag verschijnt. "Deze regering startte met de wettelijke regeling voor samenwonenden via een samenlevingscontract, maar zonder de fiscale discriminatie van gehuwden op te heffen. Op de uitspraken van bisschop Luysterman (die bepleitte om leegstaande gebouwen te verkopen) zijn sommigen meteen opgesprongen om de financiering van de eredienst opnieuw bespreekbaar te maken. Vorige week was het de beurt aan de kruisbeelden in de gerechtshoven... Het is duidelijk dat de paarse meerderheid een en ander wil doen aan de zingevingsproblematiek, maar wij vinden de voorstellen nogal revanchistisch." Leterme vindt dat een breed debat gevoerd moet worden "desnoods in een gemengde commissie of in gesprekken tussen de fracties".

In essentie symboliseert het voorstel van Leterme een "volledig vrij opeisen van de religieuze rechten". Hij stelt voor om het grondwetsartikel 21 te wijzigen, dat stelt dat het burgerlijke huwelijk het kerkelijke vooraf moet gaan. Maar volgens Leterme is dat Napoleontische gebruik totaal voorbijgestreefd. Grondwetsartikel 21 is echter niet voor herziening vatbaar verklaard, maar dat euvel kan volgens Leterme later rechtgetrokken worden. De CVP-fractieleider wil meteen ook artikel 267 van het strafwetboek schrappen dat bedienaars van de eredienst die grondwetsartikel 21 overteden, strafbaar maakt.

Volgens de CVP willen vandaag veel mensen - vooral ouderen - huwen, maar zijn ze bevreesd voor de fiscale en erfrechtelijke gevolgen. Anderzijds durven ze niet samen te wonen omdat hun religie hen dat verbiedt. Ook in de sociale zekerheid bestaan volgens de CVP tal van regels die negatieve financiële gevolgen hebben voor mensen die willen hertrouwen. De CVP denkt aan het verlies van overlevingspensioenen, tegemoetkomingen in de ziekteverzekering, wezenbijslag, sociaal telefoontarief... Maar de CVP vindt dat het gekoppeld houden van de kerkelijk en het burgerlijke huwelijk ook "in strijd is met artikel 9 (godsdienstvrijheid) van het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens. Voor de CVP is het al dan niet gelovig zijn een privé-zaak." Dat koppels die "willen samenleven conform de kerkelijke wetten dat belet wordt als zij aan hun samenzijn geen burgerrechtelijke gevolgen willen verlenen", vindt de CVP "een belangrijke discriminatie." Voor Leterme moet ook de financiering van de lonen van de bedienaars van de erediensten bespreekbaar worden. "Het aantal priesters daalt vandaag. De financiering moet die daling volgen. Ik vind het geen goed idee dat men door een tekort aan priesters dan maar leken gaat beginnen financieren." Leterme is echter fervent tegenstander van een kerkbelasting. Een fiscale aftrekpost voor giften aan 'kerken', zoals in de Verenigde Staten, is wel bespreekbaar. "Maar ik vind vooral dat de financiering van de erediensten zowel een zaak van de overheid als van de kerk zelf moet zijn. Daarom waren de voorstellen van Luysterman, die wilde nagaan welke gebouwen er konden verkocht worden om de lonen van leken te betalen, een goede aanzet."

Yves Leterme: 'Dit is onze aanzet tot het door paars gewenste debat over de scheiding tussen kerk en staat'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234