Zondag 15/12/2019

CVP wat onwennig met joviale 'stunten-Steve'

Maandagnamiddag in de lift van het Vlaams Parlement. Steve Stevaert (SP) is onderweg naar zijn eerste optreden als kersvers minister-vice-president. Felicitaties wimpelt hij af. "Je bedoelt innige deelneming." Even later, geflankeerd door minister-president Luc Van den Brande (CVP) en minister van Begroting Wivina Demeester (CVP), doet hij zijn officieuze maidenspeech. De nieuwe functie is nog te jong om de man al grondig te veranderen. Olijk, jongensachtig, zangerig en zonder adempauze steekt hij van wal. Tussen de houterige ernst van Van den Brande en de zakelijke commentaar-bij-de-cijfers van Demeester. Stevaert: "Hoe toepasselijk kreeg deze regeringsverklaring de titel 'De kroon op het werk' mee, al klinkt dat toch enigszins royalistisch." Wat volgt, is een warrig praatje over hoe goed het wel gaat met Vlaanderen en hoe verheugd hij is dat in de regeringsverklaring ook "de mensen" aan bod komen. En dat er "nog maar negen maanden" te gaan zijn tot aan de verkiezingen, vindt hij niet erg. "Negen maanden kunnen zeer belangrijk zijn. Ook in een mensenleven leiden ze vaak tot een kroon op het werk."

Het kan Hineininterpretierung zijn, maar wij meenden dat Van den Brande nogal groen lachte. Hij is per slot van rekening gewend aan de wat onderkoelde, scherpe humor van Luc Van den Bossche.

Maar de komst van Stevaert betekent meer dan een onschuldige stijlbreuk. De wissel was voor de CVP minder evident dan de obligate verwelkomingswoordjes laten uitschijnen. Zowat iedereen in het parlement en de regering vindt Stevaert best 'een sympathieke knul' maar geen politiek zwaargewicht. In christen-democratische regeringskringen werd zijn parachutage beschouwd als een feitelijke kaakslag voor de Vlaamse regering, ten voordele van de federale regering. "Schrijnend dat ze bij ons een zwaargewicht moeten komen plukken", zei iemand. De wissel in vraag stellen kon evenwel niet. SP-voorzitter Fred Erdman zei zondag aan De Morgen: "De voordracht is een prerogatief van de SP-fractie. Ik verwacht van de CVP dezelfde loyaliteit als in het omgekeerde geval."

Ook in de CVP-fractie van het Vlaams Parlement werd gisteren nog wat onwennig geschoven. Ze hebben het daar wat moeilijk met het 'stuntgehalte' van Stevaert en vrezen nu nog meer de electorale schade die hij de partij in Limburg kan toebrengen. "Wij hadden natuurlijk liever gehad dat de SP een zwak figuur had aangesteld", biecht een prominent fractielid op. Want hoe licht sommigen Stevaert ook mogen oppakken, "je kan toch niet zeggen dat hij gebakken lucht is". (FR / SD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234