Woensdag 07/12/2022

CVP-top ziet Stefaan De Clerck al als partijleider Marc Van Peel wordt wellicht fractieleider in de Kamer

'In het hoofd van de decision makers in de partij is de keuze al gemaakt'

Alles wijst erop dat Stefaan De Clerck de nieuwe CVP-voorzitter wordt. Meerdere mensen in de partij, onder wie niemand minder dan gewezen premier Jean-Luc Dehaene, dringen daarop aan. Voor huidig voorzitter Marc Van Peel ligt dan het fractieleiderschap in de Kamer weggelegd. Op die manier kan hij nog voldoende in the picture lopen om zijn populariteit in Antwerpen te onderhouden met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft De Morgen uit welingelichte bronnen vernomen. Volgens het voorliggende scenario, dat het resultaat is van diverse contacten voor en tijdens de vakantie, zal de aflossing van de wacht veel gelijkenis vertonen met de voorzitterswissel die in '93 plaatsvond tussen Herman Van Rompuy en Johan Van Hecke. De eerste trad toen onverwacht tot de regering toe, waarop Van Hecke eerst voor twee maanden ad interim tot voorzitter werd benoemd, waarna hij vervolgens in december van dat jaar door de leden in die functie werd bevestigd. Ook nu willen de decision makers in de CVP dat De Clerck, nog maar recent tot fractieleider in de Kamer verkozen, bij voorkeur al voor de officiële voorzittersverkiezing in december de fakkel van Van Peel overneemt. "Dat zal vermoedelijk ergens in oktober gebeuren," zegt een bevoegde bron.

Statutair moet de CVP dit najaar opnieuw een partijvoorzitter (her)verkiezen. Marc Van Peel kan er gerust nog een termijn bijdoen maar gezien de ongemeen slechte verkiezingsuitslag van 13 juni was een van de eerste vragen die bij waarnemers opborrelde deze over de toekomst van de CVP-voorzitter. Niet dat Van Peel iets verweten werd, maar velen kleven hem een etiket van ancien régime op, niet meteen een goed uitgangspunt om een partij te blijven leiden, die voor het eerst sinds lang in de oppositie zit en nood heeft aan een nieuw elan.

"Formeel is de deal nog niet rond maar de keuze is bij vele decision makers al gemaakt. Stefaan De Clerck is bereid die verantwoordelijkheid op zich te nemen," zegt iemand die het kan weten. Een ander: "Het is honderd procent zeker." Een van die decision makers is Jean-Luc Dehaene, die zijn talent van probleemoplosser ook nu nog aanwendt in het belang van de partij. De Clerck zelf blijft voorzichtigheidshalve op de vlakte. "Alles hangt er van af hoe Marc Van Peel zich positioneert als hij volgende week uit vakantie terugkomt," luidt zijn enige commentaar. Van Peel denkt naar verluidt nog na in zijn Zuid-Franse vakantieoord. "Maar als Stefaan De Clerck kandidaat is zal hij het niet zijn," weet een partijmedewerker.

Wat Van Peel betreft diende te worden gezocht naar een nationale rol die hem voort in staat zal stellen prominent op het voorplan te treden. De gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar worden misschien nog het belangrijkst voor Antwerpen, waar Van Peel inmiddels de populairste politicus is geworden na Philip Dewinter (Vlaams Blok).

Van Peel tot fractieleider in de Kamer benoemen heeft bovendien het voordeel dat het ACW toch nog een sleutelpositie kan bezetten in de partij. Met Eric Van Rompuy als leider van de CVP-fractie in het Vlaams Parlement en straks Stefaan De Clerck als partijvoorzitter zijn immers al twee belangrijke posten bezet door mensen van centrum-rechtse signatuur.

Het verhaal dat met De Clerck als voorzitter de CVP meteen een meer rechtse koers zal gaan varen, moet worden gerelativeerd. Economisch gezien is hij zeker rechts-liberaal te situeren. De vraag is echter wat dat in deze 'verworven' kapitalistische wereldeconomie nog te betekenen heeft. De zogenaamde 'maatschappelijke breuklijn' staat tegenwoordig hoger op de politieke agenda en in dat opzicht scoort De Clerck niet noodzakelijk 'rechts'. Zijn medewerking aan de totstandkoming van de wet op de samenlevingscontracten getuigt daarvan.

Dat belet niet dat de partijtop, en wellicht De Clerck zelf ook, beseft dat hij inhoudelijk zwakker is inzake sociale thema's. Daarom wordt er aan gedacht de voorzitter te laten omringen door een team.

Ten laatste op 6 september start de CVP de procedure voor de voorzittersverkiezing op. Voltrekt het scenario zich zoals verwacht, dan zal wellicht niemand de handschoen opnemen tegen Stefaan De Clerck. Wivina Demeester, die vroeger al twee keer tevergeefs een gooi deed naar het partijvoorzitterschap, denkt er nu niet meer aan. "Neen, ik ben geen kandidaat. Het zijn de jongeren die het nu moeten doen." Ook gewezen Vlaams minister Luc Martens, wiens naam wel eens wordt genoemd in dit verband, zal zich naar verluidt voluit achter de kandidatuur van Stefaan De Clerck scharen.

Er wacht de nieuwe partijvoorzitter geen gemakkelijke taak. De CVP begint als een volslagen groentje aan een leven in de oppositie en moet een electorale comeback realiseren. Nu het juk van de deelname aan de macht wegvalt, zullen vele parlementsleden minder geneigd zijn in het gareel te lopen. Het wordt vooral uitkijken of zij die het jarenlang gewoon waren minister te zijn, zich zullen kunnen beheersen.

Het valt op hoe diverse mandatarissen en partijfunctionarissen hameren op het belang van overleg tussen de diverse parlementaire fracties, die traditioneel al een zekere autonomie hebben binnen de CVP, tenminste zolang grote baas Dehaene het als regeringsleider niet nodig vond iedereen tot de orde te roepen. "We mogen geen loslopend wild worden," zucht een bezorgde partijmedewerker. Maar het vertrouwen in De Clerck is groot: "Hij kan rekenen op een brede consensus in de partij, een goed electoraal resultaat en het gunstig vooroordeel van de publieke opinie."

Sybille Decoo

Morgen: de Parti Socialiste

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234