Vrijdag 05/06/2020

CVP probeert ACV te verleiden tot werknemersparticipatie

Christen-democraten zien in loonlastverlaging geen wondermiddel

BRUSSEL.

EIGEN BERICHTGEVING

Terwijl de SP zich zaterdag op een hoorzitting boog over haar toekomstige sociale programma, en ontdekte dat dat op een aantal punten nog moet worden bijgeschaafd, kozen de christen-democraten voor een iets originelere formule om hun congres van 5 en 6 juni voor te bereiden. De zeven congresthema's worden voorgelegd aan duidelijk geprofileerde tegenstanders. Zaterdag werd de formule op nationaal niveau getest, met een dubbelgesprek over 'de kennis- en innovatiemaatschappij' en 'arbeid als sleutel tot participatie'. Voor de gelegenheid werd Bruno Wyndaele opgetrommeld. Maar de presentator van het Canvas-programma De commissie Wyndaele moest de debatten niet echt verteerbaar maken, dat deden de deelnemers zelf wel.

De meeste sprekers hadden hun zaak goed voorbereid. NCMV-secretaris-generaal Kris Peeters had niet meer dan vijf minuten nodig om zijn stelling dat de arbeidskosten naar omlaag moeten en dat hij daarvoor 100 miljard nodig heeft uit de doeken te doen. Zijn opponent Ronald Janssens van het ACV probeerde tegen te werpen dat loonkostenverlaging geen wondermiddel is. Cijfers en simulaties van allerlei eerbiedwaardige instituten vlogen heen en weer, maar uiteindelijk bleken de standpunten niet mijlenver uit elkaar te liggen. Loonkostenverlaging als onderdeel van een algemeen tewerkstellingsprogramma zag Janssens wel zitten. Vanuit de zaal had Van Peel graag geweten hoe beide sprekers de kosten van de verlaging wilden financieren, "iets waar nogal vlug overheen wordt gestapt".

Marcia De Wachter van de Nationale Bank nam het op tegen Francis Holderbeke in haar pleidooi tegen lineaire arbeidstijdverkorting. Zij ziet daarin vooral een verkapte looneis en gelooft meer in op iedere groep toegesneden maatregelen. Holderbeke gelooft dan weer niet dat dat tot echte vermindering van de werkloosheid zal leiden. "Het gaat daarbij niet om looneisen, maar om de hoge werkdruk." Zijn uitspraak dat bij de huidige werkorganisatie "uitstel van kinderlast dikwijls tot afstel leidt" sloeg aan bij het CVP-publiek. In haar synthese van de dag volgde senator Bea Cantillon eerder Marcia De Wachter. "Er zit iets in de vierdaagse werkweek, maar niet lineair." Zij riep vooral de vrouwen op om daarover na te denken. "Wat met de gezinnen bij een vierdaagse werkweek waarin ook op zaterdag wordt gewerkt?"

De sterkste tegenstelling en de geanimeerdste discussie was die tussen voormalig HBK Spaarbank-topman Gust Van Put en ACV-vakbondsman Gilbert De Swert over arbeidsparticipatie. De vakbond is wel voor participatie, maar niet voor een financiële vergoeding, die volgens De Swert het bedrijfscorporatisme voedt. Van Put is het erom te doen de werknemers bij het hele ondernemingsgebeuren te betrekken, onder meer met een vertegenwoordiging in de raad van bestuur en een financiële participatie. Bij de CVP beweegt er duidelijk iets op dit terrein. Van Peel deed een oproep om uit de verstarring te raken, veeleer tot De Swert dan tot Van Put gericht. "Is dit niet de hefboom voor de arbeiders om in te breken in de onderneming," vroeg hij zich hardop af. (JAB)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234