Vrijdag 16/04/2021

'Cultuursteden moeten complementair zijn, elkaar niet beconcurreren'

Cultuurschepen Van Rouveroij tevreden over OdeGand

Sas van Rouveroij, schepen van Cultuur van de stad Gent, blikt tevreden terug op de geslaagde tweede editie van OdeGand die nog meer volk naar de Arteveldestad lokte dan vorig jaar. "Een festival als OdeGand is ideaal om je te profileren als stad die cultuur voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk wil maken en dat is ons met dit festival zeker gelukt", aldus Van Rouveroij, die het komende jaar het debat over de cultuursteden wil openbreken.

Sinds kort is Bert Anciaux weer Vlaams minister van Cultuur. Wat verwacht u als schepen in cultuurstad Gent van zijn beleid?

"Zijn gedrevenheid kennende zal hij snel van wal steken. Ik vermoed dat hij samenwerking tussen cultuursteden als Gent, Antwerpen en Brugge zal aanmoedigen. We moeten dat debat aangrijpen om alles op een open manier te bespreken. De cultuursteden zouden meer complementair moeten zijn en elkaar minder beconcurreren. Neem nu actuele kunst. Met het S.M.A.K. heeft Gent wat dat betreft internationale uitstraling dus zou het zwaartepunt bij ons moeten liggen. Terwijl Antwerpen dan weer internationale allure heeft op het vlak van mode en zich daarop zou kunnen profileren. En zo kunnen we bij elke stad andere kenmerken zoeken. Daarbij is het belangrijk dat bij elke stad een profiel op basis van inhoud uitgeschreven wordt. Dat wil ik bijvoorbeeld binnenkort al zeker doen met de Vlaamse Opera. Dat is veel beter dan zeg maar de wafelijzerpolitiek waarbij Antwerpen en Gent bijvoorbeeld elk evenveel operapremières moeten hebben. Ik wil weg van die wiskunde van vroeger want die is niet verstandig."

U zat onlangs ook samen met uw collega-cultuurschepen uit Antwerpen, Filip Heylen, om te spreken over de Vlaamse Opera. Wat hebben jullie besloten?

"Beide steden scharen zich achter het standpunt dat de opera een Vlaamse aangelegenheid is. Zowel Antwerpen als Gent willen zeker nog opera in hun stad omdat we dat heel belangrijk vinden. Maar het geld moet vooral van de Vlaamse regering komen vanwege het Vlaamse belang van opera. Wij zouden ons willen beperken tot het betalen van een gastvrijheidssubsidie van ongeveer 620.000 euro. Met het geld dat daardoor vrijkomt zouden we kleinere, lokale initiatieven kunnen ondersteunen, wat meer de opdracht van de stad is. Dit zullen wij binnenkort ook aankaarten bij de minister."

Uw stad heeft ook grootse plannen met het verkommerde Circus Mahy, vlak bij kunstencentrum Vooruit. Wilt u het integreren in Gerard Mortiers prestigieuze Forum voor muziek, dans en beeldcultuur?

"Alles hangt af van wat de discussie over het Forum zal opleveren. Als het Forum er komt dan zou ik het Circus graag zien dienen als een soort voorzaal van het Forum. Maar komt het Forum er niet, dan kan het nog alle kanten uit. Het is trouwens nog te voorbarig om hierover te spreken want dit gebouw is nog geen eigendom van de stad, al willen we het zeker in ons bezit krijgen. Momenteel onderhandelen we met de eigenaar. Ofwel kopen we het over, ofwel onteigenen we de eigenaar. Het is ook nog niet zeker of we het gebouw, zodra we het in ons bezit hebben, zullen slopen. We moeten dat eerst onderzoeken. Het groot theatrium met de prachtige koepel willen we alleszins behouden, ofwel door renovatie ofwel als nieuwbouw."

Hans Van Goethem

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234