Vrijdag 26/02/2021

'Cultuurprojecten zijn essentiële schoolse activiteiten'

Leerkrachten inspireren collega's tijdens Canon Cultuurdagen

Brussel / Eigen berichtgeving

Anne Brumagne

Het woord 'canon' heeft zowel een behoorlijk strenge betekenis ('een verzameling geschriften die als voorbeeld wordt gegeven') als een artistieke ('kettingzang van twee of meer stemmen die na elkaar steeds dezelfde melodie inzetten'). De Canon Cultuurdagen, die door de cultuurcel van het departement Onderwijs deze week worden georganiseerd in de culturele centra van Dilbeek, Genk en Torhout, hebben met beide interpretaties te maken. Leerkrachten komen er collega's uit andere scholen immers uitleg geven over culturele projecten die zij in het verleden met succes op poten hebben gezet. Niet met de bedoeling dat het idee klakkeloos wordt overgenomen, wel om de anderen inspiratie te bieden.

De Canon Cultuurdagen worden intussen al voor de vierde keer georganiseerd. Dat gebeurt om de twee jaar, afwisselend met de Meesterstukken. Bij dat initiatief worden leerkrachten door de artistieke wereld uitgenodigd om kennis te maken met hun werkstukken en met een passende pedagogische omkadering. Piet Convents coördineert beide initiatieven: "Hoe we zulke kunstprojecten op school op het spoor komen? We informeren via verschillende kanalen, gaan op bezoek in scholen of bekijken welke culturele projecten werden ingediend in het kader van Dynamo 2. Vroeger was Dynamo 2 in de eerste plaats een soort van catalogus van allerlei educatieve initiatieven die door derden werden genomen en waaruit de scholen konden kiezen. Daarnaast konden ze ook zelf geheel eigen voorstellen indienen. Nu is het opzet enigszins gewijzigd, in die zin dat het initiatief ook in het eerste geval meer van de scholen uitgaat. Zij hebben een bepaald project, waarop de verenigingen eventueel kunnen inspelen."

Ongeveer 700 scholen zijn bij de Cultuurdagen via deelnemende leerkrachten betrokken. "We organiseren dit tijdens de lesuren", zegt Convents, "om heel duidelijk te maken dat zulke cultuurprojecten essentiële schoolse activiteiten zijn. Heel wat scholen kunnen dan wel maar één leerkracht sturen, omdat ze de anderen niet kunnen missen in de school zelf. Er zijn duidelijk twee categorieën aanwezig: leerkrachten die intussen al bijna zelf specialisten zijn geworden omdat ze zo intensief met culturele vorming bezig zijn en anderen voor wie dit allemaal compleet onbekend is. Hun opleiding is soms nog problematisch. In het hoger onderwijs zijn tegelijkertijd organisatorische vernieuwingen doorgevoerd en moét men de leerkrachten in spe voorbereiden op de nieuwe eindtermen. Zeker in het basisonderwijs is muzische vorming erg belangrijk geworden. Die combinatie van vernieuwingen zorgt nog voor problemen."

Deze week worden in Dilbeek, Genk en Torhout in totaal 35 culturele schoolprojecten gepresenteerd. Er zijn scholen die hún versie van KunSTof brengen, een initiatief waarbij kunstenaars op een middag hun visie in de klas komen geven over een bepaald onderwerp. In Molenbeek werkten allochtone kinderen rond Hamlet, die werd omgedoopt tot Mohamed. Andere scholen spelen in op de Open Monumentendagen, presenteren kunst en poëzie samen in glazen kastjes of geven hun eigen invulling aan de Jonge Gouden Uil. In de Decrolyschool in Ronse maakten kleuters zelf een eigen film!

Onderwijsminister Marleen Vanderpoorten (VLD) slankte de Canon Cultuurcel onlangs af van vier naar drie stafmedewerkers. Convents: "Het werkvolume is nochtans even groot gebleven. Na de gesprekken tussen haar en minister van Cultuur Anciaux hebben we nochtans goede hoop dat er geld zal worden vrijgemaakt voor meer medewerkers."

Educatie

In Ronse maakten kleuters een film, in Molenbeek werd Hamlet omgedoopt tot Mohamed

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234