Woensdag 19/01/2022

Cultuurmarkt in Antwerpen geeft publieksprijs aan Brussels Bozar

De elfde editie van de Cultuurmarkt in Antwerpen trok 180.000 bezoekers, 70.000 minder dan vorig jaar. Er moest meer kleur zijn, meer inhoud, maar het mindere weer aan het begin van de dag hield wellicht veel volk thuis. De aanwezigen gaven de publieksprijs aan een Brusselse instelling: Bozar

door Sarah Theerlynck

ANTWERPEN l De Cultuurmarkt, de traditionele opener van het culturele seizoen, wou er dit jaar geen meer zijn 'voor bleekneuzen alleen' en dat merkte je. Alle kleuren waren verzameld op de acht podia in de voor de gelegenheid autovrije Antwerpse binnenstad.

Stand-upcomedian Youssef El Mousaoui legde in de rode zaal van het Fakkeltheater uit waarom hij "100 procent legaal" is, auteur Chika Unigwe kwam in het erfgoedhuis Den Wolsack vertellen over het project Radio Transit, een multicultureel literatuur- en muziekprogramma, op het Steenplein zorgde de Afrikaanse groep Sabura voor de nodige ambiance en voorzichtige heupbewegingen. Ook de talrijke vrijwilligers vormden een mooi kleurenpalet. Aan de Ernest Van Dijckkaai was de Chinese gemeenschap samengekomen om de bezoekers in hun cultuur onder te dompelen met heerlijke wokgerechten en een voorproefje van de Hantentoonstelling die op 1 september start in het Antwerpse provinciehuis.

Deze cultuurmarkt wou ook gaan voor meer inhoud. 'Kies voor cultuur', luidde de slogan, een duidelijk statement net voor de gemeenteraadsverkiezingen: "Kies voor die mensen die partijen die cultuur ernstig nemen." In galerie De Zwarte Panter interviewde Annelies Beck, het nieuwe gezicht van het Eénprogramma De zevende dag, theatermaker Guy Cassiers, architect Koen Van Synghel, researcher Ching Lin Pang, kunstenaar Koen Vanmechelen en auteur Anne Provoost. Zij staan allemaal voor een belangrijke culturele uitdaging dit jaar. Zo gaat Cassiers Het Toneelhuis leiden en de man ziet het zitten. "Antwerpen is soms te behoudsgezind op cultureel vlak", zei hij, "bang te verliezen wat ze al hebben en dat is inderdaad veel. Dat is voor mij een belangrijke uitdaging."

Een volledig nieuw uitgetekend kinderparcours moest het kleine grut warm maken voor cultuur. "In een klok zit iets en dat maakt lawaai. Hoe heet dat?" Aan een museastand bij de kathedraal is een tiental kinderen samengetroept. Drie van hen zijn Maria Rubbens' kleinkinderen. "Zie ze", zegt ze vertederd. "Ze luisteren echt en zijn met geen stokken weg te krijgen. We zullen ons wel moeten haasten willen we hun stempelkaart helemaal vol krijgen."

Minister van Cultuur Bert Anciaux keek en zag dat het goed was. "Het hele culturele veld komt op straat en laat de mensen proeven van cultuur. En het is bekend: als je eenmaal geproefd hebt, is het moeilijk om te stoppen." Hij maakte van de gelegenheid gebruik om een pleidooi te houden voor meer samenwerking tussen de verschillende beleidsniveaus. "In januari, na de gemeenteraadsverkiezingen, ga ik een ronde houden met de steden en gemeenten en een overeenkomst afsluiten over het cultuurbeleid in al zijn facetten. Er moeten duidelijke afspraken gemaakt worden over wie welke verantwoordelijkheid neemt, zodat de zwartepiet niet steeds doorgeschoven wordt naar andere beleidsniveaus. Dat wil ik ook voor mijn andere beleidsdomeinen jeugd en sport doen, maar voor cultuur is de noodzaak het grootst."

Dit jaar werd voor ook het eerst een publieksprijs uitgereikt. De bezoekers van de Cultuurmarkt kozen voor Bozar, het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. "Het perfecte bewijs dat dit niet de cultuurmarkt van Antwerpen is, maar van heel Vlaanderen", besloot Frank Geudens, voorzitter van organisator Prospekta.

'Het perfecte bewijs dat dit de cultuurmarkt van heel Vlaanderen is'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234