Maandag 06/04/2020

cultuurbeleid u steunbetuigingen voor Mas lopen binnen

'Nu moet Mortier 'sorry' zeggen'

Antwerps cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) is nog steeds ontstemd over de uitlatingen van Gerard Mortier. 'Antwerpen moet gestraft worden (lees: geen Mas krijgen) omdat 30 procent van de bevolking op het Vlaams Belang stemt.' Ondertussen lopen de steunbetuigingen op het kabinet van de cultuurschepen in groten getale binnen: Linda Loppa (ModeMuseum), galeriehouder Adriaan Raemdonck en prof Ludo De Brabander zijn het allen volmondig met Heylen eens: Mortier is over de schreef gegaan.

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Philip Heylen: "Mortier heeft echt met zijn uitspraken willen prikken. Ik heb nu enkele keren naar het bandje van de uitspraken bij Klara geluisterd. Hij stigmatiseert, diaboliseert de Antwerpenaren en dat mag je met geen enkele bevolkingsgroep doen. Ik wil een inhoudelijk debat met hem, maar hij is te ver gegaan. Nu moet hij 'sorry' kunnen zeggen, 'als ik de Antwerpenaren heb beledigd, was dat niet de bedoeling. Ik heb een bezorgdheid maar heb die misschien verkeerd gelanceerd.' Dan is het debat voor mij gesloten.

"Nu lijkt men wel te vergeten dat het Vlaams Blok nooit voorstander van het Mas is geweest. Je kunt dat in de verslagen terugvinden: ze vonden het een wanordelijk gedrocht, het was geen cultuur, geen architectuur. Het geld moest gaan naar de heraanleg van de kaaien. Welnu: ik ben blij dat ik het Vlaams Belang voor een stuk van het belang van het Mas heb kunnen overtuigen. Het is onvoorstelbaar, hé: ze steunen nu het Mas, de Opera, Red Star Line. Het lijkt erop dat het Vlaams Belang er belang bij heeft om zich cultureel te profileren."

Mocht het Belang aan de macht komen in Antwerpen, dan kunnen zij van het Mas profiteren.

"Dat is democratie. Een democratisch systeem kun je niet met antidemocratische middelen verdedigen. Als het Belang of een andere partij de absolute meerderheid mocht halen, is dat een keuze van de kiezer geweest. We moeten ermee stoppen om elk dossier in een situatie te brengen van het is een tegen alle anderen."

Het Mas staat verder dan het Muziekforum?

"Wij hebben al een miljoen geïnvesteerd, wij zijn inhoudelijk klaar. De neuzen van alle collegeleden staan ook in dezelfde richting. Concreet: het Nationaal Scheepvaartmuseum moet de ruggengraat van het museum worden. Zo ben ik nu met het stadsarchief aan het onderhandelen over een betere samenwerking tussen beide instellingen, zodat de indrukwekkende fotocollectie van het Scheepvaartmusuem beter ontsloten kan worden."

Eind maart beslist de Vlaamse regering.

"Ik ga ervan dat de engagementen uit het verleden op hun merites worden bekeken. Dat binnen de financiële haalbaarheid gedaan wordt wat kan. Wellicht komt er een oplossing uit de bus waarbij noch het ene noch het andere project hoeft te sneuvelen."

Ondertussen hebt u ook plannen met de Vlaamse Opera?

"We staan aan de vooravond van een aantal belangrijke beslissingen. Vlaanderen heeft momenteel 11 miljoen euro voorzien om vanaf 1 april te starten met een aantal aanpassingswerken die gebudgetteerd en noodzakelijk zijn. Tegelijkertijd willen we ook de toegankelijkheid en de technische uitrusting van het gebouw verbeteren. En ook daar wordt beter in april mee begonnen. We kunnen de toegankelijkheid van de opera verbeteren door een integratie van de aanpalende gebouwen van ING of zonder. Beide opties zijn haalbaar maar er is natuurlijk wel een meerwaarde als je het doet mét de gebouwen van ING. Extra middelen daarvoor kan ik de Opera wel niet vanuit de stad beloven.

"Toch is het de ambitie om de Opera te steunen, ik wil meer mensen naar de Opera laten gaan. Daarom wil ik 900.000 euro per jaar, een deel van het budget dat Antwerpen aan de Opera geeft, besteden om gespreid over een aantal jaren de kosten voor de verbetering van de toegankelijkheid, geraamd op 12 à 13 miljoen, te realiseren. Ook willen we investeren in de Stadsschouwburg om daar de orkestbak te vergroten, zodat daar een à twee keer per jaar operaproducties kunnen plaatsvinden: Carmen of andere kaskrakers, zodat je daardoor 10.000 mensen jaarlijks naar de opera kunt laten gaan. Nogmaals: ik wil de Opera alle kansen geven om uit te groeien tot een hedendaags en modern huis qua techniek en infrastructuur. Naar ik hoop kan ik met dit dossier het college overtuigen. In de gemeenteraad was men alvast zeer enthousiast."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234