Vrijdag 26/02/2021

cultuurbeleid u cultuur 'vrijt' met onderwijs

Vandenbroucke wil culturele centra en scholen laten samenwerken

Antwerpen

Van onze medewerkster

Els Van Steenberghe

Vlaams minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (SP.A.) wil een twijfelzone creëren tussen de verplichte schooltijd en de vrije tijd van jongeren. Zo denkt hij eraan om lokale culturele centra culturele activiteiten te laten organiseren in schoolgebouwen.

Vandenbroucke zei dat bij de opening van De Tuin, afgelopen zaterdag, in HETPALEIS. De Tuin is een kunsteducatieve speeltuin waar het jonge grut al dansend, acterend en knutselend de mens en de kunstenaar in zichzelf kan ontplooien.

Daarna volgde een debat over cultuur en onderwijs met Vandenbroucke en Guy Redig, adjunct-kabinetschef van Vlaams cultuurminister Anciaux (Spirit). Over die langverwachte samenwerking tussen beide departementen zei Redig dat ze in de vrijagefase zitten. Vandenbroucke echter voelt zich al verloofd en zit vol plannen.

Zo gaf hij toe dat de talloze projecten van de Canon Cultuurcel, die culturele beleving binnen het onderwijs moet bevorderen, te veel individuele bloempjes zijn. "We willen alle bloemetjes in een bloemenperk structureren en zo de versnippering verminderen", aldus de minister. De bestaande projecten zullen niet alleen helderder op de website uitgelegd worden, er komt ook een website waar men projectervaringen kan uitwisselen. Kortom, hij wil een klimaat creëren waarin de deskundigheid van de onderwijzers op het vlak van kunsteducatie wordt aangewakkerd. Vandenbroucke overweegt eveneens om het systeem van de beoordelingscommissies binnen het departement Cultuur toe te passen in het evalueren van schoolprojecten. Hij wil scholen de kans geven om projecten over vier jaar uit te werken zodat men de resultaten kan en "moet" bevragen. Door die meerjarige projectperiode kun je het duurzame effect van die projecten laten beoordelen door een commissie, aldus de minister.

Redig juichte het aanbrengen van structuur toe maar ziet geen heil in nieuwe steunpunten, wel in een nauwere samenwerking tussen de bestaande steunpunten. Vandenbroucke wil daarom de Canon Cultuurcel uitdiepen en laten samenwerken met bijvoorbeeld het Vlaams Theaterinstituut.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234