Vrijdag 23/04/2021

Cultuur zorgt voor vuur in de zuidelijk West-Vlaamse pan

cultuurfeest

programma anno '02 gepresenteerd

Brussel / Eigen berichtgeving

Nica Broucke

Wie in de omvangrijke, mooi uitgegeven programmabrochure van Anno '02 meent alleen Gulden Sporen te zullen aantreffen, komt bedrogen uit. De 700ste verjaardag van 1302 is niet meer dan een gulden alibi om het culturele landschap van zuidelijk West-Vlaanderen een blijvende injectie te geven. Of zoals artistiek adviseur Patrick Allegaert het bij de presentatie van Anno 'O2 formuleerde: "Historische gebeurtenissen als aanleiding voor hedendaagse dynamiek aanwenden: wie kan daar iets tegen hebben?"

Het programma van Anno 'O2 loopt van Anzegem tot Zwevegem met haltes in Avelgem, Deerlijk, Harelbeke, Heuvelland, Ieper, Izegem, Kortrijk, 'Krottegem', Kuurne, Lendelede, Roeselare, Tielt, Waregem en Wevelgem. De echte Aftrap (een aantal projecten loopt immers nu al) wordt op 23 maart 2002 gegeven in Kortrijk met een Bal Moderne XL, theater, dans en concerten. Tijdens de daaropvolgende openingsweek brengen harmonie De Vooruit uit Harelbeke en zes solisten het oratorium Welp. Humorologist Wouter Deprez schreef hiervoor een spannende en romantische tekst over de Guldensporenslag die door componist Johan Desmet van noten en door videast Frank Theys van beelden wordt voorzien.

Machteld, de zwangere dochter van Jan Breydel, is op haar beurt het centrale personage van De Misleiding. De speurtocht naar de vileine snoodaard die de eer van de slagersdochter heeft geschonden brengt de bezoeker langs locaties die voor het eerst (en wellicht ook voor het laatst) toegankelijk zullen zijn.

Mensen via artistieke interventies in contact brengen met ongekende locaties is zowat de rode draad door het hele Anno 'O2 programma, dat even gevarieerd en grensoverschrijdend is als het zuidelijk West-Vlaamse landschap zelf: hoge en lage cultuur, verleden en heden, regionaal-internationaal, jong en oud... Er is voor elk wat wils. Dat blijkt onder meer uit het tentoonstellingsaanbod. In Lost Past laat curator Moritz Kung onder het motto 'De toekomst van het verleden' internationaal vermaarde kunstenaars als Rineke Dijkstra, Jan Kempenaers en Ann Veronica Janssens de confrontatie aangaan met het (oorlogs)verleden van Ieper. De Ommegang-Circumflexion loodst de beeldentaal van Bill Viola en Marie-Jo Lafontaine binnen in kerken en kapellen van Roeselare. Daarnaast zijn er Dead.lines, een event-tentoonstelling over oorlog en propaganda in het Flanders Fields Museum en het Groen/Land-project waarbij Zuidwest-Vlamingen met 1302 Kaders evenveel persoonlijke landschapstaferelen in open lucht creëren.

Reuzen gaan de hort op en blazen, onder hun hoepelrokken, vergeten dorpsverhalen een nieuw leven in; Tom Lanoye brengt een performance met bewerkte Britse loopgravengedichten; Theater Antigone declareert een tweetalige thatervoorstelling in de douanepost van Rekkem; Walter Hus componeert een bijzonder sluitstuk voor vier muziekkorpsen, een sopraan en een voetbalveld; een parcours langs bouwsels van architect Huib Hoste... Het zijn maar enkele van de zovele projecten uit het Anno '02-aanbod dat ook na 2002 (gulden) sporen zal nalaten (en waarover we u in deze krant nog uitvoerig zullen berichten). U kunt in afwachting grasduinen in het 150 pagina's tellende programmaboek.

Het programma Anno '02 is verkrijgbaar in bibliotheken en gemeentehuizen van zuidelijk West-Vlaanderen. Het kan ook telefonisch besteld worden op het nummer 056/25.20.02. info@anno-02.be, www.anno-02.be.

Uitgebreid programma heeft voor elk wat wils

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234