Zondag 11/04/2021

Brussel

Cultuur in Brussel? Daar zijn 8 (!) ministers voor nodig

vlnr: Elke Sleurs, Joëlle Milquet, Fadila Laanan, Rudi Vervoort, Sven Gatz, Pascal Smet, Didier Reynders, Rachid Madrane. Beeld RV/Calvin Cambier
vlnr: Elke Sleurs, Joëlle Milquet, Fadila Laanan, Rudi Vervoort, Sven Gatz, Pascal Smet, Didier Reynders, Rachid Madrane.Beeld RV/Calvin Cambier

Acht excellenties bevoegd voor cultuur in Brussel zaten maandag rond één tafel. Bij het fotomoment noemde Vlaams cultuurminister Sven Gatz (Open Vld) de ontmoeting 'de Jalta-conferentie van de Cultuur'. De vraag wie de Stalin van de bende is, werd niet beantwoord.

In een complex land als België is het niet eenvoudig om de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Laat staan de ministers met overlappende bevoegdheid rond een tafel te verzamelen. Het Brussels Kunstenoverleg (BKO) pleit al jaren voor meer overleg rond cultuur in Brussel. Ook Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz riep op tot een rondetafelgesprek. Acht beleidsmakers uit vijf verschillende regeringen en colleges gingen de uitdaging aan.

"Samenwerken is het enige antwoord, en elk begin van samenwerken is samen op de foto gaan", lacht Gatz. "Ik ben optimistisch. Er is nog niets concreet afgesproken, maar er zijn wel al zaken besproken. Zo heeft Pascal Smet het idee van een gemeenschappelijke agenda concreet gemaakt. Die oproep werd breed gedragen."

Ook de organisatoren van het politieke panel zijn tevreden over deze eerste stap. "Enkel door overleg gaan we vooruit geraken", zegt Leen De Spiegelaere van het BKO. "Het kan dossiers in een stroomversnelling brengen, zoals dat van het museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het is voor de bevoegde ministers interessanter om met elkaar te overleggen, in plaats van een discussie in de media uit te vechten." Alle actoren aan tafel zijn bereid om te werken aan een permanent overlegplatform. Ondanks het feit dat ze het de afgelopen maanden zelden met elkaar eens waren.

1. Elke Sleurs (N-VA)

Staatssecretaris voor het Federaal Wetenschapsbeleid (inclusief de federale musea)

Sleurs wil niet afwijken van de besparingen voor musea als die van Midden-Afrika, Kunst en Geschiedenis en Schone Kunsten. Nochtans hopen deze instellingen op een 'toegift', zoals Didier Reynders aangaf. Sleurs verzet zich ook tegen de plannen van het Brussels Gewest (lees: de PS) voor een museum in de Citroëngarage aan het IJzerplein.

undefined

Elke Sleurs. Beeld BELGA
Elke Sleurs.Beeld BELGA

2. Joëlle Milquet (cdH)

Minister van Cultuur van de Franse Gemeenschap

Milquet heeft de besparingen op cultuur in Franstalig België beperkt tot maximaal 3 procent.

Als Franstalige tegenhanger van Gatz kon ze niet ontbreken op dit overleg.

undefined

Joëlle Milquet. Beeld BELGA
Joëlle Milquet.Beeld BELGA

3. Fadila Laanan (PS)

Brussels staatssecretaris en voorzitter van het College van de Franse Gemeenschapscommissie (COCOF) belast met Cultuur

Laanan werd na tien jaar als cultuurminister in de Franse Gemeenschap naar Brussel gestuurd. Daar wil ze "cultuur bij een breder publiek brengen". Voorlopig blijft dat weinig concreet.

undefined

Fadila Laanan. Beeld BELGA
Fadila Laanan.Beeld BELGA

4. Rudi Vervoort (PS)

Minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest

Vervoort wil nog deze legislatuur in de Citroëngarage aan het Saincteletteplein zijn 'Guggenheim' openen. In de discussie stelt hij zich vaak op als slachtoffer van het communautaire getwist. Hij vergeet er wel bij te zeggen dat hij voor zijn museum een kunstcollectie wil die eigendom is van de federale regering.

Vervoort zat mee aan tafel als een soort spelverdeler, omdat Brussel ook geld vrijmaakt om het culturele imago in de verf te zetten.

undefined

Rudi Vervoort. Beeld PHOTO_NEWS
Rudi Vervoort.Beeld PHOTO_NEWS

5. Sven Gatz (Open Vld)

Vlaams minister voor Cultuur

Gatz confronteerde de cultuursector voor ongeziene besparingen, maar bleef buiten schot door zijn reputatie en duidelijke communicatie. Hij stelde in november 2014 al een rondetafel- conferentie over Cultuur in Brussel voor, en hing zo zijn wagentje aan de vragende partij, het Brussels Kunstenoverleg.

undefined

Sven Gatz. Beeld BELGA
Sven Gatz.Beeld BELGA

6. Pascal Smet (sp.a)

Brussels Minister, lid van het College van de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) belast met Cultuur

Als Brussels lijsttrekker predikte Smet één Brussel, een Brussel dat ook de federale culturele instellingen zelf kon beheren. Dat is niet langer aan de orde. Maandag toonde hij zich voortrekker van een gemeenschappelijke agenda voor cultureel Brussel.

undefined

Pascal Smet. Beeld PHOTO_NEWS
Pascal Smet.Beeld PHOTO_NEWS

7. Didier Reynders (MR)

Minister van de Federale Culturele Instellingen

Reynders maakte zich weinig populair toen hij De Munt, Bozar en het Nationale Orkest een fikse besparing oplegde. Die inspanning werd gehalveerd, wat voor wrevel zorgde bij coalitiepartner N-VA.

Bij het gekibbel over het museum in de Citroëngarage propageert Reynders graag een museum in het Jubelpark als 'enige optie'.

undefined

Didier Reynders. Beeld BELGA
Didier Reynders.Beeld BELGA

8. Rachid Madrane (PS)

Minister voor de promotie van Brussel van de Franse Gemeenschap

Zat mee aan tafel als minister voor Brusselse Aangelegenheden.

undefined

Rachid Madrane. Beeld BELGA
Rachid Madrane.Beeld BELGA
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234