Woensdag 16/10/2019

Cultuur in A

Perceptie! De Roma, een prachtige zaal met een gevarieerd programma krijgt terecht meer subsidies onder dit nieuwe bestuur. Ik denk dat men best kritisch mag zijn op het nieuwe bestuur in Antwerpen, nieuw bestuur zijn inderdaad nieuwe prioriteiten. Maar onder de socialisten is de winst van het Vlaams Blok enkel toegenomen. Het geld dat al die jaren naar uiterst rechts is gegaan, dat is pas verspilling van cultuursubsidies geweest!

Jan Peters, via de website

Cultuur in A (2)

'Het tekent een mentaliteit, niet zozeer van een nieuwe bestuurlijke visie, maar wel van een paybacktime voor al die subsidieslurpende culturo's', schrijft Yves Desmet (DM 26/6) naar aanleiding van besparingen op Antwerpse cultuur. Het lijkt inderdaad op vae victis, wee de overwonnenen, zoals eens een veroveraar van het oude Rome zei. Mocht dat zo zijn, dan zijn we een stap verder weg van democratie. Let wel: de Antwerpse schepen van cultuur is van de CD&V .

Francis Grooten, via de website

Cultuur in A (3)

Laat de Antwerpse coalitie eens een bezoek brengen aan Edinburgh of Bilbao: twee dode steden die dankzij forse injecties in kunst en cultuur weer op de wereldkaart staan en tienduizenden toeristen lokken. Merkwaardig detail: voor de viering van de Vlaams-nationale feestdag blijkt er wel extra geld te zijn. Laat iedereen die het hiermee oneens is op 11 juli zijn rolluiken naar beneden laten. Ook al mis je daardoor de vendelzwaaiers.

Danny Devreese, via de website

Cultuur in A (4)

Ik kan alleen maar instemmen met een verschuiving van middelen van een sector die blijkbaar haar bewonderaars onvoldoende kan overtuigen van haar toegevoegde waarde om het zonder subsidies te kunnen stellen, naar de bestrijding van drugs, waar levens mee verwoest worden. Al mag van mij het hele budget voor 11 juli ook naar drugsbestrijding gaan.

Bart Nooyens, via de website

Cultuur in A (5)

Het artikel 'Antwerpse gemeenteraad speelt de man tijdens bits debat' (DM 26/6) geeft een bloemlezing van de termen die de N-VA-gemeenteraadsleden hanteren om de linkse oppositie te counteren. Fraai, en voorwaar een mooi voorproefje van hoe N-VA de komende zes jaar zal omgaan met de linkse oppositie: onrespectvol en met veel venijn het zwijgen opleggen. De kracht van verandering zeker ?

Amanda Marteleur, Deurne

Pro Deo

De voorbije dagen werd mijn mailbox bestookt met e-mails van de Orde van Vlaamse Balies (OVB). De Orde hitst daarmee haar leden-advocaten op om stelling in te nemen tegen de plannen van minister Turtelboom tot hervorming van het systeem van juridische tweedelijnsbijstand, beter gekend als het pro-Deosysteem. De OVB zegt bereid te zijn mee te denken over een hervorming van het pro-Deosysteem, anderzijds eist ze van de minister dat zij de budgetten vrijwaart en zich niet mag moeien in de interne verdeelsleutel en uiteindelijke toewijzing van de pro-Deobijdragen. De OVB vraagt niets minder dan een blanco cheque, waarna zij zelf wel zal beslissen in welke mate er hervormd zal worden.

Als advocaat kan ik geenszins akkoord gaan met deze wel zeer corporatistische reflex van de Orde. Het is binnen de beroepsgroep een publiek geheim dat de misbruiken binnen het pro-Deosysteem legio zijn.

Een hardnekkig gerucht dat heerst in advocatenmilieus is dat een beperkt aantal kantoren per balie wel meer dan honderdduizend euro enkel en alleen aan pro-Deogelden opstrijken per jaar. Als je dat terugrekent naar het aantal pro-Deopunten, dan kan ik niet anders dan verbaasd vaststellen dat er voor die rechthebbende cliënten amper een uurtje tijd wordt besteed in de hele procedure. Laat dit een hardnekkig gerucht zijn, het leek mij toch aangewezen hierover een parlementaire vraag te stellen. Zo wilde ik weten welke kantoren er per balie de top vijf haalde in pro-Deoverdiensten. De vraag heb ik enkele maanden geleden gesteld, tot op heden mocht ik nog steeds geen antwoord ontvangen. De gang van zaken waarmee het gehele pro-Deosysteem wordt afgehandeld in de schoot van de OVB baart mij zorgen.

Hoe ziendeblind moet je zijn om als beroepsorganisatie niet in te grijpen? Sinds de invoering van het pro-Deosysteem heeft de OVB bijna de meest verregaande vorm van zelfregulering gekregen. Jaarlijks worden budgetten vrijgemaakt voor die ene taak: 'voorzie in gratis juridische tweedelijnsbijstand voor minderbedeelde bevolkingsgroepen'. Na tien jaar moet je dan als organisatie toch vaststellen dat het misloopt. Als je op dat ogenblik niet het lef hebt om de hand in eigen boezem te steken, stop dan ook met de schuld door te schuiven naar de politiek. Doe er iets aan....

Yoeri Vastersavendts, Advocaat balie Brussel, Senator Open Vld

Armoede

Een maatschappij is maar zo rijk als het arm is aan armen. Dus in ieders belang moet de armoede bestreden worden. De problemen zijn te complex om er een politiek spelletje van te maken. Er zijn al goede oplossingen gekomen zoals fraudebestrijding, migratie, werkstimulatie... Maar één politieke strekking kan dat nooit alleen oplossen, dus af en toe is een andere strategie nodig om tot een totale aanpak te komen, anders wordt het te veel 'stemmingmakerij'.

Martine De Smet, via de website

Juf Congé en meester Vakantie

Er schijnt nogal wat heisa te zijn over dokters die bij onze schoolgaande jeugd een ingebeelde ziekte uitvinden opdat ouders met hun kind vroeger en goedkoper op reis zouden kunnen.

De verontwaardiging is terecht, maar wordt hier niet op de pianist geschoten? Het echte probleem bestaat erin dat leerlingen een week voor de vakantie geen examens meer hebben, geen les meer krijgen en dus doelloos op school rondhangen. En dit allemaal omdat juf Congé en meester Vakantie net die week nodig hebben om examens te corrigeren en leerlingen al of niet te delibereren.

Een kleine rekensom leert mij dat juf en meester maar liefst vijftien weken verlof in een jaar hebben. Als je daar bovenop bedenkt dat een werkdag nooit meer dan 6 uur bedraagt, dan lijkt het mij niet meer dan logisch dat leerkrachten die correcties en deliberaties in de eerste week van de vakantie zouden doen. Het zou me verwonderen dat ze daardoor met een aanval van oververmoeidheid op de spoed belanden.

Raf Vandenbergh, Gent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234