Maandag 05/12/2022

Culturele tenoren mee op de barricade voor oudste Belgische station

Een dertigtal organisaties uit de Brusselse socio-culturele sector zegt haar steun toe aan de bezettingsactie van het Brusselse Leopoldstation door BruXXel. Die steun komt niet ongelegen voor het collectief, dat sinds 13 oktober het allereerste station van België, midden in de Europese wijk, bezet. Als de bouwheer van het Europees Parlement volgende week een bouwvergunning krijgt, dreigt BruXXel zijn alternatief informatie- en discussieplatform over Europa in Brussel te moeten opdoeken en moet het collectief het station ontruimen voor de afbraakwerken.

Brussel

Van onze medewerkster

Katrien Bruyland

Met de steun van onder andere de Koninklijke Vlaamse Schouwburg / de bottelarij, Beursschouwburg, Ultima Vez, KunstenFESTIVALdesarts, De Markten, Coördinatie Europa, Kaaitheater, Brusselbinnenstebuiten, Cinema NOVA en BRAL wil BruXXel blijven doen wat het intussen sinds 13 oktober doet: een alternatief discussie- en informatieforum bieden over Europa, in een gebouw dat in het hart van de Europese wijk bedreigd wordt door diezelfde Europese instellingen.

Tot na de Top van Laken wil BruXXel een tegenwicht vormen voor de informele en formele Europese topvergaderingen in het Leopoldstation in de Leopoldswijk. Tom Deforce van BruXXel: "We hebben het station ingenomen om de symbolische waarde ervan. We vinden het surrealistisch dat het eerste station van België op het punt staat vernield te worden terwijl het Europees Parlement er zich dichter tegen inplant. Door onze aanwezigheid willen we de historische waarde en de betekenis van het gebouw voor de buurt en heel Brussel tonen. Verder is het de perfecte plaats om verscheidene thema's van de Europese tops kritisch te bekijken."

Op 15 november wordt duidelijk of Espace Leopold, de bouwheer van het Europees Parlement, een stedebouwkundige vergunning krijgt van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Als dat gebeurt, zal de maatschappij naar eigen zeggen onmiddellijk beginnen met de afbraak van het oudste en gedeeltelijk geklasseerde station van België en met de bouwwerken voor de annexen van de gebouwen D4 en D5 van het Europees Parlement.

In minder dan een maand tijd turnde het collectief de bouwval om tot een professionele ontmoetingsplaats met onthaal- en voorstellingsruimten, een multimedia-installatie en bureaus. Deforce: "Als de vergunning toegekend wordt, is Espace Leopold mede-eigenaar van het terrein en het gebouw. Wij betwijfelen dat de werken nog dit jaar zullen beginnen, maar met de vergunning in handen kunnen we natuurlijk buitengezet worden."

Maandag heeft het collectief een onderhoud met de NMBS en het kabinet van minister van Vervoer Durant. In het begin van de actie stuurde Durant een brief naar NMBS-baas Schouppe, waarin ze haar steun voor de actie uitsprak. Nu vreest het collectief dat op de ontmoeting maandag de vraag tot ontruiming van het station zal komen.

BruXXel zocht en vond intussen "de steun van organisaties die begaan zijn met Brussel en zijn toekomstige evolutie". Jan Goossens, artistiek leider van de KVS: "Met het onderschrijven van de platformtekst van BruXXel willen we expliciet onze steun betuigen aan een platform dat in het Leopoldstation globalisering, het EU-voorzitterschap van België en de Top van Laken wil bespreken en eventueel ter discussie wil stellen. We zetten nu alles in het werk om ervoor te zorgen dat het niet tot een ontruiming komt."

Naast de Brusselse socio-culturele instellingen ondersteunen Brusselse en zelfs Europese parlementsleden het initiatief. Zo leidde Adelheid Byttebier, lid van de Brusselse SP!Agalev-fractie, leden van de Europese groene fractie gisteren rond in het station. Op 21 november voorziet BruXXel in het station een debat met professoren uit Brussel en Oxford over de verhouding Brussel-Europa. Deforce: "We hebben nog grote plannen tot midden december. Het ligt voor de hand dat we ons centrum niet zonder slag of stoot zullen opgeven."

Vastgoedsector heeft oog laten vallen op bouwvallig Leopoldstation

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234