Vrijdag 20/05/2022

'Culturele attracties werken beter gebundeld'

infrastructuur

vlaamse cultuur strategisch geclusterd op gentse bijlokesite

Gent

Van onze medewerker

Ben Bleys

Een heuse kunst- en cultuurcluster strategisch gelegen aan de stadsring, dat wordt de Gentse Bijlokesite langzaam maar zeker. Naast de drie huidige gebruikers zet de Gentse schepen van Cultuur, Sas van Rouveroij, nu de deuren open voor kunstorganisaties als het Initiatief Audiovisuele Kunsten (IAK), Initiatief Beeldende Kunsten (IBK) en Kunstwerk(t). Andere nieuwkomers zijn Les Ballets C de la B en het Muziek Lod. "Basis voor het clusterconcept is de vaststelling dat culturele attracties beter werken als ze gebundeld zijn. Ook hopen we zo de interactie tussen amateurs en professionelen te bevorderen", aldus Van Rouveroij. "De synergie met de huidige Stedelijke Concertzaal op de site is alvast verzekerd."

Nu al zijn op de Bijlokesite de Gentse Hogeschool, het Bijlokemuseum - het toekomstig Stadsmuseum - en de Stedelijke Concertzaal gevestigd. Vanaf 1 november 2002 nemen ook twee Vlaamse steunpunten en diverse culturele organisaties en verenigingen hun intrek in het voormalige Bijlokeklooster. Het IAK heeft een ondersteunende en educatieve rol in de audiovisuele sector, terwijl het IBK werkt als een steunpunt voor beeldende kunsten. Kunstwerk(t) is dan weer een landelijke organisatie voor beeldende kunst binnen het decreet op de amateuristische kunstbeoefening. In deze sector zijn in Gent circa 24 ateliers bekend - onder meer de Academie +3 -, die zich meestal tot volwassenen richten.

Ook de Vlaamse Organisatie voor Amateurmuziekbeoefening (VLAMO), de amateurvereniging met het meeste aantal leden, en de administratie van vzw Gent Cultuurstad krijgen er een vaste stek. Daarnaast zullen Les Ballets C de la B er in twee fasen intrekken. In afwachting van een definitieve vestiging - er moet immers heel wat gebouwd en verbouwd worden - krijgen zij tot half april 2003 een voorlopige repetitieruimte om een operaproductie voor te bereiden. Die wordt eerst opgevoerd in het Duitse Roergebied, maar komt daarna ook naar Gent. Zodra de verbouwingen rond zijn, zal meer dan waarschijnlijk ook het Muziek Lod, producent van muziektheater, zich er vestigen.

"De nieuwe partners werden zorgvuldig geselecteerd in het licht van de bijdragen die zij kunnen leveren aan het levende weefsel van de Bijlokesite. Is synergie tussen de diverse actoren het doel, dan betekent dat echter allerminst dat er geen brede waaier van cultuursectoren naast en met elkaar kan werken", vindt Van Rouveroij. De Gentse cultuurschepen noemt de ligging aan de stadsring een belangrijke bijkomende troef in zijn streven om van de Bijlokesite een heuse kunst- en cultuurcampus te maken. Wat de bereikbaarheid van de campus betreft, hoopt de schepen op een combinatie van gratis openbaar laatavondvervoer en de onmiddellijke nabijheid van parkeerterreinen. De nieuw aangetrokken steunpunten en Kunstwerk(t) zullen zich vestigen op de eerste verdieping van de Bijloke. Tegen 2005 worden ook alle nevenaccommodaties en omliggende gebouwen van de concertzaal aangepakt - een investering van 17 miljoen euro om onder meer Les Ballets C de la B en het Muziek Lod te huisvesten. Op de hoek van de Bijlokekaai en de stadsring wordt ten slotte een nieuwbouw opgetrokken die dienst moet doen als een monumentale ingang tot de campus en als gedeeltelijk nieuwe locatie voor het toekomstige Stadsmuseum. Voor de totale financiering van het Gentse Stadsmuseum - zo'n 12,6 miljoen euro, waarvan 3,2 voor de nieuwbouw - rekent Gent op de steun van de Vlaamse Gemeenschap.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234