Vrijdag 18/06/2021

Cultureel evenement voor het eerst cijfermatig doorgelicht

cultuurbeleid

ku leuven-steunpunt voert onderzoek naar gentse feesten

De Gentse Feesten mogen dan wel achter de rug zijn, het Steunpunt Toerisme en Recreatie van de KU Leuven gaat door met zijn eerste onderzoek over dat evenement. Niet alleen de bezoekersaantallen en het bestedingspatroon worden onder de loep genomen, ook naar de waardering van Europa's grootste volksfeest wordt gepeild. Dat is een primeur voor Vlaanderen.

Gent

Van onze medewerker

Ben Bleys

'Geen enkele stad heeft die stap al gezet", verklaart Myriam Jansen-Verbeke, promotor van het steunpunt. "Gewoonlijk worden evenementen achteraf geëvalueerd, meestal dan nog alleen de directe financiële consequenties. Als alles goed gaat, ontwikkelen we een meetinstrument en zetten we een monitoringsysteem op dat kan dienen voor elk cultureel evenement in Vlaanderen."

In Vlaanderen bestaat een groot gebrek aan basisinformatie inzake toerisme en recreatie. Begin maart werd dan ook het Steunpunt Toerisme en Recreatie opgericht in de schoot van het Instituut voor Sociale en Economische Geografie van de KU Leuven. Dat steunpunt fungeert als een onderzoeks- en informatiecentrum voor toeristisch-recreatieve vraagstukken. Het dient een onderzoeksprogramma uit te bouwen dat de beleidsvoorbereiding en -evaluatie op dat vlak moet versterken. Het steunpunt heeft onder meer tot doel een mss (management supporting system) te ontwerpen voor de overheden.

"Het stedelijke beleid met betrekking tot evenementen is een bijzonder actueel vraagstuk", verklaart Jansen-Verbeke. "Gezien de huidige praktijk van vallen en opstaan, het gebrek aan inzicht in de lange-termijneffecten en de toenemende kosten voor de lokale gemeenschap moet er dringend werk gemaakt worden van wetenschappelijk onderzoek daaromtrent."

Om meer inzicht te krijgen in de economische weerslag van de feesten voerde Gent vorig jaar een eerste eigen onderzoek uit, maar op vraag van de stad kreeg het Leuvense steunpunt een uitgelezen kans voor een wetenschappelijke testcase. Omdat het (zelf)beeld van de Gentenaars belangrijk is voor het draagvlak en de draagkracht van de feesten, voerde het steunpunt voorafgaand een onderzoek uit. De Gentse Feesten nemen immers tien dagen lang 60 tot 80 hectare van de openbare ruimte in en blijven groeien. Alle organisatoren werden geïnterviewd om een betere kijk te hebben op hun aanpak en hun artistieke budgetten. Via 1.300 straatinterviews werd gepeild naar de kwaliteit van de feesten. Door middel van een websitesurvey werd bedrijven gevraagd wat de Gentse Feesten voor hun imago betekenen. Ten slotte werden de bezoekersaantallen en het bestedingspatroon onder de loep genomen.

"Voor het eerst wordt een cultureel evenement op die manier doorgelicht", verklaart Jansen-Verbeke. "De studie kan een beleidsinstrument zijn voor de stad. Als alles goed gaat, kan Gent volgend jaar eigen metingen uitvoeren met een spreekwoordelijke thermometer. Voor het steunpunt betekent deze testcase een eerste stap naar de ontwikkeling van een meetinstrument: het is onze bedoeling om eenmalige metingen en surveys te vervangen door een meetsysteem dat vergelijkingen tussen evenementen mogelijk maakt en dat op diverse tijdstippen in Vlaanderen herhaald kan worden." De eerste resultaten van dit unieke onderzoek worden in september verwacht.

Testcase moet uitmonden in algemeen bruikbaar monitoringsysteem

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234