Dinsdag 02/03/2021

Cultureel Antwerpen vraagt Herman De Coninckplein

Herman De Coninck (1944-1997) Beeld photo news
Herman De Coninck (1944-1997)Beeld photo news

Van Tom Lanoye tot Gène Bervoets, cultuurminnend Antwerpen schaart zich achter de oproep om het Pieter De Coninckplein in Antwerpen om te dopen tot Herman De Coninckplein.

De stichting Behoud de Begeerte liet woensdag weten dat er aan een dossier wordt gewerkt om het Pieter De Coninckplein, in de volksmond bekend als 't Koningspleintje, te hernoemen tot Herman De Coninckplein. Prompt ondertekenden 26 culturele zwaargewichten de lijst.

Medeondertekenaar Piet Piryns, biograaf van de Antwerpse dichter en schrijver die overleed in 1997, vindt dat "het tijd is. Hij is een van de belangrijkste dichters van de afgelopen vijftig jaar. Er is jaren geleden al sprake van geweest om een plein of een straat naar Herman te noemen, maar die aanvraag werd toen afgewezen omdat er al een De Coninckplein bestond."

Dat plein is officieel genoemd naar Pieter De Coninck, een literair personage uit De Leeuw van Vlaanderen, het boek van Conscience over de Guldensporenslag. "Dat weet haast niemand. Net zoals weinig mensen weten dat de Permekebibliotheek op dat plein niet genoemd is naar de beroemde Vlaamse schilder maar naar een Antwerpse autohandelaar."

Ook schrijver Stefaan Brijs vindt dat De Coninck, de dichter, "een eerbetoon verdient. Net zoals Willem Elsschot en Paul Van Ostaijen al vereeuwigd zijn in de stad." Voor Brijs hoeft Pieter De Coninck niet te sneuvelen, "het pleintje met de bibliotheek is een mooie plek, maar ik zou al blij zijn als er elders een plaatsje voor hem wordt voorbehouden. Hij verdient absoluut een plek in Antwerpen."

Dat in de aanvraag een angeltje naar de N-VA vervat zit, is Brijs niet ontgaan. "Maar het moet niet de kunstenaars versus de N-VA worden. De Coninck verdient de aandacht op zich."

Eer die N-VA zich in de - nog te vormen - gemeenteraad kan uitspreken over de aanvraag, moet die eerst passeren via de straatnamencommissie. Daarin zitten vertegenwoordigers van de discricten en de stadsarchivaris. Die stellen een advies op dat aan de gemeenteraad wordt voorgelegd. De N-VA reageerde gisterenavond niet op vragen om een reactie.

Maar wat zou De Coninck, de dichter, hier zelf van gevonden hebben? Een absurde vraag, vindt boezemvriend Piet Piryns. "Net zoals Herman niet gepland had op zijn 53ste te sterven, zomin was hij bezig met zijn vereeuwiging." Om dan toch, na enig graven in het geheugen van zijn computer, volgend citaat van De Coninck op te diepen. "Onsterfelijkheid, het idee dat je er altijd geweest bent of zult zijn: het is een idee dat geheelonthouders, Margaret Thatchers, ideologen, Pol Potten, domme minnaars en gelovigen van om het even welk merk gemeen hebben. Behalve dat het geloof in onsterfelijkheid veel doden maakt, vind ik het vooral onbeleefd."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234