Zaterdag 18/01/2020

Culinaria

Wie het kruim van de Belgische chefs aan het werk wil zien, komt aan zijn trekken op Culinaria. Elke dag koken 12 topchefs en 2 patissiers ieder een gerecht met hoogstaande allures. Voor 80 euro mag je een menu met 6 van hun gerechten komen proeven. Niet spotgoedkoop, maar toch behoorlijk betaalbaar als je rekent hoeveel sterren hier bijeenkomen.

6 tot 10 mei, Tour & Taxis, Havenlaan 86c, 1000 Brussel. www.culinariasquare.be.

Stoemp caféconcerten

Op café gaan en ondertussen een concertje meepikken, sounds like de moderne versie van rijstpap met gouden lepeltjes. Tijdens de Stoemp-caféconcerten krijg je het allemaal: nieuw talent om te ontdekken - check bijvoorbeeld Marble Sounds in het Ritscafé op 4 mei - en elke editie een goed excuus om een ander café binnen te stappen.

Nog tot 27 mei in 15 verschillende cafés. www.stoemplive.be.

3 x Les Nuits

Eind april start de Brusselse zomer officieel dankzij Les Nuits in de Botanique. Kruis deze drie alvast aan.

Ghostpoet

Het grootstedelijke geluid in de songs van Ghostpoet combineert wonderwel met het broeierige stemgeluid van deze bariton. Dat, gecombineerd met de tekstuele zoektocht in zijn innerlijk, maken van Ghostpoet een dromerige trip.

9 mei, Orangerie.

Alice on the Roof

Nieuw talent spotten is een van de bestaansredenen van Les Nuits. Deze Alice uit Bergen is zo'n parel van over de taalgrens die gerust ook op Vlaamse podia gehoor mag krijgen. London Grammar meets Lana Del Rey, do we need to say more?

11 mei, Chapiteau.

Jonathan Jeremiah

Laat je meevoeren in het universum vol onuitgesproken verlangens van Jonathan Jeremiah. Ook op z'n tweede worp Oh Desire overtuigt de bard uit Londen met eenvoudig gitaarwerk, aanstekelijke songs en z'n zoete stem.

12 mei, Chapiteau.

Les Nuits, 26 april tot 19 mei, Botanique, Koningsstraat 236, 1210 St-Joost-ten-Node. www.botanique.be.

Dansen, Drinken, Betalen - Almost the Movie

Is het een strip, een theaterstuk of een concert? Alle drie! De tekeningen uit het nieuwe stripalbum van Adriaan Van Aken en Philip Paquet worden live van tekst en muziek voorzien, een wonderlijke ervaring.

28 & 30 april en 2 & 3 mei, Opek, Vaartkom 4, 3000 Leuven. www.opek.be.

Escape Hunt

Heb jij een dosis Sherlock Holmes in je bloed? Laat je dan samen met een paar vrienden opsluiten in het nieuwe spel Escape Hunt en ontdek ter plekke hoe goed je ontspanningsskills ontwikkeld zijn. Het doel van het spel? Aan de hand van alle voorwerpen in de ruimte tips verzamelen en zo snel mogelijk de geheime code kraken. Cluedo, maar dan in het echt.

Livornostraat 15, 1060 Sint-Gillis.

brussels.escapehunt.com.

Warre Borgmans speelt met emoties

"Verdriet vind je overal"

Nog tot mei lopen de try-outs van 'Blèten', de nieuwe voorstelling van acteur Warre Borgmans. 'Blèten' klinkt niet meteen vrolijk, gaat het publiek de zaal al wenend verlaten?

Warre Borgmans: "In het begin dacht ik dat het een triestige voorstelling zou worden, maar dat is uiteindelijk niet helemaal het geval. Ik kan het niet laten om de mensen toch te amuseren en ik mik eerder op de lach van het publiek door middel van kluchten die op drama gebaseerd zijn. Maar alle liedjes en verhalen in dit stuk hebben wel met verdriet te maken. Verdriet kan je overal vinden: in de grootste drama's en in de kleinste bagatellen. Het feit dat mensen dingen op straat in plaats van in de vuilnisbak gooien, doet mij bijvoorbeeld blèten. Spreekwoordelijk dan toch."

En wanneer was de laatste keer dat je echt geweend hebt?

"Dat moet op de dag van het overlijden van Steve Stevaert geweest zijn. Ik heb toen enkele traantjes moeten wegpinken door de herinneringen die Willy Claes en Ingrid Lieten aan hem ophaalden. Ze waren duidelijk aangedaan, en ook ik was geroerd door de emoties en het menselijke drama. Ik ben sowieso gevoelig voor emo-televisie."

Raakt de muziek in Blèten ook de gevoelige snaar?

"De roots van de muzikanten in deze voorstelling, gitarist Jokke Schreurs en mondharmonicaspeler Dave Reniers, liggen bij de bluesmuziek. Die muziek beschrijft vaak triestige taferelen, dus dat past goed bij thema's die in het stuk voorkomen als miserie en verloren geliefden."

Try-out 'Blèten', 2 mei, GC De Muze van Meise, Brusselsesteenweg 69, 1860 Meise. www.demuzevanmeise.be en www.warreborgmans.be.

Twice upon a castle

Een kasteel dat uit de biecht klapt, niet één maar twee keer, dan weet je dat je meer mag verwachten dan een doorsnee expo. In het Kasteel van Gaasbeek ontdek je tijdens deze tweede editie van Once upon a Castle nieuwe verhalen over de geschiedenis van het kasteel. De ervaring is compleet dankzij de theaterkostuums van Tim Van Steenbergen die in de zalen te zien zijn en de bijpassende muziekscore.

Nog tot 8 november, Kasteel van Gaasbeek, Kasteelstraat 40, 1750 Gaasbeek.

www.kasteelvangaasbeek.be.

Coup Fatal

Alain Platel zoekt graag uitdagingen op: samen met dertien muzikanten uit Kinshasa en een contratenor geven ze verschillende stukken barokmuziek een dosis pit en poer. Zowel de muziek als het beeld barsten van Congolees optimisme.

30 april, Schouwburg 30CC, Bondgenotenlaan 21, 3000 Leuven. www.30cc.be.

Cantania

280 leerlingen die allemaal samen hun kinderkeeltjes openzetten en daarbij begeleid worden door het Nationaal Orkest van België: Brussels Singing is alvast geen understatement. Op het programma in de mooie Henry Le Boeufzaal staat de cantate Een wereld tussen twee continenten.

3 mei, Bozar, Ravensteinstraat 23, 1000 Brussel. www.bozar.be.

Yoga in het museum

Voor een sport als yoga is een inspirerende omgeving een extra troef. De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België - kortweg Fine Arts Museum - hebben dat goed begrepen en organiseren elke maand een yogasessie met zicht op de kunstwerken van Gao Xingjian. De werken zijn speciaal gemaakt in functie van de yogalessen, helemaal zen dus!

24 april om 12u15, KMSKB, Regentschapsstraat 3 B, 1000 Brussel. Reserveren via onlineticketing.fine-arts-museum.be.

Keski.e.space - MUSé-EUHM

Een bezoek aan de oude mouterij Den Ast krijgt op 24 april een extra dimensie: drie acteurs gaan aan de slag met het gebouw en de kunst die er hangt. Tijdens het bezoek worden al je zintuigen op kunstzinnige wijze geprikkeld.

24 april, Den Ast, Meiboom 16, 1500 Halle. www.vondel.be.

Paul Michiels

Met zijn gitaar, piano, mondharmonica en levensverhaal trekt Paul Michiels langs de Vlaamse theaterzalen als Lonesome Dreamer. Leuven is de laatste halte van de tournee, een mooie kans dus om in de ziel van Polle Pap binnen te kijken.

24 april, Het Depot, Martelarenplein 12, 3000 Leuven. www.hetdepot.be.

Kunst in De Troost

Binnenkijken achter de muren van het conventgebouw en de kloostertuin van het Karmelietessenklooster in Vilvoorde is sowieso een bijzondere ervaring. Eind april krijg je er bovendien een uitgelezen selectie te zien van werk van lokale kunstenaars. Radiojournalisten Kristien Bonneure en Lukas Vanclooster stonden mee in voor de keuze van de kunstenaars.

25 tot 27 april, Karmelietessenklooster, Troostraat 2, 1800 Vilvoorde.

www.kuntindetroost.be.

Annabelle Van Nieuwenhuyse is fan van de Week van de Amateurkunsten

"Je ontdekt echte juweeltjes"

Van 24 april tot 3 mei worden overal te lande de amateurkunsten in de spotlights gezet. Grote en kleine initiatieven zetten de niet-professionele kunstbeoefenaar in de kijker. Presentatrice en journaliste Annabelle Van Nieuwenhuyse was jarenlang meter van deze bijzondere week.

"Tijdens mijn meterschap heb ik vooral veel openingsmomenten meegepikt. Het fijne daaraan is dat je je laat leiden door wat mensen willen tonen. Je ontdekt echte juweeltjes. Zo heb ik ooit een kamer vol collages bezocht. Ik had geen idee dat dat kunst kon zijn, maar er hingen dingen tussen die ik meteen in mijn woonkamer zou hangen."

Waarom is het belangrijk dat amateurkunsten in de kijker worden gezet?

"Dankzij dit soort initiatieven zijn we erin geslaagd om de negatieve bijklank van 'amateur' weg te werken. Het woordje 'amateur' bepaalt niet langer het niveau."

Ben je zelf met amateurkunsten bezig in je vrije tijd?

"Ja, op enorm veel manieren. Ik zing, maak fototentoonstellingen en ik schrijf. Vroeger heb ik nog Afrikaanse trommel gespeeld en gebeeldhouwd."

24 april tot 3 mei, op verschillende locaties. www.wak.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234