Dinsdag 11/05/2021

Culinair tooghangen

Restaurants hebben niet langer het monopolie op goed eten. De gastronoom uithangen doen we steeds vaker gewoon op café. Met een pint of een gin-tonic erbij. Culinair tooghangen combineert het beste van beide werelden. We gingen voor u in Gent, Antwerpen en Brussel op zoek naar de betere adresjes.

Aperitieven en eten, lékker eten, gaan steeds meer hand en hand in caféland. De nootjespot en portie gemengd maken plaats voor superieure hotdogs, een oerdegelijke dagschotel of een uitgebreide tapaskaart. Zomaar, naast uw pint. Foodtrendwatcher en columnist Marjan Ippel van Talkin' Food ziet de cafékost welig tieren: "Het alleenrecht om lekker eten te serveren, ligt al lang niet meer op het bord van de restaurants. Overal waar we gaan, kunnen we verfijnde kost krijgen en hoogstaande koffie drinken. Van de cafetaria in het ziekenhuis, de yoga en dus ook op café. We zijn steeds meer onderweg en werken later, eten doen we dag en nacht en overal waar we gaan. Gaan we een pint drinken en hebben we plots honger, dan willen we instantvoldoening. Eten, hier en nu. Een simpele hap, iets wat we kunnen delen met de rest van de tafel, is dan ideaal.

Budgetvriendelijk

Foodsharing, vaak op café, is een gevolg van die trend. Kleine, lichte porties die vlot op tafel komen en waar iedereen van kan proeven, waar lustig van bijbesteld kan worden, in plaats van urenlang te tafelen. Want daarna hebben we wel nog iets anders te doen.

We zijn voor marketeers niet langer in een hokje te proppen. Opstaan doen we als yup, lunchen als hipster, 's avonds gooien we alles los als discoqueen. De dag erna is alles anders. Dus schuiven we de ene keer aan bij de foodtruck, een andere keer dineren we uitgebreid op restaurant en nog een andere keer prikken we cafékost...

Sylvianne Spitaels van Nomad Trendwatching ziet dat ook budget een rol speelt: "Veel mensen moeten het doen met een steeds kleiner budget, zonder dat ze daarom willen inboeten aan plezier. Dan is cafékost een perfect en goedkoper alternatief voor het gewone restaurant. Daarnaast blijft de sfeer ongedwongen en spontaan."

GENT

Sterrenbites

1 Mòris, in Klein Turkije aan de Korenmarkt, doopte zichzelf een bruine bar nieuwe stijl. Overdag drink je er lattes met een koffiekoek, op aperitiefuur schakel je moeiteloos over naar cocktails en longdrinks. Op de uitgebreide kaart staan meer dan vijftien soorten gin, whiskey en rum, maar ook biertjes, aperitieven en digestieven. De hele dag door zijn er hapjes, bereid door sterrenchef Benoit Dewitte uit Ouwegem. In de zomer is het aangenaam toeven op het zonnig terras, in de winter schuif je dicht tegen de open haard aan.

MÒRIS: Klein Turkije 20,mòris.be

Volkshuis van de 21ste eeuw

2 Op de hoek van de Wolterslaan en de Emile Moysonlaan, liggen de grondvesten van het voormalige volkshuis De Roos. Begin dit jaar bliezen Roel Van Hoecke en Gustaaf Potgieter, van jazzcafé Minor Swing, het nieuw leven in. Vandaag is het een bruisend buurtcafé met de juiste accenten op de juiste plaats. Op de kaart plaatselijke bieren, wereldwijnen en sterke dranken aangevuld met dagschotels voor 10 euro. Elke middag en avond. Ook in het weekend. Op zondag is er een brunchbuffet. "Wij situeren ons tussen de haute cuisine, waar eten steeds duurder wordt, en de snelle snack in het frietkot. Een lekker en betaalbaar alternatief, gewoon op café. Daar maken wij het verschil."

DE ROOS: Wolterslaan 44

facebook.com/deroosgent

Lekkere kost, ook voor het oog

3 Gomez wil een ode zijn aan Gent en zijn Oude Beestenmarkt. Een plek waar je - voor het binnenrollen in nachtclub 69, Video of De Roerkuip - met een apéro het werk kunt wegspoelen of beginnen aan de avond. Met een drankje en huisgemaakte tapas. All night long. Bij Gomez onderstrepen ze hun passie voor foodsharing en de juiste culinaire verrassing bij elk drankje. Lekkere wijnen worden aangevuld met een eetkaart waarop een vijftiental hapjes staan. Van Indonesische kipsatés, fishsticks tot miniburgers.

Ook de ogen krijgen er de kost met een prachtige marmeren bar, designstoelen en het getatoeëerde plafond met tekeningen van de Gentse Studio Bambam. Genoeg gegeten en gedronken? Een dansje placeren kan in de broeierige kelder beneden.

GOMEZ: Oude Beestenmarkt 4

cafegomez.be

Barbites en slaapmutsjes

4 De houten schoolstoelen en tafels doen exact waar Barbelien Ulijn op mikte: ons katapulteren naar vroeger. Het volk dat aanschuift op het meubilair is dan wel weer hip en hipper. Bij Barbelien kun je terecht voor een goed glas wijn, een frisse pint, verse soep of een laatste slaapmutsje. Barbites, zoals ze daar genoemd worden, zijn van de hand van Barbeliens vriend Michel Neerinckx (restaurant Publiek). "Op het bord staat telkens een zout en een zoet hapje, die wisselen om de twee weken", zegt Barbelien. "Voor ons is het belangrijk dat mensen eens wat nieuwe smaken leren ontdekken. Op café ligt de drempel om te proeven en te delen ook lager dan op restaurant."

BAR BELIEN: Verlorenkost 9

bar-belien.be

ANTWERPEN

Food tegen dronkenschap

5 Kasper Stuart heeft zijn voormalige restaurant Josephine's omgetoverd tot een bar 'waar het fout mag lopen'. Een decor uit David Lynch' fantasie waar geblutste ijzeren vaten dienst doen als tafels, een biljarttafel en danspaal zij aan zij belicht worden door rode neonlampen. "The Dirty Rabbit is in de eerste plaats een bar waar je kunt drinken en dansen", zegt Stuart. "Pas daarna komt het belang van eten. Zonder dat we daar minder aandacht aan besteed hebben. Op de kaart staan een tiental hapjes. Food tegen dronkenschap. Barsnacks die dienst doen als een goede fond voor een zware nacht." Fonds komen er in de vorm van tataki van tonijn, mezze met baba ganoush, maar vooral ook in de vorm van worsten en charcuterie van topslagers De Laet en Brandt & Levie.

THE DIRTY RABBIT: Gentplaats 1

thedirtyrabbit.be

Locals en gehaktballen

6 Kapitein Zeppos is niet fonkelnieuw, maar wel een gevestigde waarde bij jong en oud. Bij 'de Zeppos', op het Mechelseplein, is het altijd gezellig druk. Geen ingewikkelde fusion of hippe tierlantijntjes. Gewone, Vlaamse klassiekers voor een goede prijs. Een ontbijt, dagmenu, of een burger voor een prikje. Geen ellenlange menukaart, wel een degelijk aanbod. De echte aanrader volgens locals zijn de gehaktballen. Als ideale compagnon bij een afterworkdrink.

KAPITEIN ZEPPOS: Vleminckveld 78, cafezeppos.be

Hotdogs & champagne

7 Bij Frank & Brut kom je om te zondigen. Zowel het interieur als de menukaart zijn opgebouwd rond de zeven hoofdzonden. Iemand een sinner dog? Een gluttony (Mexiaanse gulzigheid, afgewerkt met popcorn) of een pride (Aziatische hond), varkensribbetjes of mac&cheese sharen kan ook. De flinke dosissen fastfood worden er moeiteloos gecombineerd met posh drinks zoals champagne, een duivels lekkere cocktail of een superieure gin & tonic. "Op vlak van horeca is België best heel braaf", klinkt het bij eigenaar Kiarash Nabavieh, die eerder al Burgers&Booze uit de grond stampte. "Tijdens mijn reizen naar grootsteden ontdek ik continu nieuwe en vooruitstrevendere manieren van fastfoodbeleving. Ingrediënten van topkwaliteit, zorgvuldig uitgekozen dranken, posh drinks in contrast met gourmetfastfood."

FRANK & BRUT:

Ernest Van Dijckkaai 19-20

frankandbrut.com

Antipasti in the old west

8 Bij Jones & Co kom je binnen in de sfeer van een oud saloon. Je drinkt er rum, whiskey of gewoon een pint, maar vooral superieure cocktails in de lederen fauteuils op de tonen van een rustig muziekje. Even belangrijk zijn de hapjes. "Die creëren onmiddellijk een andere sfeer", zegt Alexander Jones. "Op onze kaart staan antipasti met gerijpte kazen en pata negra in verschillende formaten. De kaart hou ik bewust vaag en klein zodat er genoeg afwisseling mogelijk is. Een keuken is er niet, dus sluiten kan die ook niet. Klanten kunnen zowel voor het eten of voor een nieuwe honger om 1 uur 's nachts hun maag vullen."

Op 13 november opent in de kelder een nieuw gin-tonicconcept. Er worden ook regelmatig gentlemen's evenings of andere events georganiseerd.

JONES & CO: Pelgrimstraat

facebook.com/jonesandco.bar

BRUSSEL

Happy hours en aperitivo

9 BarBeton, nog een geesteskind van Frédéric Nicolay (denk Flamingo, Bonsoir Clara, Roi des Belges, Mappa Mundo, Belga, De Walvis) is een perfecte mix tussen retrodesign en een lokaal café-interieur. De granitovloer en betonnen bar, een replica van Le Corbusier, trekt alvast het juiste volk. Uit de tap vloeit Volga-pils, een biertje dat in opdracht van Nicolay in Henegouwen gebrouwen wordt. Vedett, trappisten en verschillende soorten gin en tonic worden er vlot doorgespoeld met een aperitivo op woensdag én vrijdag. Een uitgebreid aanbod met olijven, brood, charcuterie en kaas. Op donderdagavond pik je een cocktail mee tijdens happy hour, op zaterdag een dansje op de dj-set van het moment.

BARBETON:

Antoine Dansaertstraat 114

barbeton.be

Hotdogs van aan de pomp

10 Hier drink je koffie en bier tegen de achtergrond van een elektrische garagepoort en de resten van een oud tankstation in Sint-Gillis. Eten doe je er even goed. Het wisselend lunchmenu overdag is puik, maar de echte blikvangers op de kaart zijn de hotdogs. Klassieke en vernieuwende, maar vooral voortreffelijke exemplaren, geserveerd in een kartonnen bakje die een ideale fond vormen om de avond door te brengen, dansend op goede plaatjes.

LA POMPE:

Waterloosesteenweg 211

cafelapompe.be

Gaudiaanse cocktails

11 Gecko profileert zich als een cocktailbar, maar ook de bier- en sterkedrankenkaart is uitgebreid. Er zijn zowel hapjes als een kaart met kleine gerechten zoals spaghetti, burgers en slaatjes. Een dagschotel heb je al voor 7 euro. Bij mooi weer wordt er al eens een barbecue georganiseerd op het kunstgrastapijt, op koude winteravonden dein je mee op de bruine atmosfeer of dans je de nacht weg leunend tegen de kleurrijke bar.

GECKO: Sint-Goriksplein 16,

geckococktailbar.be

Mercrêpedi en Fishy Friday

12 Epaulé Jeté lijkt op een gesuikerd hersenspinsel van Willy Wonka, maar is er een van designbureau Sacré Sucré. Een ideale achtergrond om er koffie met ontbijt te nuttigen, maar ook een Belgisch biertje gaat er vlot binnen. De muziek wordt aangepast naargelang het uur en varieert van jazz, electro tot soul. Mercrêpedi en Jeudi des Sushis gaan er vooraf aan Fishy Friday met oesters, vissoep en tapas. Nadien pik je er nog een concert of een dj-set mee. Op zaterdag en zondag zijn er buffetbrunches of een goede oude thé dansant.

ÉPAULÉ JETÉ :

Eugene Flageyplein 13

epaulejete.be

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234