Dinsdag 07/07/2020

Culibijbel om te geven (of te houden)

is het Dit jaar jouw beurt om het kerstfeest te organiseren en te koken voor de hele familie? hou deze tips in je achterhoofd en het kan onmogelijk misgaan.

Op zoek naar een kerstcadeau voor je kookgekke nonkel of je nichtje dat nooit kan zwijgen over lekker eten? Search no more! Het culinaire compendium De grote Kleyn is hét ideale geschenk. De dikke bijbel puilt uit van de informatie over ingrediënten en technieken, maar ook over smaken, achtergronden, historie, landenkeukens en etiquette. Met meer dan 1.000 pagina's bevat dit lijvige boek alle essentiële kennis voor eters en kokers. Maar dat maakt van De grote Kleyn allerminst een droog naslagwerk. Elk item dat op tafel komt, wordt gepassioneerd maar ook met een bemoedigende dosis ironie besproken.

De Nederlandse culi- en wijnjournalist Onno Kleyn heeft meer dan 28 jaar ervaring in het vak en schaaft, met zijn verzamelde inzichten, tips en anekdotes, beslist je eet- en keukenkennis bij. Ik was alvast verkocht bij de volgende zin, waarin de auteur zijn eerste ervaring met Bleu des Causses (kaas) beschrijft: "Bij de eerste snipper al ging er een scheut door me heen, een coup de foudre. Het was een smaak die contact deed maken met de aarde, het was de gestolde adem van koeien in een lage stal op een tochtige hoogvlakte, de geur van de motregen die met de westenwind over de Causse Méjean waait en er de granieten rotsmassa's laat glimmen."

Een warme aanrader voor op elke kookboekenplank.

De grote Kleyn, 45 euro, uitgegeven bij Nijgh & Van Ditmar

Hou je kerst onder het kookpunt

1 Een goede voorbereiding is de sleutel tot succes. Stel een realistische planning op en reken gerust een halfuurtje extra bij elke taak. Zo kom je zeker niet in tijdnood.

2 Hou de menukeuze eenvoudig. Koken voor een grote groep is al moeilijk genoeg. Selecteer gerechten die je al in de vingers hebt en laat culinaire experimenten achterwege. Denk aan ovenschotels die je kunt voorbereiden en op de avond zelf maar in de oven hoeft te schuiven.

3 Perfect gedresseerde borden zorgen voor onnodige stress. Zet je mooie kookpotten, kommen en ovenschalen gewoon in het midden van de tafel en laat je familieleden naar hartenlust opscheppen.

4 Je servies hoeft niet uit een complete set te bestaan. In de kringwinkel verzamel je in een mum van tijd een toffe, eclectische mix die minstens even mooi op tafel staat als mama's trouwservies.

5 Geen plaats voor een kerstboom? Een groene tafelloper van eucalyptus of dennentak en een winters bloemetje op de servetten zorgt voor een instant kerstgevoel.

Warme chocomelk met sneeuwman

Veel kinderen doen niets liever dan eieren klutsen en deeg kneden. Het wereldwijde web staat barstensvol recepten voor kerstkoekjes en handleidingen over hoe ze te decoreren. Begin je al te panikeren bij de gedachte aan een compleet besmeurde keuken? Geen stress! Met een zak marshmallows, enkele koppen warme chocomelk en een portie creativiteit geraak je al een heel eind ver.

WEETJE VAN DE WEEK

Kies een milde, fruitige olijfolie voor visgerechten en salades. Een krachtigere, bittere olijfolie is dan weer ideaal voor vlees en groenten.

Vloeibaar goud

Geen keuken is compleet zonder lekkere olijfolie. Ik investeer graag in een fles kwaliteitsolie om over salades te sprenkelen of om koude gerechten mee af te werken. Op de helling van Murgia in Puglia staan Coratina-olijfbomen van wel 200 jaar oud. Sabino Leone verwerkt er, samen met zijn vrouw en zoon, olijven tot uitmuntende, organische olie. Michele Moresi importeert drie variëteiten van dit met awards bekroonde vloeibaar goud.

michelemoresi.be

Waar eet...

Charlotte Adigéry

Charlotte (25) begon enkele jaren geleden als achtergrondzangeres bij Arsenal en Baloji. Vandaag werkt het opkomende talent onder de naam WWWater hard aan haar eerste EP en liveshow.

Charlotte: "Chez Odile is een Afrikaans café in de Gentse Dampoortstraat waar je ook kunt eten. De uitbaatster is een schat van een vrouw en een ware keukenprinses. Ze kookt verfijnde Congolese gerechten - denk aan gegrilde vis, gebakken banaan. Een bezoek is een ervaring: de muziek schalt er luid door de boxen, er wordt vaak uitbundig gedanst en af en toe tref je er een in slaap gevallen zatlap aan de bar. Het draagt allemaal bij tot de authentieke sfeer. Bel wel best even op voorhand, want de uren zijn op zijn Afrikaans. Als Odile weet dat je komt, kookt ze je een feestmaal. Maar mocht je onverwachts gaan, zou je wel eens voor een gesloten deur kunnen staan."

Dampoortstraat 101, Gent, 0493 32 44 31

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234