Donderdag 23/09/2021

'Cuban Five' wachten op vrijlating

Proces in de VS geannuleerd, maar Cubaanse agenten zitten nog altijd vast

Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

'Het openbaar ministerie in de VS probeert de zaak te rekken", zucht Nuris Piñero Sierra, een Cubaanse advocate uit Havana. "Het kreeg over de hele lijn ongelijk, maar accepteert kennelijk niet dat de vijf Cubanen op vrije voeten komen."

Op 9 augustus dit jaar maakte het 11th Circuit Court of Appeals, een federaal hof van beroep in Atlanta, de uitspraken ongedaan in de zaak van de 'Cuban Five', vijf Cubanen die in 2001 tot zware straffen - in drie gevallen zelfs levenslange celstraf - veroordeeld waren omdat ze de nationale veiligheid van de VS op het spel zouden hebben gezet. In werkelijkheid hadden ze, en dat bevestigden ook Amerikaanse kroongetuigen, alleen gewelddadige anti-Castristische groepen in Miami geïnfiltreerd om zo aanslagen tegen Cuba te vermijden.

In de loop van de procedure raakten juridische en politieke argumenten echter met elkaar verstrengeld. De vijf waren voor een rechtbank in Miami verschenen, een bij uitstek anti-Castristische stad waar de betrokkenen volgens het hof in Atlanta onmogelijk een eerlijke behandeling konden krijgen. Niet alleen waren de bewijzen uiterst dunnetjes gebleken, juryleden werden geïntimideerd om toch maar geen pro-Cubaans oordeel te vellen.

Na de herroeping van het vonnis in Atlanta, en in afwachting van een nieuw proces, eiste Cuba de vrijlating van de veroordeelden. Maar het openbaar ministerie doet nu alles om daar een stokje voor te steken.

"Het vonnis van de vijf werd geannuleerd, de strafmaten werden herroepen", zegt Piñero Sierra. "Dus horen ze niet langer in de gevangenis thuis. Eigenlijk mogen we stellen dat ze op dit moment ontvoerd zijn."

Het openbaar ministerie eist dat de uitspraak van het 11th Circuit Court herzien wordt - een weinig waarschijnlijke optie omdat vergelijkbare zaken geen precedent in die zin opgeleverd hebben. Met de hete adem van Miami's radicale anti-Castristen in de nek, lijkt de openbaar aanklager echter alsnog een achterhoedegevecht te willen voeren.

"Van het gerecht hadden we elf dagen gekregen om onze mening te uiten over de vraag tot herziening", zegt Piñero Sierra. "We zijn op het aanbod ingegaan. Maar een antwoord op de vraag of ze nu vrijkomen en waar een nieuw proces eventueel kan plaatsvinden, is er nog niet gekomen."

Adriana Pérez, de echtgenote van de tot levenslang veroordeelde hoofdbeklaagde Gerardo Hernández, mag zeven jaar na diens arrestatie nog steeds niet bij haar man op bezoek. Ook de echtgenote en een dochter van René González zeggen de VS om onbegrijpelijke reden de wacht aan.

"Maar ik ben wel al verschillende keren mogen gaan", zegt Irma González, een andere dochter van. "Mijn vader zit in de cel in Talahassee, Florida. Zijn moreel is goed en de vele brieven die hij uit de hele wereld krijgt, doen hem deugd. Maar ook hij wil dat er nu schot in de zaak komt. Het proces is geannuleerd, dat ze hem nu laten gaan."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234