Zaterdag 24/08/2019

Cubaanse schrijvers en artiesten ijveren voor hervormingen

Miguel Barnet: 'Als er iets is wat de cultuur schade berokkent, dan wel overdreven egalitarisme'Alfredo Guevara: 'Kan de school, die beheerst wordt door criteria die elementaire kennis ontberen, nog wel kinderen opleiden?'

HAVANA l Op het vrijdag afgesloten congres van de Nationale Unie van Cubaanse Schrijvers en Artiesten (Uneac), het eerste in tien jaar tijd, was de roep om hervormingen niet van de lucht.

De economische versoepelingen die president Raúl Castro in de steigers heeft gezet, en waarvan het belangrijkste onderdeel niet de fel gemediatiseerde mogelijkheid tot aanschaf van een gsm of laptop of overnachting in een hotel is maar de prille liberalisering in de landbouw, zijn niet het enige frisse geluid op Cuba. Zo viel op het Uneac-congres deze week opvallende kritiek te horen op een revolutionair bastion dat tot voor kort zo goed als ongenaakbaar was: het onderwijs, dat samen met de gezondheidszorg algemeen beschouwd als het grootste succes van de revolutie, maar de jongste jaren aan kwaliteit heeft ingeboet, aldus onder meer de intellectueel Alfredo Guevara. "Kan de basis- en secundaire school, beheerst als ze wordt door criteria die de elementaire pedagogische kennis ontberen, die het familierecht schenden, nog wel kinderen en adolescenten opleiden?" vroeg Guevara zich af.

Ook ideologische dinosauriërs als de "dom makende" Cubaanse radio en televisie kregen er hard van langs. Er viel met name onbegrip te horen voor de terughoudendheid van Cubavisión om de Amerikaanse western Brokeback Mountain uit te zenden, waarin de liefdesrelatie tussen twee cowboys beschreven wordt.

Andere intellectuelen - de Uneac telt meer dan achtduizend leden, van wie slechts 17 procent jonger is dan 40 - pleitten voor ruimere toegang tot en creatiever gebruik van het internet. Ook weerklonk de oproep dat de overheid haar greep zou lossen in een aantal sectoren, bijvoorbeeld de film.

Zo vragen regisseurs dat het gereputeerde filminstituut ICAIC (dat voor de films Fresa y Chocolate en Lista de Espera tekende) ook onafhankelijke producties weer officieel toelaat - iets wat in de praktijk nu al gebeurt.

Volgens schrijver Miguel Barnet, de voorzitter van de Uneac, moet de instelling naar haar democratische wortels van weleer terug. "We moeten onze fouten corrigeren", zei hij. "Als er iets is wat de cultuur schade berokkent, dan wel overdreven egalitarisme."

Het schrijverscongres vond plaats midden in de economische bijstellingsgolf die op Cuba aan de orde is, en die een eind moet maken aan een hele reeks absurde beperkingen en verboden. Concreet komen de maatregelen niet zelden neer op een legalisering van een bestaande situatie. Maatregelen die veel Cubanen verdedigen, zijn de afschaffing van de dubbele munteenheid en het fel omstreden uitreisvisum. (LD)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden