Woensdag 23/09/2020

Cruisen met Frank en Bern

quote

Ik ben er niet. Ik loop al drie dagen weg te zijn in Amsterdam. Er zo eens echt tussenuit met niets dan het zachte gewauwel van Frank in mijn oren. Nee niet Vandenbroucke, the Frank, Sinatra. Speciaal om met hem te kunnen cruisen heb ik me sinds eeuwen weer een walkman aangeschaft. Overigens niets blijkt zo afdoend tegen spontane gesprekken. Of liever ramptoeristen met maar een vraag op de lippen: is er na Van Gogh iets veranderd? Wel, ze weten het hier ook even niet meer en wil je nu de sloop van mijn cocon staken! Na Van Gogh, de schilder, zul je bedoelen. Of was jij werkelijk in dat zogenaamd progressieve van onze noorderburen getrapt?

Euh, zegt Calvijn je iets? Kolonies? Fortuyn? We're dancing in the dark till it ends... Frank heeft alle antwoorden.

Hij en prins Bernhard. Want tegen wil en dank heeft er zich een triootje opgedrongen. De geest van de mondaine prins dwaalt immers door het land. Nee er is geen nationale rouw. In het tempo dat de helden hier vallen, kun je wel bezig blijven. Maar veel last van opdringerige autochtonen heb ik daardoor nog niet gehad. Zaterdag leek het wel of er een straatverbod was afgekondigd. Amsterdam was leeg. Iedereen stond in Delft met zakdoekjes te wuiven of zat thuis voor de televisie.

Rouwstoeten overtreffen natuurlijk elke realitysoap. Niks realistischer dan het onontkoombare van de dood. De kijkcijfers zijn des te hallucinanter. Nu gun ik het die Bernhard wel. Mannen hebben het van nature moeilijk als ze er maar wat bijhangen. En daar kunnen wat excuusbezigheden en fondsjes niets aan verhelpen. Fuck die eretitels, de wereld weet dat je niets dan de koninklijke zaadleider bent. Over de brug komen jongen. Gemakkelijk gezegd, Juliana was niet bepaald een poppetje. Je wil haar niet in een niemandalletje zien paaldansen op hun hemelbed. Zou schoonmoe Wilhelmina ook nooit goed gevonden hebben. Man, moet die oorlog een opluchting geweest zijn. Kon Jul met de kinderen veilig naar Canada en paps wat gezellig geallieerd doen in Londen. Hoe zou je zelf zijn als ingetrouwde Pruis?

De natie was dan ook niet in shock door zijn postume uitspraken. Het was een wonder dat hij zolang in de buurt bleef. Wat maakt het uit dat er altijd een fles whisky op het nachtkastje stond? Zolang die donders van dochters er maar kwamen. Hij vond Juultje een lelijk wijf. Wie niet? En die steekpenningen waarvan we allang wisten dat hij er niet voor bedankt had? Soms is geld niets anders dan cijfertjes in Zwitserland.

Ach, Sinatra heeft in 1960 een maffiabaas overhaald om geld in de verkiezingscampagne van J.F. Kennedy te pompen. Dat gooide Tina, Franks dochter dan weer, zopas in de groep. Zijn andere dochter Nancy nuanceerde de handel. Bush is herkozen, ondanks Fahrenheit 9/11. Nancy dear, wie maalt erom vandaag? There will be pennies from heaven.

Frank en Bern, misschien hebben ze mekaar wel ontmoet. Op mondaine feestjes, in casino's waar Ian Fleming zijn James Bond-mosterd haalde. Bernhard kende Ian wel, en er wordt gefluisterd dat er in 007 wel een stukje van de Nederlandse prins zit. Of droomt Nederland luidop? Want plots is er nood aan ouwerwetse, charmante helden. Corrupte loeders met zwak vlees. Na de nieuwe willen we terug de oude man. Een die extremisme zou bestrijden met hedonisme. Maybe I should have saved some leftover dreams, trilt old blue eyes in mijn oor.

Bern en Frank. De ene gekist op zaterdag, de andere jarig op zondag. Ook toevallig. En dan die liedjes in mijn hoofd. Dankzij hen raak ik ook al aardig ingeburgerd. Ik vraag me zelfs niet meer af waarom iedereen hier per se dat schabouwelijke Hollands-Amerikaans tegen mij wil spreken. Ik begrijp dat nu volkomen. Als je 'can I help you?' vraagt, dan weet de persoon in kwestie meteen dat het gratis geneuzel voorbij is. Zeg 'kan ik u helpen?' en voor je het weet liggen ze dood te bloeden op je witte sofa. Vriendelijkheid kan maar beter vrijblijvend zijn dezer dagen. Nice and easy.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234