Zaterdag 28/05/2022

Cruciale week voor Bolkesteinrichtlijn

In de Duitse hoofdstad Berlijn betoogden dertig- tot veertigduizend mensen afgelopen zaterdag tegen de zogenoemde Bolkesteinrichtlijn over de vrijmaking van de diensten. Ook in Straatsburg en Athene waren er betogingen. Bolkestein zal ook in de komende dagen prominent in het nieuws zijn.

l Wat is de Bolkesteinrichtlijn?

Toenmalig eurocommissaris voor Interne Markt Frits Bolkestein, een Nederlandse liberaal, maakte twee jaar geleden een plan voor de vrijmaking van de diensten in Europese Unie, waardoor bijvoorbeeld Spaanse of Griekse loodgieters bij ons aan de slag zouden kunnen. Hij wou daarmee de bureaucratische obstakels voor dienstverlenende bedrijven wegwerken en zo de concurrentie binnen de EU aanzwengelen. De dienstensector is goed voor 70 procent van de Europese economie.

l Waarom is er protest?

De tegenstanders, onder meer vakbonden en andersglobalisten, vrezen vooral dat de richtlijn tot sociale dumping en tot lagere lonen zal leiden. Sommige zijn ook bang dat niet-economische sectoren als cultuur, onderwijs en gezondheidszorg onder dezelfde concurrentieregels zouden vallen als koopwaar, al is daar in de huidige voorstellen geen sprake van.

l Wat staat er deze week te gebeuren?

Morgen openen de parlementaire debatten over de richtlijn in Straatsburg. Er werden maar liefst vijfhonderd amendementen ingediend. De vakbonden gaan de europarlementairen onder druk zetten met een betoging tegen de richtlijn. Er worden morgen minstens twintigduizend mensen uit België, Duitsland, Frankrijk, Italië en Luxemburg verwacht in de straten van Straatsburg. De plaatselijke politie zal erg op haar hoede zijn na de vernielingen tijdens de betoging van de havenarbeiders vorige maand. De stemming over de richtlijn is gepland voor donderdag.

l Wat zijn de posities?

De groenen en radicaal links willen de Bolkesteinrichtlijn in de prullenmand zien verdwijnen. Zover komt het allicht niet, want de twee grootste fracties, de socialisten en de EVP (christendemocraten en conservatieven), hebben vorige week een compromis uitgewerkt. Samen zijn ze voldoende voor een ruime meerderheid. De Bolkesteinrichtlijn wordt volgens dat compromis flink afgezwakt en er zouden meer garanties ingebouwd worden om sociale dumping te vermijden. Zo zou voor een werknemer uit Polen die in België werkt, de Belgische loon- en arbeidsvoorwaarden gelden. De administraties van de beide landen moeten samenwerken bij de controle op de naleving van die regels. De vraag is of het compromis zal standhouden, want in beide fracties klinkt er kritiek. Sommige parlementairen vinden het compromis te verregaand, andere vinden dat het niet ver genoeg gaat.

l Over welke diensten gaat het?

Het gaat om diensten in de economische sfeer, diensten dus die vergoed worden tegen een marktprijs. Een aantal sectoren, zoals cultuur, onderwijs, transport, audiovisuele diensten en notarissen, valt erbuiten. Over diensten van algemeen belang, zoals de post, de voorziening van water of afvalverwerking, wordt nog onderhandeld.

l Wat met het principe van land van oorsprong?

Een van de meest beladen termen in de richtlijn is het principe van 'land van oorsprong'. Dat stelt dat bedrijven die in eigen land alle vergunningen op zak hebben, zich weinig meer hoeven aan te trekken van de regels in de andere lidstaten. Aangezien volgens het compromis tussen socialisten en EVP de controle zowel door het land van oorsprong (bijvoorbeeld Polen) als het land van bestemming (bijvoorbeeld België) moet gebeuren, wordt dat principe al flink uitgehold. Sommige amendementen pleiten voor het schrappen van de term. Volgens werkgeversorganisaties en sommige Oost-Europese lidstaten is dat echter een stap te ver.

l En na de parlementaire behandeling?

Als de richtlijn goedgekeurd is door het Europese Parlement, is de kous nog niet af. De tekst wordt nog ter goedkeuring doorgespeeld aan de Europese raad van ministers. De tekst komt waarschijnlijk ter sprake op de Europese top van 23 en 24 maart.

(EV)

over liberalisering

van de diensten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234