Woensdag 08/04/2020

Delhaize

Cruciaal overleg bij Delhaize "sereen" verlopen

In heel wat supermarkten bieden de rekken een lege of halflege aanblik.Beeld Wouter Van Vooren

Het curciaal overleg bij Delhaize is vanmiddag sereen verlopen, zo viel na afloop te horen bij de bediendebonden. Zij zijn tevreden over de manier van onderhandelen. "Op vraag van de nationale syndicale delegatie gebeurt het overleg nu dossier per dossier, met als eerste de arbeidsorganisatie in de nieuwe structuur", zegt Veerle Verleyen (LBC). "Voor ons is dat fundamenteel." De twee partijen zatten rond de tafel rond de herstructurering waarbij 2.500 jobs op de helling staan en 14 winkels zouden sluiten.

De directie zou vandaag beloofd hebben om rekening te houden met de geformuleerde bekommernissen van de vakbonden, en zou hen een nieuw voorstel overmaken. "Dat gaan we volgende week intern bestuderen", zegt Verleyen. Het volgende overleg is gepland voor 2 december.

Afwachten dus of ook inhoudelijk vooruitgang kan worden geboekt. Bij de bonden blijft men voorzichtig. "Eén zwaluw maakt de lente niet."

Het is in elk geval de bedoeling om tot een globaal akkoord te komen, en niet over deelakkoorden te onderhandelen. "Alles hangt aan elkaar." Verleyen herhaalde ook dat de vakbonden bij Delhaize absoluut niet van plan zijn om loonsinlevering te aanvaarden.

Delhaize kondigde voor de zomervakantie aan dat ze 2.500 personeelsleden wil laten afvloeien en veertien van de 138 winkels in eigen beheer wil stopzetten.

Paniek

Met de kerstperiode voor de deur gaat de spanning de hoogte in bij Delhaize. Voor veel supermarkten staat of valt het jaar met de verkoop in de eindejaarperiode, en nieuwe acties zouden voor de supermarkt wel eens heel duur kunnen uitvallen. Jan De Weghe van de socialistische vakbond: "We zitten in een zetel, de directie moet over de brug komen. Zij zijn in paniek op dit moment", zei De Weghe voor het overleg.

Beeld BELGA

Onderhandelen

"Ze hebben een nota van meer dan twintig bladzijden gemaakt, maar wij willen dat alle hoofdstukken afzonderlijk behandeld worden", aldus De Weghe eerder voor het overleg. "We willen alles zo goed mogelijk kunnen bestuderen. Als zij willen dat de mensen tegen 70 procent van hun loon op pensioen gaan, dan gaan we dat niet aanvaarden. Er zal echt onderhandeld moeten worden, of er komen nieuwe acties." Welke acties dat zijn, daar is men nog niet uit. "Daar kunnen stakingsacties bij zijn, maar we denken niet aan een nieuwe algemene staking."

Dat laatste is logisch, want niet alleen de directie, maar ook de vakbonden zitten in een zeer moeilijke positie. Lukt het niet om een akkoord te bereiken voor Nieuwjaar, wacht een lange periode van onzekerheid, omdat de vakbonden hun drukkingsmiddel kwijt zijn.

Financieel benauwd

Verdere acties brengen Delhaize België financieel in een nog benardere situatie, wat ook zijn gevolgen kan hebben voor de herstructureringsplannen van het bedrijf. Een catch 22 die de spanning hoog doet oplopen. Delhaize heeft nu al een tijd te lijden onder de acties van vakbonden en personeel. In heel wat supermarkten bieden de rekken een lege of halflege aanblik.

Beeld Wouter Van Vooren

Arbeidersbonden

De arbeidersbonden zaten gisteren samen met de directie. Dat overleg werd na afloop geschorst tot maandag. Dat gebeurde "in afwachting van een reeks becijferingen en verduidelijkingen", zei Nancy Tas van ACV Voeding en Diensten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234