Crossmediale radio uit de oude doos
Zelden zo gelachen als met Line Up, Stijn Van de Voordes avondprogramma op Studio Brussel dat door veel oudere luisteraars op boegeroep wordt onthaald. Maar de doelgroep, tieners en studenten, krijgt er niet genoeg van.
Door Brecht Decaestecker
BRUSSEL l De Morgen verstopte zich een avond in de studio. Niet alleen voor de gast, dj Regi, maar ook om te achterhalen hoe het aanstormende talent Van de Voorde en zijn twee spitsbroeders erin geslaagd zijn in geen tijd een multimediale community rond zich te verzamelen.
Regi knalt de boxen open. Stijn Van de Voorde staat drie meter verder. Hij schuift zijn kanaal open en roept: "Regi, the one and only, op StuBru!" Het is du jamais vu. Voor de populaire dj uit Limburg, die met Milk Inc. het Sportpaleis laat vollopen, is het zijn vuurdoop bij de jongerenzender. Een avond eerder kreeg Regi op de website van Line Up het meeste stemmen bij de vraag wie 's anderendaags de gast van de show moest worden.
Wanneer Regi de studio binnenwandelt, schudt Van de Voorde hem vlug de hand. De dj krijgt een koptelefoon op. Het eerste wat hij hoort, is een jingle die Van de Voorde met zijn compagnons de route, Bram Vandendriessche en Bart Peeters (niet the one and only) in elkaar bokste. De namen van 's werelds beste dj's passeren de revue, maar, zo blijkt uit de jingle, ze smelten als sneeuw voor de zon in het licht van "de man die bijpompt, ook al zit je stampvol, de man die je handen in de lucht krijgt, ook al ben je verlamd, de man die beats, melodieën en vrouwen eet, leeft, slaapt en bevrucht: diskjockey Reginald!"
Regi kan ermee lachen. Precies dat blijkt het unieke aan Stijn Van de Voorde. Meer nog dan bij Wim Oosterlinck en Peter Van de Veire weet je bij deze presentator nooit of zijn vermoorde onschuld al dan niet gespeeld is, en of hij zijn gasten nu wel of niet zit uit te lachen in hun gezicht. Zo ook toen hij Egbert uit Peking Express had uitgenodigd. Van de Voorde zocht en vond via zijn show een vrijwilliger met lang haar en veel tatoeages die 'Eggie', zo noemde hij Vlaanderens grappigste homo, een dag wilde meenemen naar Graspop .
Ik vraag Van de Voorde of hij zijn gasten in hun gezicht zit uit te lachen in het restaurant van de VRT. Een paar meter verder zit de crew van FC De Kampioenen, waarmee Van de Voorde, Vandendriessche en Peeters tot voor kort elke avond onder elkaar een wedstrijdje uitvochten: zo dicht mogelijk bij Doortje zitten. "Eén keer is Bram er gewoon naast gaan zitten", vertelt Van de Voorde. "Wij zijn dan maar gevolgd. Ze is er nog altijd niet goed van. (lacht)"
Dat was de vraag niet. Van de Voorde kijkt ernstig en antwoordt: "Nog nooit hebben we geprobeerd iemand belachelijk te maken. Ik ken Regi niet, maar ik geloof dat hij een toffe gast is, hoewel zijn muziek de mijne niet is. Voor ons is hij cult. Zijn muziek wordt nooit gedraaid op StuBru. Wel, als zo iemand tot hier komt, heb ik daar respect voor. Dat was met Egbert ook zo. Eggie is een vreemde gast, maar hij is wél grappig. Hij is geen dommerik. Regi ook niet. Je kunt hen proberen belachelijk te maken, maar het zal je niet lukken. En als zo'n kerel met lang haar en tattoos een homo met roze T-shirts meeneemt naar Graspop, dan vind ik dat mooi."
"Maar", valt Vandendriessche in. "Stijn heeft wel een vreemd soort humor."
Het opmerkelijkste aan het programma, dat zich richt tot studenten die boven hun boeken zouden moeten zitten, is dat de telefoon niet stilstaat en de mailbox twee uur lang overstroomt. Eenmaal per week crasht de website. Dat is ook de bedoeling. "Toen we met het programma begonnen, wisten we nauwelijks wat we zouden doen", vertelt Van de Voorde "Behalve dat we gigantisch veel festivaltickets zouden weggeven en één keer per week de website zouden laten crashen." Dat doen ze door te vertellen dat mooie meisjes fantastische dingen in hun studio zitten uit te spoken. Bij geen enkel ander programma werkt de interactiviteit tussen de radio en de website zo efficiënt. Aan de ene kant is Line Up radio uit de oude doos, in de traditie van Hallo Hautekiet, waarbij ze de fantasie van de luisteraars naar ongekende hoogtes jagen. Aan de andere kant is het hypermoderne radio, door de manier waarop ze hun website als extra tool gebruiken. "We hebben een community gecreëerd", vertelt Vandendriessche. "Een hippe term, maar eigenlijk had je dat bij Hallo Hautekiet ook al. Wist je dat Otto-Jan Ham via dat programma zelfs gelanceerd is?"
Otto-Jan Ham is één van de beste vrienden van Stijn Van de Voorde, die vroeger als leraar aardrijkskunde voor de klas stond. Hij werd ontdekt door Lieven Vandenhaute, die hem een rubriekje in Republica gaf en nu is hij uitgegroeid tot vliegende reporter van de jongerenzender. Met Otto-Jan Ham reisde Van de Voorde voor De Eburonen door Noord-Amerika en de nieuwe EU-lidstaten. Voor de benefietactie Music For Life maakte Van de Voorde reportages over slachtoffers van landmijnen in Cambodja en onlangs nog mat hij de temperatuur op de Zuidpool op voor Expeditie Antartica. Daarnaast presenteert hij al jaren het verzoekprogramma Belfort.
Dat ze hem klaarstomen om le nouveau Peter Van de Veire of Wim Oosterlinck te worden, wil hij niet geweten hebben. "Eigenlijk vind ik mezelf niet goed in liveprogramma's", beweert hij. "Ik doe het graag, maar niet te lang. Ik ga liever op locatie om reportages te maken. Mijn uitspraak is ook niet ideaal voor de radio. Ik weet dat ik kwaliteiten heb, zoals een zekere vlotheid, maar ik ken ook mijn beperkingen. Ik kan me best voorstellen dat ik op een dag opnieuw voor de klas sta, maar ik werk toch liever voor de radio. Als leraar dacht ik soms: 'Moet ik nu weer gaan werken.' Naar StuBru ben ik nog niet één dag tegen mijn goesting gekomen."
Ten tijde van het programma Allemaal Sam is de Oost-Vlaming even gelanceerd als tv-gezicht, maar dat kon niet meteen een succes worden genoemd. "Ik heb beslist: als ik nog eens iets voor tv doe, dan moet het voor een programma zijn waar ik zelf ook naar zou willen kijken. Dat programma was me ook anders voorgesteld dan wat het geworden is. Ik zou graag iets crossmediaals doen, liefst met Otto-Jan Ham (nu bij MTV , bdc). Voor een zender die daarvoor openstaat. Canvas is een zender die dat zou moeten zijn en dat ook zal worden, voor zover ik begrepen heb. Maar nu vind ik het nog een risicoloze zender. In vergelijking met het Nederlandse BNN durven wij toch veel te weinig."
Line Up, Studio Brussel, maandag, dinsdag en woensdag, 19.00 uur tot 22.00 uur. Woensdag is de laatste uitzending.