Dinsdag 28/01/2020

Sp.a-verkiezing

Crombez verovert harten van Vlaamse socialisten

Beeld © ERIC DE MILDT

De voorzittersrace bij sp.a dwingt lokale partijafdelingen om kleur te bekennen. Uit een rondvraag van De Morgen blijkt dat heel wat afdelingen zich aandienen om de kandidaatstelling van John Crombez te ondersteunen. Het contrast met de voorlopig schaarse steunbetuigingen voor uittredend voorzitter Bruno Tobback is dan ook groot.

Oostende: Crombez

De makkelijkste afdeling voor John Crombez om steun van te verkrijgen was uiteraard die van hemzelf. Afgelopen weekend besliste Oostende dan ook dat het de voordracht van zijn eigen lid steunt. Makkelijk of niet, de kuststad is wel een afdeling die meetelt, met haar 1.100 leden. De 200 aanwezigen op de partijraad steunen de kandidaatstelling van Crombez unaniem, in dit unieke geval wellicht ook een erg goede graadmeter van wat de rest van de Oostendse socialisten denkt.

Overigens besliste Crombez om terug te treden als fractieleider in de Oostendse gemeenteraad om zich voluit in de strijd om 'Brussel' te kunnen gooien.

Brugge: wellicht Crombez

Later deze week volgt Brugge naar alle waarschijnlijkheid het voorbeeld van Oostende en Kortrijk, met een steunbetuiging aan 'local' Crombez. "Logisch", zegt Brugs burgemeester Renaat Landuyt. "John is de voorzitter van de West-Vlaamse provinciale afdeling. Elke afdeling in de provincie heeft de vraag gekregen om de voordracht te onderschrijven en ik verwacht dat ook elke afdeling die steun zal verlenen."

Landuyt betreurt wel dat de procedure de aanschijn van een eerste kiesronde aan het krijgen is, met het openlijk etaleren van steunbetuigingen. "Dat was nooit de bedoeling. Deze procedure dient om pipo's uit de race te houden. Geen van beide kandidaten voldoet aan die omschrijving."

Roeselare: wellicht Crombez

Roeselare beslist vandaag over de voordracht van de kandidaat-voorzitters. Een beslissing is er nog niet, maar ook in de vierde West-Vlaamse stad neigt de tendens overduidelijk naar Crombez. Hetzelfde geldt ook voor de meeste andere sp.a-afdelingen in de provincie, zoals Ieper, Kuurne of Beernem. De grote West-Vlaamse afdeling in Wervik volgt wellicht eveneens de trend.

Achter de formele voordrachten vanuit West-Vlaanderen gaat ook een bredere en belangrijkere steun van het overgrote deel van de leden schuil in deze provincie. Crombez wordt er geloofd omdat hij, samen met Johan Vande Lanotte, bij de verkiezingen vorig jaar de nationale trend van verlies wist om te buigen met een persoonlijke campagne die vertrok bij de basis.

Aalst: onbeslist

In Aalst is de sp.a nog onbeslist over de voordrachten. Naar alle waarschijnlijkheid blijft dat zo. "Wij willen ons liever uit het gewoel houden", klinkt het in het bestuur. Eensgezindheid over steun ligt er wellicht ook wat moeilijker. Bruno Tobback heeft er krediet omdat hij lokale mandatarissen steunde in hun verzet tegen deelname aan het stadsbestuur met N-VA (de afvalligen stapten met een scheurlijst alsnog in het bestuur), maar de vernieuwingsroep van Crombez krijgt er ook gehoor, net als op vele plaatsen in Oost-Vlaanderen.

Sint-Niklaas: onbeslist

"De vraag om een voordracht is ons nog niet gesteld", luidt het bij sp.a-Sint-Niklaas. En daar zijn ze in het Waasland niet rouwig om. "Het woord is aan de leden", benadrukt lokaal fractieleider Kris Van der Coelden. "Wij zullen de kandidaten graag ontvangen om hun programma voor te stellen aan de leden. Intussen willen we niet de indruk wekken dat het bestuur al in hun plaats beslist heeft."

Hasselt: onbeslist

De Hasseltse afdeling kreeg gisterenavond een nieuw bestuur. Met de aanstelling van een nieuwe voorzitter en een nieuwe secretaris heeft de afdeling nog geen kans gehad om zich uit te spreken over een voordracht. "De leden die het dichtst bij de partij staan, neigen naar John. Bij de militanten kan dat anders liggen", zegt een lokaal sp.a'er.

In het Zonhoven van Ingrid Lieten wordt wellicht beslist om niet te beslissen. Dat is alvast de voorkeur van Lieten zelf. De oud-minister was de voorbije maanden erg druk in de weer met de vernieuwing van de partijstructuren. Ze wil liever niet dat die vernieuwing nu gecompromitteerd wordt door een uitgesproken voorkeur voor een kandidaat-voorzitter.

Genk: onbeslist

In Genk liep nog geen vraag binnen om een voordracht te ondersteunen. "Als de vraag komt, zullen we ze voorleggen aan het bestuur", zegt uittredend nationaal ondervoorzitter Joke Quintens, tevens schepen in Genk. Van de afdeling van de ondervoorzitter zou je formele steun voor de voorzitter verwachten, maar Quintens houdt de kerk liever in het midden.

Hogerop in Limburg lijkt Crombez wel de steun van Lommel op zak te hebben. Daar wordt morgen beslist over de voordracht. "Wij hebben de traditie om, uit principe, telkens een voordracht te steunen", zegt Kamerlid en Limburgs provinciaal voorzitter Peter Vanvelthoven. Over zijn voorkeur spreekt Vanvelthoven zich niet uit, maar hij was eerder al erg kritisch voor het bestuur van Tobback.

Brussel: wellicht Crombez

Officieel valt de beslissing pas donderdag op hun bestuursraad, maar de sp.a-afdelingen van Brussel-stad en Sint-Jans-Molenbeek steunen nu al John Crombez in de strijd om het voorzitterschap van de partij. Het zijn twee grote en dus belangrijke afdelingen. De andere Brusselse afdelingen moeten zich nog uitspreken.

Antwerpen: onbeslist

Volgens ondervoorzitter Frank Geudens kampt de Antwerpse afdeling met een luxeprobleem. Zowel Crombez als Tobback hebben voor een Antwerpse running mate gekozen. Op het ticket van Tobback prijkt Inga Verhaert, gedeputeerde in Antwerpen. Bij Crombez is dat Stephanie Van Houtven, districtsschepen in Borgerhout. Beiden zijn behoorlijk populair in de provincie. Dat maakt de keuze extra moeilijk, zegt Geudens. Deze week bepaalt de afdeling op welke manier ze de knoop zal doorhakken. "Ik sluit niet uit dat we een minicongres organiseren", zegt Geudens. Uiterlijk volgende week verwacht Geudens een beslissing. "Voorlopig gaat het geen enkele kant uit. Alle opties liggen open."

Gent: Crombez

Het Gentse partijbestuur heeft John Crombez unaniem voorgedragen als kandidaat-voorzitter. Zoals verwacht werd die beslissing gisterenavond ook bekrachtigd door de bredere partijraad. Om halfnegen, na een uurtje vergaderen, sprak de raad zijn unanieme steun uit voor Crombez. Eén militant onthield zich, maar volgens de aanwezigen was er amper discussie. Met Gent haalt Crombez een van de belangrijkste afdelingen binnen.

Mechelen: Crombez

Oud-voorzitster Caroline Gennez noemde Crombez gisteren "een sterke uitdager". Haar reactie op de kandidatuur van Tobback klonk het een pak koeler: "De leden kunnen nu oordelen over zijn voorzitterschap." Het Mechelse kopstuk en haar collega's lijken hun oordeel al te hebben geveld. De Mechelse afdeling schaart zich achter de kandidatuur van Crombez. Ook in Duffel, op een steenworp van Mechelen, kiest de afdeling voor de uitdager.

Turnhout: onbeslist

Het was een overdonderend succes, de passage van Crombez op de nieuwjaarsreceptie in Turnhout. Toch heeft hij de lokale buit nog niet binnen. Volgens schepen Hannes Anaf zou de bekendmaking van running mates de boel door elkaar kunnen schudden. "Inga Verhaert is hier bekender dan Stephanie Van Houtven. Dat zou in het voordeel van Tobback kunnen spelen." Een debat over de kandidaten is voor de eerstvolgende vergadering, de definitieve beslissing voor maart.

Kortrijk: Crombez

Kortrijk schaarde zich als eerste afdeling openlijk achter Crombez. Dat gebeurde op de nieuwjaarsreceptie in januari, nog voordat Tobback zijn kandidatuur had bekendgemaakt. Door zo vroeg een kandidaat voor te dragen, wilde de afdeling haar onvoorwaardelijke steun voor de 'nieuwe, moderne' kandidaat-voorzitter uitspreken. In Kortrijk willen ze inzetten op inhoud en diepte, met een goede studiedienst en communicatie. "En daar wil ook onze kandidaat op inzetten."

Leuven: wellicht Tobback

Als Tobback ergens mag rekenen op een voordracht, dan is het in 'zijn' Leuven. Vader Louis Tobback is sinds 1995 burgemeester van Leuven, dat inmiddels werd omgedoopt tot 'Tobbackograd'. In principe wordt de voordracht een makkelijke klus voor de partijvoorzitter. Al was er natuurlijk die historisch lage score bij de verkiezingen in 2014, toen Tobback de lijst voor het Vlaams Parlement aanvoerde. Dat zou mogelijk de voorkeur van de bestuursleden kunnen beïnvloeden, al blijft die kans klein.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234