Woensdag 20/01/2021

Zorg

Crombez (sp.a) luidt de alarmbel: "De zorg faalt als nooit tevoren"

Sp.a-voorzitter John Crombez.Beeld Tim Dirven

Valt er veel te vieren op deze Dag van de Zorg? De schrijnende verhalen van de voorbije maanden doen denken van niet.  Sp.a-voorzitter John Crombez schiet in De Zondag met scherp op bevoegd minister Jo Vandeurzen (CD&V).

"Ik praat veel met mensen uit de sector en ik stel vast dat de Vlaamse zorg niet meer het kwaliteitsniveau haalt dat menswaardig is. Een vrouw van negentig moet elke dag de bus nemen naar het rusthuis om haar man eten te geven. Het personeel heeft alleen tijd om eten op tafel te zetten. Jordy, een jongen van negentien, sterft in een tentje. Andere jongeren zeggen mij dat zij wel eens de volgende zouden kunnen zijn. En dat gaat niet over enkelingen", zegt Crombez. "Of het voorbeeld van deze week. Een jongen van acht die sterft van verwaarlozing, terwijl zijn school had gewaarschuwd voor een problematische thuissituatie. Toch woonde die jongen nog steeds bij zijn moeder. Echt waar: ons zorgbeleid leidt tot grote drama’s."

Crombez wijst Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) met de vinger: "Hij, en de hele Vlaamse regering, zijn verantwoordelijk. Vandeurzen is bekaaid uit de regeringsonderhandelingen gekomen. Men maakt komaf met het normale groeitraject van de middelen voor Welzijn. Dat betekent: minder investeringen. Dan krijg je die drama’s. Vandeurzen kan niet uitvoeren wat hij wil. Hij staat onder druk van N-VA dat sinds 2010 extreemrechts is wat zorg betreft. Altijd maar besparen. En ik denk zelfs dat hij dat ook beseft. De sluipende privatisering onder het mom 'vermaatschappelijking' is een regelrechte ramp. Dit neigt naar het Amerikaans model. Betaalbare en kwaliteitsvolle zorg is voor sp.a een absolute kerntaak van een overheid. Helaas brokkelt zowel de kwaliteit als de betaalbaarheid snel af in Vlaanderen."

Vandeurzen stopt zich vaak weg achter de versnippering van bevoegdheden en de tijd die vernieuwing nodig heeft, stelt De Zondag-journalist. Op de vraag of hij geen punt heeft, antwoordt de sp.a-voorzitter: "Alleen als het over geestelijke gezondheidszorg gaat, kan hij die versnippering inroepen. Anders niet. Een Vlaams minister van Welzijn had nooit zoveel bevoegdheden als nu. Het budget is na de staatshervorming gestegen naar meer dan tien miljard. Dat is ongezien. Dan moet je geen excuses inroepen. En toch faalt onze zorg als nooit tevoren. Een rijke regio als Vlaanderen moet minstens in staat zijn zorg te dragen voor haar jongeren, ouderen en mensen met een beperking. Dat doet het vandaag niet. En dan nog eens communiceren dat alles op wieltjes loopt, op wat systeemfoutjes na, dat is onwaarschijnlijk."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234