Woensdag 28/10/2020
Beeld dm

Satire

Crombez populairste politicus bij liefhebbers Cara Pils

De berichtgeving stelt teleur. Wanneer journalisten alle feiten checken en elke uitspraak nuanceren, welk verhaal blijft er dan nog over? Het nieuws kan beter, veel beter. Daarom herschrijft Tim F. Van der Mensbrugghe wekelijks het nieuws. Met andere woorden, de week zoals ze had kunnen - of moeten - zijn.

Crombez populairste politicus bij liefhebbers Cara Pils

Maandag 23 februari

Zeventig procent van de mensen die dagelijks minstens één Cara Pils nuttigen, zien zichzelf op John Crombez (sp.a) stemmen. Daarmee is de Oostendenaar de populairste politicus in het marktsegment van de Cara-liefhebbers, zegt studiebureau Antea. Van Bruno Tobback werd verwacht dat hij geliefd was onder drinkers van Stella Artois, het bier uit zijn thuisstad Leuven, maar de onderzoekers konden geen noemenswaardige populariteit vaststellen. Het nieuws is een opsteker voor Crombez. Tot voor kort was hij enkel populair onder sp.a-leden. "Maar stilaan slaagt de ex-staatssecretaris erin de partijgrenzen te overstijgen", stelt hoofdonderzoeker Gilbert Armagneau vast. "Ook het cliënteel van Zeeman en Wibra vertoont een significante voorkeur voor John, zo stellen wij vast."

Binnen de sp.a scoort Crombez vooral bij de vrouwelijke militanten. "Wij vroegen een representatief deel van de socialistische vrouwmensen van wie ze het liefst een zaaddonatie zouden ontvangen: John Crombez of Bruno Tobback", legt Armagneau uit. "De overgrote meerderheid koos voor Crombez." De Oostendenaar is geliefd wegens zijn schattige blik, zijn weke glimlach, zijn schalkse kuif en de verbetenheid waarmee hij dagelijks oppositie voert. "Ik wil zó graag een rakkertje dat de hele tijd in het Oostends toetert over fiscale fraude!", smacht een Vlaams Parlementslid. "Alleen jammer dat John rookt. Dat is niet optimaal voor zijn dikkopjes."

De vraag naar sperma van Bruno Tobback is een heel stuk kleiner. "Maar ik vind het niet opportuun om de cijfers zomaar in de krant te vergelijken", meesmuilt de partijvoorzitter van lopende zaken. Vooral op het platteland, waar sp.a-afdelingen te kampen hebben met chronische bloedarmoede, zouden vrouwen nog zitten te wachten op een spermadonatie van Bruno Tobback. "Eigenlijk hadden ze een kwakje gewild van vader Louis, maar die is intussen te oud, het fut is uit zijn zaad. Dus nemen ze vrede met Bruno", analyseert politicoloog Carl Devos (UGent).

John Crombez (sp.a).Beeld PHOTO_NEWS

Allochtone poetsvrouwen moeten Vlaamser klinken

Dinsdag 24 februari

Wanneer poetsvrouwen van vreemde origine discriminatie ondervinden, hebben ze dat grotendeels aan zichzelf te danken. Dat zegt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA). "Allochtone poetsvrouwen moeten Vlaamser klinken. Als het even kan, moeten ze zich ook Vlaamser kleden", weet Muyters. De minister wil niet gezegd hebben dat de discriminatie hun eigen schuld is. "Allochtone poetsvrouwen zijn het slachtoffer van het socialistische pamperbeleid van de vorige regeringen, maar het is aan hen om daar iets aan te doen", meent Muyters. "Door een Vlaams klinkende naam te kiezen en Vlaamser te praten, zouden ze al een veel betere indruk maken op klanten. Met een vormeloze trui uit de JBC en een legging uit de Zeeman zouden de kuisvrouwen er meteen ook een stuk Vlaamser uitzien. Een snor laten staan raad ik af."

Maar wat als poetsvrouwen gezegend zijn met een aanstootgevende huidskleur? "Tja, je kunt mensen moeilijk verplichten om zich te wassen met bleekwater", beseft Muyters. "In dat geval adviseer ik dat ze hun werk maar half doen, opdat de Vlaamse klant niet geconfronteerd wordt met het wereldschokkende inzicht dat zijn vooroordelen gebaseerd zijn op een racistische fantasie."

Dat klanten met een migratieachtergrond expliciet vragen om een 'allochtone poetsvrouw' noemt Muyters "ziekelijk, verwerpelijk, abject en nefast voor de volkseigen tewerkstelling".

Philippe Muyters (N-VA), Vlaams minister van Werk.Beeld PHOTO_NEWS
Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Glenn Janssens levert verkeersborden Uplace

Woensdag 25 februari

Uit dankbaarheid voor de minnelijke schikking waarmee Glenn Janssens zijn proces heeft afgekocht, geeft de Keizer van de Wegwijzer de Vlaamse overheid 50 procent korting op de bewegwijzering op en rond Uplace Machelen. "Zo kan het megashoppingcenter de Vlaamse economie des te efficiënter te gronde richten", glimlacht minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tevreden.

Volgens het studiebureau Antea, dat advies levert aan Uplace, de Group Janssens én de Vlaamse overheid, zouden er zo'n 43.782 à 3,2 miljoen meertalige verkeersborden nodig zijn om Vlamingen en buitenlandse toeristen de weg te wijzen naar Uplace. "Met een gemiddelde prijs van 5.000 euro per wegwijzer zou dat neerkomen op een maximumfactuur van 16 miljard euro, installatiekosten niet inbegrepen", schrijft hoofdonderzoeker Gilbert Armagneau van Antea. "Dankzij de toch wel zeer sympathieke geste van de Group Janssens wordt het bedrag voor de bewegwijzering teruggeschroefd naar een schamele 8 miljard euro."

Glenn Janssens werd aangeklaagd wegens oplichting, fraude, valsheid in geschrifte, algemene boosaardigheid en actieve corruptie, maar hoeft in ruil voor een klein fortuin niet langer te vrezen voor gerechtelijke vervolging. "Met actieve corruptie ben ik definitief gestopt", zegt Janssens vol schuldbesef. "Voortaan deel ik gewoon megakortingen uit."

Glenn Janssens in 2007.Beeld BELGA

Boze vrouw kladt 'HOMO'S!' op vluchthuis mannen

Donderdag 26 februari

Een 38-jarige vrouw is opgepakt nadat ze een metershoge graffiti had gespoten op het eerste Vlaamse vluchthuis voor mannen. Haar boodschap luidde: "HOMO'S!". Dat is zeer beledigend voor heteroseksuelen die het tijdelijk lastig hebben om zich als een voorbeeldige, zelfverzekerde man te gedragen. De zestien mannen in het vluchthuis zijn het slachtoffer van extreem familiaal geweld. "Hun grootste probleem is niet zozeer dat ze vernederingen en kwetsuren moesten ondergaan, maar dat ze hun echtgenote niet de baas konden", zegt persmagistrate Guinevere Liègeois van het parket van Poperinge. "Die jongens zijn zwaar getraumatiseerd en deze daad van vandalisme maakt hun lijden enkel erger."

De agressieve daderes heeft een verleden van partnergeweld. Ze zal vervolgd worden wegens vandalisme en belaging. Evenwel niet voor homofobie. "Homoseksuelen voelen zich niet gekwetst door zo'n graffiti. Het is alsof je 'Zwarte!' zou roepen naar een neger. Een neger weet natuurlijk óók dat hij zwart is, daar kun je hem niet mee beledigen", zegt Liègeois. "Maar voor de hetero's in het vluchthuis is het vanzelfsprekend geen pretje om bestempeld te worden als halfslachtige man."

Unizo en Voka betalen boetes fraudeurs terug

Vrijdag 27 februari

Werkgeversorganisaties Unizo en Voka betalen de boetes voor frauderende ondernemers gedeeltelijk of volledig terug. "Mijn mond viel open", zegt voormalig staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (sp.a). Voka en Unizo wijzen met een beschuldigende vinger naar het onhoudbare fiscale regime in België. "Zolang de boetes betaald worden, zie ik geen probleem", zegt huidig staatssecretaris voor Fraudebestrijding Elke Sleurs (N-VA).

Kamerlid Peter Vanvelthoven (sp.a) is van mening dat de praktijk het systeem ondermijnt. "De bedoeling van boetes voor fiscale fraude is net dat ondernemers hun zaak, hun huis en hun BMW moeten verkopen, dat hun vrouw hen verlaat en dat ze uiteindelijk bij het OCMW moeten aankloppen voor een leefloon", zegt Vanvelthoven. "Wanneer rijkaards de dans ontspringen, blijven gewone werknemers met een onbevredigd gevoel achter."

Sleurs blijft er echter bij dat werkgeversorganisaties mogen doen wat hen het best uitkomt. "Hardwerkende ondernemers ruïneren voor een beetje fiscale fraude is buiten alle proportie", zegt zij. "Ik ben ook secretaris voor Armoedebestrijding. In die hoedanigheid wil ik niet nóg meer mensen aan de bedelstaf. Mantelzorgers op zwart zaad zetten is niet zo erg omdat zij geen wezenlijke bijdrage leveren aan de economie, maar van ondernemers blijf je af."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234