Donderdag 13/08/2020

Hasselt

Crombez moet alweer sp.a-brand blussen: kan Hilde Claes aanblijven?

De Hasseltse burgemeester Hilde Claes (sp.a)Beeld Borgerhoff

Het lot van Hasselts burgemeester Hilde Claes hangt aan een zijden draadje. Na een uitbarsting over de 'beschadigingspolitiek' van haar partijgenoten is alle vertrouwen zoek. Vandaag moet duidelijk worden of ze kan aanblijven.

John Crombez zit tegenwoordig vaker in Limburg dan in Brussel. De sp.a-voorzitter moest gisteravond naar Hasselt rijden om een nieuwe brand te blussen. Na het ontslag van provincieraadslid Ahmet Koç en het vertrek van de Beringse schepen Duygu Akdemir is het dit keer Hilde Claes die problemen veroorzaakt.

"Liegen, bedriegen, belazeren en bedonderen." Met die woorden maakte de Hasseltse burgemeester gistermiddag op TV Limburg brandhout van haar partijgenoten Rob Beenders en Valerie Del Re. Aanleiding is de kritiek die Claes vanuit eigen rangen krijgt omdat ze stedelijke reclameborden gebruikt om haar eigen feest te promoten. Ze blijkt ook een reclamecontract van de stad toegewezen te hebben aan het kantoor van de echtgenoot van haar kabinetschef. Die deal ruikt naar belangenvermenging.

Kan niet, vinden Beenders en Del Re. Die eerste liet gisteren in Het Belang van Limburg optekenen dat "dit uitgepraat moet worden". Zijn verklaring lijkt niet zo straf, maar Claes verdenkt hem en Del Re ervan de informatie rond het reclamecontract zelf te hebben gelekt. "Achter mijn rug naar de media stappen kan niet."

Tijdens een vergadering gisteravond probeerde Crombez de neuzen in dezelfde richting te krijgen. De vergadering heeft tot 1 uur 's nachts geduurd, zonder duidelijke uitkomst. Sp.a Hasselt overlegt vanochtend verder over het lot burgemeester Hilde Claes. Het schepencollege om 9 uur is opgeschort. Als Claes niet langer het vertrouwen krijgt van haar collega's, moet ze wellicht opstappen. De kans dat het nog goed komt tussen haar en Beenders lijkt microscopisch klein. Het conflict tussen het parlementslid en de burgemeester sluimert al langer. Claes denkt dat Beenders uit is op haar sjerp.

Die laatste ontkent dit met klem: "Dat kan niet, want ik wil absoluut in het Vlaams Parlement blijven. De partij laat de cumulatie van die functies niet toe." Volgens hem zoekt Claes de confrontatie op om hem te beschadigen. "Ik ben zwaar verontwaardigd door haar persoonlijke aanval. Dinsdagavond heeft haar kabinetschef mijn quotes uit Het Belang van Limburg nog goedgekeurd. Ook het voltallige partijbestuur heeft zich achter mijn woorden geschaard."

Geen veilige thuishaven meer

Voor de Hasseltse groenen is de maat ondertussen vol. De afdeling schort voorlopig het kartel met de socialisten op. "Met zo'n partij kunnen we niet voortwerken", luidt het verdict. Ook coalitiepartner CD&V eist dat er orde op zaken wordt gesteld. "We kijken met verbijstering naar de taferelen die zich afspelen bij sp.a." Op het schepencollege vanochtend wil CD&V Claes op de rooster leggen.

De Limburgse ellende is nu compleet voor sp.a. Ooit was de provincie een veilige thuishaven, vandaag is het een krabbenmand. Bijna twee weken geleden werd stemmenkanon Ahmet Koç uit de partij gezet nadat hij een rol zou hebben gespeeld bij de rellen in Beringen. Gisteren stapte zijn ex-vrouw, schepen Duygu Akdemir, op. Het is vooral de 'flinkse' koers van Crombez in het migratiedebat die wrevel veroorzaakt bij de mandatarissen van vreemde origine.

Stopt het Claes-tijdperk in Hasselt? De kans is groot. Lees er meer over in de Pluszone van De Morgen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234