Donderdag 28/01/2021

Crombez mag niet in de val van N-VA trappen

Patrick Loobuyck is moraalfilosoof verbonden aan de UAntwerpen en de UGent.

Terwijl veel mensen nog van de zomervakantie genieten, heeft sp.a-voorzitter John Crombez zich afgelopen weekend in de kijker gelopen. Zonder veel zichtbare back-up van partij-interne overleg- of beslissingsstructuren zet hij de krijtlijnen uit voor een nieuw, flinks en niets-verbloemend discours over veiligheid en migratie. Naast terechte kritiek op het beleid van onze regeringen steekt hij ook de hand in eigen boezem. De socialisten hebben te lang gezwegen over die thema's en het wordt tijd voor een hardere aanpak, zo klinkt het.

Inhoudelijk heeft Crombez op veel punten gelijk: veiligheid en integratie zijn ook linkse thema's, het migratie- en vluchtelingenbeleid moet streng maar rechtvaardig zijn, en open grenzen mogen niet leiden tot malafide praktijken en sociale dumping.

Maar wat is er nu zo nieuw aan het discours? In de jaren 90 al waren het met name de socialistische ministers van Binnenlandse Zaken Louis Tobback en Johan Vande Lanotte die het Belgische asielbeleid verstrengd hebben door middel van meer detentie en gedwongen uitwijzingen. Nadien is er nooit nog een socialist bevoegd geweest voor Migratie en Binnenlandse Zaken. Velen lijken dat vergeten te zijn. Als partij-ideoloog van de sp.a wordt overigens nooit Bert Anciaux of Jan Blommaert genoemd, maar wel Mark Elchardus, die steeds op het belang van migratiecontrole, integratie en veiligheid heeft gehamerd. Patrick Janssens zette in 2011 een rechten-en-plichtendiscours, voor wat hoort wat, in de markt. En het was Crombez zelf die als staatssecretaris in de vorige regering consequent inzette tegen de onrechtvaardige en marktverstorende concurrentie die het vrij verkeer van EU-onderdanen met zich meebrengt. Het is ook een publiek geheim dat een substantieel deel van de traditionele sp.a-achterban het erg moeilijk heeft met migratie en vreemdelingen...

Anderzijds. Na 1999 heeft de sp.a zich inderdaad low profile opgesteld als het over asiel en migratie ging. Hierdoor heeft ze nu een gebrek aan profiel. Was de sp.a nu voor of tegen de regularisatiecampagnes van 2000 en 2009? Moet er meer, minder of anders worden uitgewezen dan Magie De Block (Open Vld) en Theo Francken (N-VA) hebben gedaan? Is de Conventie van Genève nog steeds een goede basis om de vluchtelingenstroom te managen? En zo kan ik nog wel even doorgaan. Overigens bleek ook Crombez dit weekend over een aantal van die dingen nog steeds vrij onduidelijk.

Dat Crombez de partij op die thema's opnieuw een smoel wil geven, is een goed idee. Maar hij moet opletten niet in de val te trappen die N-VA voor hem opgezet heeft. Het riedeltje dat alles de schuld is van de socialisten, is echt veel te onnozel om ermee aan de slag te gaan. Sp.a moet niet onder druk van N-VA diep door het stof gaan en zichzelf met alle zonden van Israël beladen. Deze strategie is koren op de molen van N-VA, een partij die Crombez juist de wind uit de zeilen probeert te nemen. Crombez mag zich niet laten verleiden om op de kap van moslims te scoren en alles door de bril van de terreurdreiging te bekijken. De tijdsgeest maakt het natuurlijk gemakkelijk om veiligheid als thema naar voren te schuiven, maar het perspectief is te eng om over de huidige uitdagingen na te denken en een verstandig discours te ontwikkelen. De uitdaging is nu veeleer om vanuit de sociaal-democratische beginselen een links maar genuanceerd, geloofwaardig en politiek haalbaar verhaal over migratie, veiligheid, identiteit, islam, solidariteit en integratie te brengen. Ik denk dat velen daar inderdaad naar uitkijken.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234