Vrijdag 13/12/2019

Crombez krijgt vier keer meer leden achter zich dan Tobback

Het zou al vreemd moeten lopen als de tandem John Crombez-Stephanie Van Houtven op 13 juni niet verkozen raakt als het nieuwe koningskoppel van de sp.a. De enige tegenstand, het duo van huidig voorzitter Bruno Tobback en Inga Verhaert, krijgt vier keer minder leden (5.723 versus 21.496) en de helft minder sp.a-afdelingen (47 versus 93) achter zich.

Ook in hun intentieverklaringen komen er duidelijke verschillen naar voren, ook al is het uiteindelijke doel - de strijd tegen de sociale afbraak - gelijkaardig.

"Samen van droom naar daad." Starten doet Crombez met een knoert van een cliché, maar wat volgt is een bevlogen manifest over de toekomst van het socialisme. "Socialisten zijn niet verdedigers, maar hervormers. Het gevaar is niet dat we zouden vergeten te strijden tegen de afbraak van onze sociale welvaartsstaat, maar dat we zouden vergeten om te bouwen aan de toekomst."

Een uitspraak waarmee Crombez de vinger legt op een van de grootste frustraties bij de huidige sp.a-achterban. Crombez wil radicale keuzes: voor de groene economie, voor gelijke inkomens en een betere levenskwaliteit. "De vooruitgang in welzijn en geluk loopt achter op de materiële vooruitgang. Kijk naar het stijgend aantal burn-outs, depressies en zelfdodingen, het aantal kinderen dat gepest wordt en de groeiende eenzaamheid."

Crombez zet de verschillen met Tobback in de verf. "Practice what you preach", schrijft de Oostendenaar. "Als we naar buiten toe verkondigen dat we samen sterker staan, dan moet de partij geleid worden door een groep, niet door één persoon. Jonge mensen moeten een kans krijgen in de frontlinie." Verder verdienen de militanten "een partijtop die zich in het zweet werkt, die aan één zeel trekt en doet wat ze zegt. (...) We kunnen ons geen gemakzucht meer veroorloven."

Tobback, van zijn kant, legt de nadruk op zijn palmares. Dankzij de sp.a kon erger worden vermeden. "De vorige federale regering was een van de weinige in Europa die niet heeft toegegeven aan de neoliberale agenda van de Europese Commissie", klinkt het. "Is er iemand die eraan twijfelt dat die agenda zonder socialisten zou zijn doorgevoerd?"

Verder pleit Tobback voor de voortzetting van Crescendo, de vernieuwingsoperatie van de sp.a, en de oprichting van de School van Brood en Rozen, waar progressieven een technische, politieke en ideologische vorming zullen krijgen. "Discussiëren, soms op het scherp van de snee, doen we zeker. Maar we blijven familie. En met familie gaan we hartelijk om", vindt Tobback. "Voor ons geen kil individualisme, maar warm kameraadschap."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234