Zaterdag 31/10/2020

Sp.a

Crombez haalt uit naar Groen: “Wij zeggen - hoe moeilijk dat ook is - fuck de zijlijn”

De sp.a zet op de nieuwjaarsreceptie in op ‘zekerheid’.Beeld Bob Van Mol

Het was een opvallende strijdvaardige sp.a-voorzitter die in Bredene de krijtlijnen uitzette voor de verkiezingscampagne. John Crombez: “Wij zeggen - hoe moeilijk dat ook is - fuck de zijlijn”. Een niet mis te verstane sneer naar de groenen, die in Antwerpen niet mee in de coalitie stapten. De socialisten bieden zich aan, als het enigzins kan, om weer mee te besturen.

Op de tonen van ‘Feeling Good’ van Nina Simone beklom Crombez het spreekgestoelte. Ruim 2.000 militanten stonden klaar in het Staf Versluyscentrum in Bredene.

Sp.a probeert van haar underdogpositie, de peilingen duiken onder de tien procent, een troef te maken. “Als ze ons -socialisten- uitdagen, dan worden wij nog moediger, nog weerbaarder, nog strijdbaarder,” scandeerde Crombez.

De voorzitter maakte de link met Achiel Van Acker, die driekwart eeuw geleden de mede-architect was van de sociale zekerheid. Opnieuw zeggen ze te ijveren voor meer zekerheid voor iedereen. Crombez: “Wellicht zullen anderen, net als 75 jaar geleden, zeggen: ‘die sossen zijn zot geworden. Dat is niet haalbaar wat ze voorstellen.’ Wel, let’s do it again. We gaan hen opnieuw tonen hoe dat moet.”

Klimaat

Koopkracht, pensioenen en zorg, dat zijn de drie kernthema’s voor de socialistische kiescampagne. Een verlaging van de BTW op elektriciteit van 21 procent naar 6 procent, een minimumloon van 14 euro per uur, een minimumpensioen van 1.500 euro na 42 jaar werk en betaalbare en snelle zorg, dat moeten voor de Vlaamse socialisten allemaal zekerheden worden.

Uiteraard kon een verwijzing naar de ‘bosbrosssers’ niet uitblijven. “Als zij elke donderdag brossen omdat ze de goedkope excuses van ministers niet meer aanvaarden, dan hebben ze overschot van gelijk. Zij willen eindelijk eens actie. ‘No time to waste’, riepen wij vroeger,” greep Crombez terug naar de oude slogan van Greenpeace. “En vandaag zeg ik het opnieuw: no time to waste.”

20190120 Bredene Belgie, nieuwjaarsreceptie sp.a met toespraak van John CrombezBeeld Bob Van Mol

Opvallend was dat Crombez zich positioneerde tegen de groen-blauwe as, de samenwerking tussen de liberalen en groen die in Mechelen en Oostende nieuwe stadscoalities opleverde. “Het klimaat redden zal niet lukken met een groen-blauwe as omdat wij weten dat elke factuur telt.

“Het klimaat redden zal alleen lukken als iedereen die nieuwe en nodige klimaatmaatregelen kan betalen. De inspanningen moeten eerlijk verdeeld zijn.” De aanval werd op luid gejoel onthaald. Crombez stuurt erop aan dat alle partijen hun concrete eisen voor het klimaat indienen bij het Planbureau. “Dan weten de kiezers voor 26 mei wat de partijen echt willen realiseren,” zei hij na zijn speech.

Armoedeplan

Geen woord spendeerde Crombez aan het schandaal over de humanitaire visa, geen woord aan de val van de regering. Wel verdedigde hij het Antwerps bestuursakkoord, waar sp.a zich verbond met N-VA. “Als je de keuze hebt om mensen weer zekerheid te geven, dan nemen wij -socialisten- altijd onze verantwoordelijkheid. Dan rekenen wij niet, omdat de mensen op ons rekenen. Dan zeggen wij -hoe moeilijk dat ook is- fuck de zijlijn.”

Een sneer naar Groen, want een boek van federaal fractieleider Kristof Calvo (Groen) draagt die titel. Crombez somde op wat er -volgens hem enkel en alleen door de socialisten- in het Antwerps bestuursakkoord staat: een autoluw centrum, duizenden extra sociale woningen, praktijktesten, gratis warme schoolmaaltijden en een ambitieus armoedeplan. “Als wij ervoor kunnen zorgen dat alle Antwerpenaren de volgende 6 jaar in een meer sociale, meer gezonde en meer rechtvaardige stad wonen, dan blijven wij niet aan de zijlijn. Dan zal dat allemaal de schuld van de sossen zijn.”

Of de geel-rode as uit Antwerpen ook in Vlaanderen of op het federale niveau na 26 mei zal gesmeed worden, zijn de socialisten terughoudend. Wie de vraag stelt, krijgt een betrokken gezicht als eerste reactie. “De kern van wat wij willen, is het omgekeerde van wat nu gebeurt in de regeringen,” zei Crombez na zijn toespraak.

Dat De Wever de socialisten tegenwoordig spaart en de groenen consequent basht, begrijpt hij best. “Het is logisch dat zij na een paar weken samen besturen in Antwerpen enthousiast over ons zijn,” lacht hij. “Maar wanneer wij strijden voor meer Vlaams welzijn en een betere federale sociale zekerheid zullen ze minder enthousiast worden.” Toch slaan de socialisten de deur niet dicht. Crombez besluit, opnieuw met een glimlach: “Ze mogen altijd met een verrassend programma komen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234