Zaterdag 07/12/2019

1 mei-toespraak

Crombez: "Er is nieuwe elite van superrijken opgestaan"

Beeld BELGA

Er is, net als vroeger, een kleine elite van superrijken en machtigen opgestaan, die hun privileges willen afschermen en uitbreiden. Een elite die niet wil dat wij een beleid voeren dat alle mensen ten goede komt, arm, rijk, hoog- of laagopgeleid, autochtoon of allochtoon. Dat zei sp.a-kopstuk John Crombez in zijn 1 mei-toespraak in Oostende.

De kandidaat-voorzitter haalt in zijn speech hard uit naar de centrumrechtse regering, of VIP-regering zoals hij ze noemt. Geen woord evenwel over de nakende strijd met huidig voorzitter Bruno Tobback. "Dat heeft geen plaats op een dag als vandaag", zegt hij achteraf.

"Ik wil geen samenleving die hertekend wordt zoals de Ronde van Vlaanderen", steekt Crombez van wal. "Het eerste wat ze deden, was de legendarische Muur van Geraardsbergen uit het parcours schrappen, zodat de karavaan vaker langs de VIP-tenten kon passeren. Zonder Muur is er minder plezier voor het volk, maar meer voor al wie toekijkt vanuit de VIP-tenten."

De gewone mens betaalt meer voor water, elektriciteit, kinderopvang en de bussen, vat het parlementslid samen. "Maar weet u wat er wel mag stijgen van de regering? De winstmarges van de diamantairs, de multinationals, de verzekeringen en de banken."

Op één punt heeft de meerderheid echter gelijk, moet Crombez toegeven. "De belasting op werk moet omlaag, en wel drastisch. Verlaag de belastingen op werk écht: met 10 procent. En zorg dat die verlaging zich vertaalt in een verhoging van het nettoloon van de mensen."

Beeld BELGA
John Crombez (sp.a) in Oostende. Beeld BELGA

Sociaal hart

Het beleid van de regering is "onrechtvaardig, onfatsoenlijk, hardvochtig en onaanvaardbaar". Dat was de boodschap van Inga Verhaert (sp.a), Caroline Copers (ABVV) en Paul Callewaert (socialistische ziekenfondsen) op de 1 mei-manifestatie in Antwerpen.

Kop van Jut in de toespraken was het asociale beleid van de Vlaamse en federale regering. "Vorig jaar - enkele weken voor de verkiezingen, nvdr. - hebben we gewaarschuwd voor het rechtse programma van bepaalde partijen. We hebben gewaarschuwd voor de brugpensioenen, de index en de jacht op werklozen", stak Copers van wal. Ze haalde scherp uit naar de N-VA die de vakbonden genadeloos aanvalt. Het rechts-conservatief beleid kijkt enkel hoe de burgers kunnen verarmen en de rijken kunnen verrijken, stelde ze.

Vakbondsvrouw Copers waarschuwde dat de indexsprong iedereen zal treffen. De maatregel kost de burger in totaal 2,6 miljard euro, maar dat is niet voldoende voor de werkgevers. Zij eisen nu ook de opbrengst van de taxshift, terwijl er op geen enkel manier gedacht wordt hoe het werk werkbaarder gemaakt kan worden, zei de ABVV'ster.

"Een straffe linkse, recht uit het hart"
Inga Verhaert, provinciaal sp.a-voorzitster, zette zich af tegen de hardvochtige en onfatsoenlijke maatregelen van de federale en Vlaamse regering. "We hebben geen nood aan lederen zetels of wifi op het openbaar vervoer, maar aan een bus of een tram", haalde ze uit naar de besparingsmaatregelen bij De Lijn. Ze vond het grof en onfatsoenlijk hoe de jongeren en ouderen op zoek naar een baan opgejaagd worden.

Verhaert hekelde ook de beschuldiging dat alles was fout is, de schuld is van de socialisten. "We leven in één van de welvarendste landen van de wereld, laat dat dan ook maar de schuld zijn van de socialisten", klonk het. Ze pleitte voor een eerlijke taxshift, een echte aanpak van de fraude en een deftig en fair pensioen. "We gaan in het verzet. De socialisten zijn meer dan ooit nodig, en we hebben daar een krachtig wapen voor: een straffe linkse, recht uit het hart".

Paul Callewaert wees op de besparingen in de ziekteverzekering en gezondheidszorg, waardoor steeds meer mensen het moeilijker krijgen omdat de factuur doorgeschoven wordt naar de patiënt. De manier waarop de rechtse meerderheid het middenveld bestrijdt is volens hem misleidend en onrechtvaardig. "Ons geld hebben ze afgepakt, maar van onze gezondheid blijven ze af", zei hij. "De regering heeft geen sociaal gelaat, maar een sociaal hart nodig", aldus Callewaert.

Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234