Zondag 29/03/2020

Croissants met vers gehakt

In een drukke slagerij is het ontbijt geen begin, maar een rustpunt. Om acht uur tankt Hendrik Dierendonck (41) energie met een stuk vlees. Zelfs op zondag.

Op de grasvlakten van de Westhoek stappen schimmen tussen de slierten ochtendnevel. Koebeesten. Viervoeters die de functie hebben verwerkt te worden tot charcuterie en biefstuk. Als ze geluk hebben, komen ze terecht in de handen van Hendrik Dierendonck, 's lands beste slager.

Zijn zondagse ontbijt verorbert hij in zijn slagerij in Sint-Idesbald. Hendrik steekt het koffietoestel in gang en grijnst: "Ik ga mijn ontbijt afsnijden." Op de tafel verschijnt een pan eieren met spek, en een assortiment gehakt, paté, kaas en gekookte ham. Er zijn pistolets, "want het is zondag, ook als we werken".

De eetplaats ligt als een aquarium in het midden van de zaak, door de grote ramen gaat Hendriks blik voortdurend naar de winkel. "Als er veel klanten zijn, ben je geneigd om te gaan helpen. Dat heb ik moeten afleren", zegt hij. Hij wuift naar een duo vaste klanten: Bart De Pauw en Jonas Geirnaert. Hendrik plamuurt een laag gehakt op zijn pistolet. "In Amerika kijken ze je vreemd aan als ze horen dat wij 's morgens rauw varkensgehakt op onze boterham smeren. Maar als je al van 5 uur bezig bent, smaakt dat. De toonbank moet om acht uur klaar zijn, tegen dan zien wij scheel van de honger."

Hier is het ontbijt geen begin, maar een pauze. "Ik moet wel minder koffie drinken. Soms heb ik vóór het ontbijt al zeven tassen binnen, dan ben ik te zenuwachtig."

Hij is een slager, geen slachter, zegt Hendrik. Hij heeft respect voor dieren. "Je moet je paté zo lekker mogelijk maken opdat het dier niet voor niets gestorven is. Voor paté heb je niet veel ingrediënten nodig, maar wát je wannéér toevoegt heeft een grote impact", legt hij uit. "Bijna iedere dag zegt mijn pa: 't is toch goeie paté, hé." Het ís goeie paté.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234