Woensdag 25/11/2020

Video

Cristiano Ronaldo wint Gouden Bal

Beeld AFP

Cristiano Ronaldo (Real Madrid) heeft voor de tweede keer de Gouden Bal gewonnen. De Portugees haalt het voor Franck Ribéry (Bayern) en Lionel Messi (Barcelona). Voor de 28-jarige Portugese balkunstenaar is het de bekroning van een absoluut topjaar.

Eerder werd hij in 2008 als eens verkozen tot beste voetballer ter wereld. Toen blonk hij uit bij Manchester United en kreeg hij naast de Gouden Bal ook de trofee "Wereldvoetballer van het Jaar". De twee prijzen smolten in 2010 samen onder de naam FIFA Gouden Bal. Een jaar eerder was Cristiano Ronaldo voor een toenmalig recordbedrag van 94 miljoen euro naar de Koninklijke verkast.

Voor Messi was het de eerste keer in vijf jaar dat hij niet verkozen werd tot beste voetballer ter wereld. Maar Messi sukkelde vorig jaar herhaaldelijk met blessureleed, terwijl Ronaldo een van zijn beste jaren achter de rug heeft. Met Real Madrid greep hij naast alle prijzen, maar individueel was CR7 ongetwijfeld de beste voetballer ter wereld. In 59 wedstrijden vond hij 69 keer de weg naar de netten. In de barrages voor het WK voetbal van dit jaar trapte hij met vier goals tegen Zweden eigenhandig voor Portugal de poort naar Brazilië open.

Bij de vrouwen werd de Duitse keepster Nadine Angerer (Brisbane Roar) tot beste speelster verkozen. De Braziliaanse Marta (Tyreso) en de Amerikaanse Abby Wambach (WNY Flash) waren de andere genomineerden.

Geen plaats in wereldelftal voor Kompany

Vincent Kompany heeft naast een plaats in het FIFA wereldelftal van 2013 gegrepen. De verdediger van Manchester City was de enige Belg bij de 55 genomineerden, maar kreeg niet genoeg stemmen voor een stek in het elftal met de beste voetballers van afgelopen jaar.

Het wereldelftal bestaat uit doelman Manuel Neuer (Dui/Bayern München), verdedigers Dani Alves (Bra/Barcelona), Thiago Silva (Bra/PSG), Sergio Ramos (Spa/Real Madrid) en Philipp Lahm (Dui/Bayern München), middenvelders Andrés Iniesta (Spa/Barcelona), Xavi (Spa/Barcelona) en Franck Ribéry (Fra/Bayern München) en aanvallers Cristiano Ronaldo (Por/Real Madrid), Zlatan Ibrahimovic (Zwe/PSG) en Lionel Messi (Arg/Barcelona). Barcelona was met vier spelers hofleverancier van het wereldelftal, Champions League-winnaar Bayern München moest het met drie vertegenwoordigers stellen. (Lees hieronder verder)

Beeld EPA
Beeld AFP
Beeld AP
Beeld AP

'Presidential Award' voor Jacques Rogge
Jacques Rogge, die in september afscheid nam als voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, heeft nog vanavond in Zürich uit handen van FIFA-voorzitter Sepp Blatter de "Presidential Award" ontvangen op het gala van de Gouden Bal. De 71-jarige Rogge kreeg de erkenning voor "zijn grote verdiensten voor de sport". Blatter noemde hem "een visionair". Vorig jaar ging de award voor een opvallende sportpersoonlijkheid naar de Duitse voetballegende Franz Beckenbauer.

Rogge was voorzitter van het IOC van 2001 tot 2013. De ex-zeiler was IOC-lid sinds 1991. Binnen het IOC maakte hij deel uit van verscheidene commissies.

'Ere-Gouden Bal' voor Pelé
Ook de 73-jarige Braziliaan Pelé werd maandag geëerd. Hij kreeg een 'ere-Gouden-Bal', Pelé is één van de beste voetballers in de geschiedenis, maar kreeg de echte Gouden Bal nooit, omdat de trofee destijds aan Europese voetballers voorbehouden was. "Dat Pélé niet op de erelijst van de Gouden Bal staat, is een anomalie, die we bij deze gecorrigeerd hebben", klonk het bij het organiserende France Football. (Lees hieronder verder)

Beeld AP
Beeld AFP
Beeld EPA
Beeld REUTERS
Beeld EPA

Ook Heynckes en Zlatan in de bloemen
De 68-jarige Duitser Jupp Heynckes werd tot beste trainer van 2013 verkozen. Heynckes won afgelopen seizoen de Duitse titel, de beker en de Champions League met Bayern München, waarna hij met pensioen ging en de teugels aan Pep Guardiola doorgaf. Heynckes kreeg de voorkeur op Sir Alex Ferguson, die na 26 succesvolle jaren afscheid nam bij Manchester United, en Jürgen Klopp van Borussia Dortmund. In het vrouwenvoetbal werd de Duitse Silvia Neid, trainster van het Duitse nationale elftal, bekroond. De 49-jarige Neid, in 2010 ook al eens trainster van het Jaar, leidde de Duitse vrouwen naar een zesde Europese titel.

Nog op het FIFA-gala ging de Puskas Award, voor het mooiste doelpunt van het jaar, naar de Zweed Zlatan Ibrahimovic. De spits van Paris Saint-Germain scoorde op 13 november 2012 (de stemming voor de prijs Puskas 2012 was toen al afgesloten) in een vriendschappelijke interland tegen Engeland met een acrobatische omhaal van op dertig meter. Het doelpunt van Ibrahimovic kreeg in een internetpoll meer stemmen dan goals van de Braziliaan Neymar en de Serviër Nemanja Matic.

Beeld AFP
Beeld EPA
Beeld REUTERS
Beeld AP

Kort portret van Cristiano Ronaldo, winnaar van de Gouden Bal 2013.

Naam: Cristiano Ronaldo Dos Santos Aveiro

Geboortedatum: 5 februari 1985

Geboorteplaats: Madeira (Por)

Nationaliteit: Portugese

Lengte: 1m85

Gewicht: 80 kg



Sport: voetbal

Positie: spits

Clubs: Sporting Lissabon (Por/2002-2003), Manchester United (Eng/2003-2009), Real Madrid (Spa/sinds 2009)

Portugees nationaal elftal: 109 selecties, 47 doelpunten



Palmares:

1 Champions League (2008)

1 WK clubs (2008)

3 Engels kampioen (2007, 2008, 2009)

1 Engelse FA Cup (2004)

2 Engelse League Cup (2006, 2009)

1 Community Shield (2007, 2008)

1 Spaans kampioen (2012)

1 Spaanse beker (2011)

1 Spaase Super Cup (2012)

1 Portugese Super Cup (2002)

met Portugal finalist op het EK 2004



Individuele onderscheidingen:

Gouden Bal (2008, 2013)

Wereldvoetballer van het Jaar 2008

Europese Gouden Schoen (2008, 2011)

Topscorer Champions League (2007-2008: 8 goals; 2012-2013: 12 goals)

Record doelpunten in groepsfase Champions League: 9 in 2013-2014

Topscorer Engeland (2008, 31 goals)

Topscorer Spanje (2011, 41 goals)

Beeld AFP

Erelijst van de Gouden Bal en van de Wereldvoetballer van het Jaar. De twee prijzen smolten in 2010 samen onder de naam 'Gouden Bal FIFA':

Gouden Bal:

1956: Stanley Matthews (Eng)

1957: Alfredo Di Stefano (Spa)

1958: Raymond Kopa (Fra)

1959: Alfredo Di Stefano (Spa)

1960: Luis Suarez (Spa)

1961: Omar Sivori (Ita)

1962: Josef Masopust (Tsj)

1963: Lev Yachine (Sov)

1964: Denis Law (Sch)

1965: Eusebio (Por)

1966: Bobby Charlton (Eng)

1967: Florian Albert (Hon)

1968: George Best (NIe)

1969: Gianni Rivera (Ita)

1970: Gerd Müller (Dui)

1971: Johan Cruyff (Ned)

1972: Franz Beckenbauer (Dui)

1973: Johan Cruyff (Ned)

1974: Johan Cruyff (Ned)

1975: Oleg Blokhine (Sov)

1976: Franz Beckenbauer (Dui)

1977: Alan Simonsen (Den)

1978: Kevin Keegan (Eng)

1979: Kevin Keegan (Eng)

1980: Karl-Heinz Rummenigge (Dui)

1981: Karl-Heinz Rummenigge (Dui)

1982: Paolo Rossi (Ita)

1983: Michel Platini (Fra)

1984: Michel Platini (Fra)

1985: Michel Platini (Fra)

1986: Igor Belanov (Sov)

1987: Ruud Gullit (Ned)

1988: Marco van Basten (Ned)

1989: Marco van Basten (Ned)

1990: Lothar Matthäus (Dui)

1991: Jean-Pierre Papin (Fra)

1992: Marco van Basten (Ned)

1993: Roberto Baggio (Ita)

1994: Hristo Stoïchkov (Bul)

1995: George Weah (Lbr)

1996: Matthias Sammer (Dui)

1997: Ronaldo (Bra)

1998: Zinedine Zidane (Fra)

1999: Rivaldo (Bra)

2000: Luis Figo (Por)

2001: Michael Owen (Eng)

2002: Ronaldo (Bra)

2003: Pavel Nedved (Tsj)

2004: Andrei Shevchenko (Oek)

2005: Ronaldinho (Bra)

2006: Fabio Cannavaro (Ita)

2007: Kaka (Bra)

2008: Cristiano Ronaldo (Por)

2009: Lionel Messi (Arg)



Wereldvoetballer van het Jaar:

1991: Lothar Matthäus (Dui)

1992: Marco van Basten (Ned)

1993: Roberto Baggio (Ita)

1994: Romario (Bra)

1995: George Weah (Lib)

1996: Ronaldo (Bra)

1997: Ronaldo (Bra)

1998: Zinedine Zidane (Fra)

1999: Rivaldo (Bra)

2000: Zinedine Zidane (Fra)

2001: Luis Figo (Por)

2002: Ronaldo (Bra)

2003: Zinedine Zidane (Fra)

2004: Ronaldinho (Bra)

2005: Ronaldinho (Bra)

2006: Fabio Cannavaro (Ita)

2007: Kaka (Bra)

2008: Christiano Ronaldo (Por)

2009: Lionel Messi (Arg)


Gouden Bal FIFA:

2010: Lionel Messi (Arg)

2011: Lionel Messi (Arg)

2012: Lionel Messi (Arg)

2014: Cristiano Ronaldo (Por) .

Beeld EPA
Beeld EPA
Beeld AP
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234